10 Ιαν 2014

Στα top 10 άλλης μιας μαύρης λίστας .... κι η Κυπρούλα απλώς βαράει τα κουμπούρια της αμέριμνη

Μια είδηση που πέρασε σχετικά στα .. ξυστά, εκτός από 1-2 ξώφαλτσες αναφορές σε τηλεοπτικά μίντια και καμιά περιορισμένης έκταση αναφορά στον τύπο... παραμονές πρωτοχρονιάς γαρ.


Η είδηση ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη σύμφωνα με το BICC (Bonn International Center for Conversion), παρουσιάστηκε με ενδιαφέρον τρόπον. Σχεδόν με .. μαράζι.

«Χρόνο με χρόνο η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται όλο και μεγαλύτερο κούρεμα, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε οριακά επίπεδα»

Ευτυχώς, όμως, που για να διατηρηθεί η εθνική υπερηφάνεια

«..παραμένει στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και έχοντας υψηλότερο δείκτη στρατιωτικοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία»


Το μαράζιν έγκειται στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει κάθε χρόνο έδαφος και πέφτει πιο χαμηλά στις θέσεις. Από την τρίτη θέση το 1990, πέρασε στην Πέμπτη θέση το 2000, στην έβδομη το 2009 και μετά από μια μικρή ανάκαμψη πέρσι που ήταν στην έκτη θέση, πάτωσε το 2013 στη θέση 9, με μεγάλο κίνδυνο να μείνει στο μέλλον εκτός της πρώτης δεκάδας.

Μια λογική εξήγηση για το σκορ της Κύπρου δίνει το Βήμα των Αθηνών, που αποτελεί ταυτόχρονα και το πάγιο reality check

“Φανταστείτε ένα νησί, στην Ανατολική Μεσόγειο, με 800.000 κατοίκους, διηρημένο στα δύο, χωρίς να διαθέτει ούτε Πολεμικό Ναυτικό, ούτε Πολεμική Αεροπορία, μ’ ένα υποτυπώδες αμυντικό σύστημα αλλά πάνω σ΄αυτό να υπάρχουν ισχυρά όπλα και πολλοί στρατοί, οπλισμένοι σαν αστακοί»

Τί να το φανταστούμε λέω εγώ, αφού το ζούμε. Κι΄αν κάνουν ντου όλοι αυτοί οι αστακοί...πουφ το νησί. Μαζί με τις 800 τόσες χιλιάδες κι’ ότι άλλο προλάβει να αρπάξει η λαίλαπα. Άσε που αφήνοντας πίσω την Τουρκία που βρίσκεται στην 24η και τις ΗΠΑ στις 28η θέση, οι εθνικιστές μπορεί να ρίξουν τα καριοφίλια στους ώμους και να τραβήξουν προς Σαγγάριο και Ουάσιγκτον μεριά.

Το Βήμα αναλύει τη σύνθεση των αστακών: Στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ (UNFICYP) με στρατιωτικά οχήματα, θωρακισμένα, φορητό οπλισμό και στρατιώτες από διάφορες χώρες, οι τουρκικές δυνάμεις – που όπως αναφέρεται αριθμούν στις 38.000 στρατιωτών, αλλά ποιός ξέρει μετά βεβαιότητας – που συνοδεύονται από πολεμική αεροπορία, εκτοξευτές πυραύλων, άρματα μάχης, οι δυνάμεις των τ/κ περιλαμβανομένης και της ΤΟΥΡΔΥΚ, η Εθνική Φρουρά – με τα υποτυπώδη όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αλλά που διαθέτει «επαρκή οπλισμό» και η ΕΛΔΥΚ.

Όντως στο ανακοινωθέν δεν γίνεται αναφορά σε κατοχή και το Κυπριακό εκφράζεται ως πρόβλημα μεταξύ του «ελληνικού και τουρκικού πληθυσμού» του νησιού, που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες. Παρόλα αυτά περιλαμβάνονται στοιχεία αρκετά ενδιαφέρονται που αφορούν τόσο στην κάθε χώρα ξεχωριστά, όσο και στο γενικότερο πλαίσιο στρατιωτικοποίησης.

Όπως αναφέρεται, το BICC (http://www.bicc.de/old-site/index.php?page=ranking-table?year=2012&sort=rank_asc) απεικονίζεi το σχετικό βάρος και τη σημασία που δίδεται στη στρατιωτικοποίηση μιας χώρας σε σχέση με το σύνολο της κοινωνίας και για την κατάταξη χρησιμοποιούνται δείκτες όπως η σύγκριση των δαπανών για στρατιωτικό εξοπλισμό σε σχέση με το ΑΕΠ και τις δαπάνες για την υγεία, η αριθμητική διαφορά μεταξύ του αριθμού των στρατιωτικών (και παραστρατιωτικών) δυνάμεων σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό και το ποσοστό των διαθέσιμων βαρέων όπλων σε σχέση με τον ολικό πληθυσμό.

Καταδεικνύεται, λοιπόν, μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (χωρίς να περιλαμβάνεται η Κύπρος, αφού εντάσσεται στις ευρωπαϊκές χώρες) με αυξητική τάση στρατιωτικοποιήσης της τάξης του 60%. Ανοδική πορεία σημειώνει η Ασία και η Ωκεανία.

Η Κύπρος της 9ης θέσης φαίνεται να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό της κλάσης της (Top 10) στις δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού (λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με τη Δημοκρατία της Κορέας), κάτι το οποίο ίσως δεν πρέπει να ξενίζει, αφού εξοπλιστικές δαπάνες άλλων χωρών μεταφέρονται στο νησί. Όσον αφορά στο βαρύ εξοπλισμό – και πάλι των Top 10 – η Κύπρος «κτυπά» κοντινά με το Ισραήλ, τη Σιγκαπούρη και κυρίως τη Ρωσία, το ίδιο και για το στρατιωτικό προσωπικό.

Από την άλλη, η κατάταξη γίνεται με τα κριτήρια που αναφέρονται πιο πάνω και αφορά συγκριτικούς δείκτες των δαπανών μιας χώρας. Επομένως, με δεδομένο ότι οι συνεδριάσεις της επιτροπής άμυνας της βουλής – ειδικά για θέματα προϋπολογισμού – γίνονται κεκλησμένων των θυρών, και το ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου άμυνας είναι απόρρητος, η θέση της Κύπρου ίσως να είναι ενδεικτική της εστίασης σε πολιτικές στρατιωτικοποίησεις εις βάρος των κοινωνικών πολιτικών. Εν ολίγοις, η συγκεκριμένη έκθεση και η συνεχής κατάταξη της Κύπρου σε ψηλές θέσεις στον πίνακα στρατιωτικοποίησης, έπρεπε να θεωρείται καταπέλτης διαχρονικά. Αν προστεθεί στο μείγμα και το Κυπριακό και οι προσπάθειες λύσης, η ειρήνη και η συμφιλίωση;


Κυπρούλα με τη φούρια σου, βάρα τα κουμπούρια σου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου