17 Ιαν 2014

Το δράμα με τις κεντρικές φυλακές και η....παραφιλολογία

Γιώτα Δ.
Ίσως να έχω καταντήσει γραφική να αναφέρομαι συχνά στις Γκεμπελικές τακτικές κάποιων και στα επικοινωνιακά τριπάκια της Δεξιάς, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα στέκονται ακλόνητα εκεί και ουρλιάζουν, ιδιαίτερα από το Μαρί και μετά.
Το πρόσφατο δράμα με τις κεντρικές φυλακές είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά οι πολιτικές σκοπιμότητες κατάφεραν για ακόμη μια φορά να εξαφανίσουν την ουσία  και το πραγματικό πρόβλημα.
Αν βέβαια οφείλουμε να παραδεχθούμε κάτι, είναι την τέχνη κάποιων στα επικοινωνιακά τρικς.
Μισές αλήθειες και ψέματα ντυμένα με έξυπνη προπαγάνδα κατάφεραν να ντύσουν (και) το δράμα στις κεντρικές φυλακές:
- Υπήρχε και επί προηγούμενης κυβέρνησης το πρόβλημα στις κεντρικές φυλακές, όπως προσπαθεί να μας κάνει να εμπεδώσουμε ο κ. Ιωνάς; Ναι υπήρχε από το 2000 συγκεκριμένα όπως μας είπε η Επίτροπος. Αλλά, ο αριθμός ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ, μέσα στο 2013, αφορά την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κάτι που θα έπρεπε να κάνει τους κυβερνώντες να αναλογισθούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης πρωτού σπεύσουν να αναμασήσουν την πιο γνωστή (και πετυχημένη τους ομολογουμένως)  ατάκα «επί προηγούμενης κυβέρνησης....»
- Επί Προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια, όταν δραπέτευσε γνωστός ισοβίτης από τις κεντρικές φυλακές, ζητούσε ο κ. Ιωνάς και οι συνομοταξία του, την άμεση παραίτηση των υπεύθυνων των Κεντρικών Φυλακών και απέδιδαν ευθύνες στην τότε κυβέρνηση; Ναι. Σήμερα που δεν μιλάμε για την απόδραση ΕΝΟΣ ισοβίτη αλλά για ΠΕΝΗΝΤΑ ανθρώπινες ζωές που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν (και κάποιοι το «πέτυχαν») δεν θα έπρεπε λόγω ευθιξίας να παραιτηθούν από μόνοι τους αυτοί που τότε φώναζαν για παραιτήσεις; Ή μήπως έχουμε «άλλα μέτρα και άλλα σταθμά»; Ή  μήπως ξέχασε ο κ. Ιωνά που τότε δεν είχε αφήσει τηλεοπτικό κανάλι που να μην εμφανιστεί και να ζητήσει την άμεση παραίτηση Χρυσοστομίδη απαγγέλωντας ποιήματα περί ευθιξίας;
- Για τους 13 αδικοχαμένους ήρωες του Μαρί, είχε στηθεί ένα ολόκληρο «κίνημα αγανακτισμένων» έξω από το Προεδρικό. Για τους ΠΕΝΗΝΤΑ των κεντρικών φυλακών δεν υπάρχουν αγανακτισμένοι; Μήπως τελικά κάποιοι δεν μετράνε όλες τις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ το ίδιο; Μήπως τις μετρούν ανάλογα με τις πολιτικές σκοπιμότητες;
Ωραίο το επικοινωνιακό τριπάκι της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη, αν και εκείνο το «δεσμεύτηκε» που αναφώνησαν όλα τα ΜΜΕ θα έπρεπε να του είχε εισηγηθεί ο επικοινωνιολόγος του να απέφευγε να το χρησιμοποιήσει,  καθότι ο Κυπριακός λαός έχει πικρή πείρα από το «δεσμεύομαι» του Προέδρου. Όμως, πέρα από τα επικοινωνιακά τριπάκια, υπάρχει και η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που μας έχει αποδείξει ότι για τους σημερινούς κυβερνώντες κάποιες κατηγορίες πολιτών είναι υποτιμημένες: Mετανάστες, φυλακισμένοι, άνεργοι, εργατική τάξη.
Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΚΙΣΑ τονίζει ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή στις Κεντρικές  Φυλακές συνδέονται άμεσα με τις θεσμικές διακρίσεις και το θεσμικό ρατσισμό που βιώνουν οι φυλακισμένοι μετανάστες, ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, την άσκηση του δικαιώματος της επικοινωνίας και της επαφής τους με τα μέλη των οικογενειών τους, την ανάθεση βοηθητικών εργασιών και των ελάχιστων προγραμμάτων απασχόλησης που εφαρμόζονται στις φυλακές. Μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες εισηγήσεις διεθνών οργανισμών (π.χ. Συμβούλιο της Ευρώπης) και μη-κυβερνητικών οργανώσεων για την αξιολόγηση και αντιμετώπιση του υπερβολικά υψηλού ποσοστού μεταναστών στο σύνολο των φυλακισμένων, δυστυχώς αυτές όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά αντιθέτως η έντονη ποινικοποίηση της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των μεταναστών που φυλακίζονται για θέματα που σχετίζονται με το καθεστώς παραμονής τους και άλλα σχετικά μεταναστευτικά θέματα (π.χ. εργασία χωρίς την απαιτούμενη άδεια και χρήση πλαστών εγγράφων για να μεταβούν και να ζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες).
Δεν ξέρω αν χρειάζεται να υπενθυμίσω κάποιες ατάκες του κ. Χάσικου κατά των μεταναστών που αποδεικνύουν την στάση των κυβερνώντων για τους μετανάστες. Ενδεικτικά να υπενθυμίσω ότι πρόσφατα στο ΡΙΚ σε μεσημεριανή εκπομπή ανάμεσα σε άλλα ο κ. Χάσικος είχε πει «Παράδειγμα σήμερα, είχαμε έναν παράνομο και δεν ήθελαν να τον απελάσουμε επειδή είχε το μωρό του στο σχολείο....Αλλά πόσες φορές να του την χαρίσουμε;" " «Δεν έχουμε δικαίωμα να προστατέψουμε τον Κύπριο πολίτη από τους παράνομους μετανάστες και να χάνουν τις δουλειές τους οι Κύπριοι εξαιτείας τους;» Όταν ένας Υπουργός προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στους μετανάστες για την ανεργία που επικρατεί στη χώρα, κάτι προφανώς δεν πάει καλά.
Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου μία Ευρωπαία υπήκοος  με απεργία πείνας  βρέθηκε έξω από τα κρατητήρια Μεννόγειας, διαμαρτυρόμενη για τη σύλληψη και κράτηση του συζύγου της με σκοπό την απέλασή του.  Παρόλο που η  ΚΙΣΑ  έχει ενημερώσει κατ’ επανάληψη το Υπουργείο Εσωτερικών ότι τέτοιες συλλήψεις, κρατήσεις και απελάσεις γίνονται παράνομα και παραβιάζοντας τα δικαιώματα των προσώπων που αφορούν, καθώς επίσης και των μελών των οικογενειών τους. Δυστυχώς, αυτές όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά όπως γράφει η ΚΙΣΑ σε σχετική ανακοίνωση της «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις σχετικές επιστολές μας, αν και κάποιες από αυτές στάλθηκαν πριν από ένα περίπου χρόνο. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αφορά βασικά τη δίωξη όλων των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωπαίων υπηκόων και των οικογενειών τους, πολλές οικογένειες έχουν διασπαστεί και τα δικαιώματα των μελών τους παραβιάζονται». 
To δράμα λοιπόν στις κεντρικές φυλακές ήταν η επιβεβαίωση για την αντίληψη των κυβερνώντων όσον αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων.
Η παραφιλολογία που επικρατεί στα social media για το πόσο ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση (ή προηγούμενες κυβερνήσεις)  για το ΣΗΜΕΡΙΝΟ  δράμα στις κεντρικές φυλακές μοιάζει με κακόγουστο αστείο και άθλιο.
Για τον κ. Ιωνά φταίνε όλοι εκτός ο ίδιος και οι σημερινοί κυνβερνώντες.
Κάποιοι διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον, επειδή έτσι εξυπηρετούν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες. Μα τα γεγονότα θα μιλούν πάντα πιο δυνατά από οποιοδήποτε επικοινωνιακό τριπάκι....για όποιον βέβαια επιθυμεί να βλέπει τις αλήθειες και την (πικρή) πραγματικότητα. Οι υπόλοιποι θα στήνουν φιέστες παραφιλολογίας ντυμένες με γκεμπελικά χρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου