24 Ιαν 2014

Κινητοποιήσεις και συγκλίσεις πρακτικώνΑν η δυναμική των κινητοποιήσεων μπορεί να μετρηθεί και με την ποσοτική αύξηση αλλά και με τη δημιουργία/εφεύρεση νέων ακτιβιστικών πρακτικών. Η κίνηση μιας ομάδας μαθητών να διακόψουν την κυκλοφορία στην εκδήλωσή τους ενάντια στα κόμιστρα βρήκε ανταπόκριση ανάμεσα στους συνταξιούχους, οι οποίοι την εφάρμοσαν ήδη στη δική τους κινητοποίηση ενάντια στην περικοπή της κοινωνικής σύνταξης.

Κατά τα άλλα οι κινητοποιήσεις αυτήν την περίοδο αφορούν δυο ειδών αιτήματα – οι μαθητές και οι συνταξιούχοι εστιάζουν στις επιλεκτικές περικοπές, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την ευρύτερη κοινωνικοποίηση των ζημιών της κρίσης - μαζί με τη διατήρηση προνομιούχων/ημετέρων τομέων επιχορήγησης- ενώ μια σειρά ομάδων εργαζομένων θέτουν ζητήματα εργασιακών ρυθμίσεων.

Κοινωνική σύνταξη. Μετά το θέμα για κλιμακωτή μείωση της κοινωνικής σύνταξης (είτε αυτό αποτελεί τελικό σχεδιασμό όπως προβάλλει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Γεωργιάδης, είτε πρόταση προς συζήτηση όπως αναφέρει η υπουργός εργασίας κ. Ζ. Αιμιλιανίδου) και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με διάφορα, τραγελαφικά ως επί το πλείστον, επιχειρήματα ώστε να δικαιολογηθεί η άγαρμπη αυτή κίνηση, το αγροτικό κίνημα κάλεσε τις αγρότισσες σε εγρήγορση για κινητοποιήσεις που θα συζητηθούν την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014. Εν τω μεταξύ συνταξιούχοι της περιοχής Καϊμακλίου απέκοψαν το δρόμο για λίγα λεπτά, λίγες μέρες πριν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δυσβάκτα μέτρα εις βάρος τους, ενώ δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «για να μην υποχρεωθούν να γίνουν ζητιάνοι.»Οι μαθητές συνεχίζουν συνεχίζουν επίσης τις κινητοποιήσεις αναφορικά με την επιβολή κομίστρων στα μαθητικά λεωφορεία με την υποστήριξη της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, της Ομοσπονδίας Γονέων Τεχνικών Σχολών, της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της ΠΟΠΟ.  Στο ευρύτερο κλίμα ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν στην εκδήλωση τους οι συνταξιούχοι. Την Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου τα μαθητικά συμβούλια συγκεντρώθηκαν στις 11:30 μπροστά από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Φαίνεται πάντως ότι το μαθητικό κίνημα έχει ευρύτερες διεκδικήσεις  - σε συνάντηση της ηγεσίας της ΠΣΕΜ με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητήθηκε η στήριξη του ΔΗΣΥ γενικά για θέματα παιδείας ενάντια στους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις σχολείων και αύξηση του αριθμού μαθητών/ τριών ανά τάξη.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνητικοί γιατροί προτίθενται να κατέλθουν σε  προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας, εάν οι διαπραγματεύσεις για την κατ’ αποκοπή υπερωριαριακή αποζημίωση δεν ολοκληρωθεί και διαφοροποιηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, ιδιαίτερα αφού έχουν υποβάλει εισηγήσεις για εξοικονόμηση πόρων χωρίς να επηρεαστεί η δημόσια υγεία.

Στις 29 Ιανουαρίου, αποχή από υπερωριακή απασχόληση προγραμματίζουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας «μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση [αφορά στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συντεχνιών Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ATCEUC με 14000 μέλη σε 26 χώρες] για αλλαγή της πρότασής της με την οποία απορυθμίζονται τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πτήσεων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου