17 Ιαν 2014

ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Διακόπτοντας το Μονόλογο της Εξουσίας – και των απολογητών των τραπεζών΄

Καθώς οι τράπεζες οργανώνουν την συλλογή των δανείων τους, ο κίνδυνος εκποιήσεων της πρώτης αποικίας πλανιέται σαν η πιο άμεση απειλή για την κυπριακή καθημερινότητα. Είναι μια κλασική κυκλική κρίση – πρώτα οι τράπεζες δημιουργούν τις φούσκες με τις χρηματοδοτήσεις, μετά όταν σκάζουν οι φούσκες οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, άρα σε μαζική ανεργία, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση των δανειοληπτών, και μετά οι τράπεζες μπροστά στην διεύρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρχίζουν να πιέζουν για εκποιήσεις. Οι πρόσφατες δηλώσεις του διορισμένου επικεφαλής του συνεργατισμού, λ.χ., ήταν χαρακτηριστικές – αφού ξεκίνησε με το απαξιωτικο στιλ ότι επικρατούσε η «κουμπαροκρατια» στο συνεργατισμό, μετά παραδέχθηκε ότι ο συνεργατισμός δεν είχε ανοίγματα σε μεγάλο-οφειλέτες, εκτός από το κράτος -με την μορφή των ομολόγων- και τους δήμους – δηλαδή στήριζε το κυπριακό δημόσιο. Οπότε όταν οι τραπεζίτες προσπαθούν να μεταφέρουν τις δικές τους πρακτικές στην καθημερινότητα των μικροδανειοληπτων που δανείστηκαν για να κτίσουν ένα σπίτι η για να σπουδάσουν, ουσιαστικά υιοθετούν μια ρητορική που δεν εφάρμοζαν για χρόνια στους μεγάλο-οφειλέτες που χρωστούν δις. Οι ρητορικές που στοχεύουν τους μικρό-ιδιοκτήτες είναι μια μορφή προετοιμασίας επιθέσεων με την μορφή της δήθεν εξειδικευμένης «τραπεζιτικής γνώσης» για να εξασφαλίσουν την σιωπή των εν δυνάμει θυμάτων τους. Και είναι σημαντικό να ετοιμαστεί  η αντίσταση και πρακτικά και ρητορικά στο επίπεδο του δημόσιου λόγου. Όπως η αντίσταση στο κούρεμα των μικροκαταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 ήταν η πρώτη αντί-μνημονική νίκη των κύπριων πολιτών, έτσι και η προετοιμασία των μορφών και ρητορικών αντίστασης είναι μέρος των κινημάτων του μέλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδημοσιεύουμε δύο τεκμήρια. Το ένα αφορά την αντιπαράθεση της κ. Καφετζή, από το κίνημα κατά των εκποιήσεων με τον κ. Προδρόμου και το άλλο ένα κείμενο του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ν. Νικολαΐδη.
Στην περίπτωση της κ. Καφετζή ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η διακοπή της ροής του μονολόγου της εξουσίας. Το ότι ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ αρέσκεται να μιλά μόνος του είναι γεγονός – ο μονόλογος που εξασφαλίζουν τα ΜΜΕ στους εκπρόσωπους μερικών απόψεων του είναι σαφώς βολική. Οπότε, όταν προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το κλίμα στην συνάντηση με την αντιπροσωπεία, βρέθηκε απέναντι σε μια οργή που βραχυκύκλωσε τον μονόλογο του. Δεν την ξέρουμε την κ. Καφετζή, αλλά η διακοπή του μονόλογου της εξουσίας εκ μέρους της, ήταν μια πράξη αντίστασης και καταγράφεται.

''Ποιος είσαι τέλος πάντων κύριε τάδε;;''

Σύμφωνα με έγκυρες και απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες μας, Κύπρια ονόματι Αλεξία Καφετζή εκ Λευκωσίας, τα έχωσε κανονικά και με το νόμο στον βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου!! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μας, η Αλεξία Καφετζή μαζί με άλλα τρία άτομα της αντιπροσωπείας από το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις Περιουσιών, είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο γραφείο του Αν. Προέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη  Χριστοφόρου στην Πινδάρου….. Ο κ. Χριστοφόρου έμεινε για δέκα λεπτά την ώρα της συνάντησης και μετά απ' ότι φαίνεται έριξε την μπάλα στον Προδρόμου…… Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μας λοιπόν, ο κύριος Προδρόμου ήταν απίστευτος! Μάλλον νόμιζε ότι ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή και έδινε ρεσιτάλ στους χειροκροτητές του! Δεν υπήρξε κανένας απολύτως διάλογος, γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος μονολογούσε, δεν σταματούσε με τίποτα να μιλά και να προσπαθεί να επιβάλει με ειρωνικό και ερειστικό τρόπο τις θέσεις και μόνο του κόμματος του, απαξιώνοντας πλήρως τον απλό Κύπριο πολίτη! Και για του λόγου το αληθές, ο βουλευτής δεν άφησε ούτε και ένα λεπτό τους αδικημένους από όλες τις απόψεις Κύπριους πολίτες, να αρθρώσουν λέξη!! 

Τότε, το χέρι της κυρίας Καφετζή, έγινε κατακόκκινο όταν το χτύπησε με όλη της τη δύναμη σ' εκείνο το στρογγυλό τραπέζι στο οποίο κάθισαν για να κάνουν ''διάλογο''!! …..Η αντιπρόσωπος του κινήματος δεν μιλούσε, ούτε ύψωσε τον τόνο της, αλλά.. αλά κυπριακά ''παούριζε''!! Πρέπει οι φωνές της να έφτασαν μέχρι την Ακρόπολη!! Ο Προδρόμου επιχείρησε δειλά δειλά να την διακόψει, αλλά τόσο έξαλλη έγινε η Κύπρια πολίτης, που δεν του άφηνε κανένα απολύτως περιθώριο!
''Άκου να δεις Κύριε τάδε, τόση ώρα που μιλούσες εγώ σε σεβάστηκα. Τώρα μιλώ ΕΓΩ και οφείλεις και ΕΣΥ να με σεβαστείς! Αρκετά ανέχτηκα την εριστική και ειρωνική σου συμπεριφορά απέναντι στον κάθε φτωχό, άνεργο, πολύτεκνο, συνταξιούχο Κυπραίο! Μα ποιος νομίζεις ότι είσαι τελικά; Νομίζεις είσαι σε τηλεοπτική εκπομπή τζιαι κάμνεις show; Το γεγονός ότι είσαι βουλευτής ΔΕΝ σου δίνει το δικαίωμα να μην με σέβεσαι! Ακούεις; Έτσι συμπεριφέρεσαι γενικά στη ζωή σου; Έλεος! Λοιπόν άκου πολλά προσεχτικά τι θα σου πω τζιαι μιλώ ΕΓΩ τωρά...'' Στη συνέχεια και επί 3-4 λεπτά η πολίτης του άσκησε εντονότατη κριτική για τη συμπεριφορά του και για τις καπιταλιστικές του θέσεις, και εμμέσως πλην σαφώς, του τόνισε με στόμφο ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν φτωχό Κύπριο το θέμα των Τραπεζών που τα έκαναν μούσκεμα, αλλά το πως θα σωθούν οι περιουσίες τους! ..Μάλλον, έπρεπε να είσαστε σε μια γωνιά να βλέπατε την έκπληξη και την αμηχανία των υπόλοιπων 5 ατόμων που ήταν στην συνάντηση.. Απολογισμός της όλης συνάντησης; Μα ένα τηλεφώνημα από το γραφείο του Αβέρωφ, για απολογία!!...»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου