17 Ιαν 2014

Η Δημοκρατία στα χρόνια της χολέρας (Μνημονίων) και η ένταξη της Λετονίας στο ευρώ

Της Γιώτας Δημητρίου
Τον Δεκέμβρη βρέθηκα στις Βρυξέλλες και έτσι αντίκρυσα κι εγώ το περίφημο πανό που στήθηκε στους δρόμους της «Πρωτεύουσας της Ευρώπης»,  το οποίο καλοσώριζε την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ.
Τί σημαίνει η ένταξη της Λετονίας στο ευρώ θα δούμε λίγο πιο κάτω.
Προς το παρών, ας σταθούμε στη «λεπτομέρεια», ότι ένα σχεδόν 60% των Λετονών δεν ήθελαν την ένταξη της χώρας τους στο ευρώ. Κάτι βεβαίως που διόλου δεν επηρέασε την απόφαση, ούτε προβλήθηκε από τα ΜΜΕ.
Έχει άραγε κάποια σημασία το ότι το 60% των Λετονών τάχθηκε κατά της ένταξης στο ευρώ;
Μέγιστη σημασία,  αν σκεφτεί κανείς ότι στις αποφάσεις που παίρνονται για το μέλλον των λαών (για το μέλλον μας) οι λαοί δεν έχουν καμία πλέον συμμετοχή. (Το λες και αποκεφάλιση της Δημοκρατίας).
Μέχρι και η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε»,(η  κατ' εξοχήν εφημερίδα του γερμανικού πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου) παραδέχθηκε ότι «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι  περισσότεροι από τους μισούς των δύο εκατομμυρίων Λετονών δεν θέλουν το ευρώ»
Οι λαοί λοιπόν στην Ευρώπη είναι πλεον πιόνια μιας σκακιέρας που ονομάζεται ΕΕ. Τρόικα, Μνημόνια.
«Όσο πληθαίνουν εκείνοι που υποφέρουν τόσο πιο φυσικά φαίνονται τα δεινά τους» έγραφε ο Μπρέχτ. Και η έλλειψη Δημοκρατίας είναι ένα από τα πολλά δεινά της οικονομικής κρίσης, αλλά στα μάτια των απελπισμένων λαών μοιάζει, πλέον, με φυσικό φαινόμενο.
Όταν ένα 60% μιας χώρας φωνάζει όχι στην ένταξη στο ευρώ κι αυτό δεν εισακούεται από κανένα, η Δημοκρατία κλαίει γοερά. Αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει ότι στα χρόνια της χολέρας (συγνώμη των μνημονίων) οι φωνές των λαών παιρνούν στο
mute.
Η  σάπια δημοκρατία του αστικού συστήματος είναι μια προέκταση του καπιταλισμού. Όσο για την σχέση της ΕΕ με την Δημοκρατία, ξεκινά από το ότι οι πολυεθνικές αυξάνουν τα κέρδη τους την ίδια ώρα που οι άνεργοι αυξάνονται, οι μισθοί παγώνουν και μειώνονται και καταλήγει στο ότι  η ΕΕ  έχει  εμπακεί σε όλα σχεδόν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα του κόσμου σε συνεργασία πάντα με το ΝΑΤΟ, από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μέχρι Ιρακ και Αφγανιστάν.
Βλέπωντας λοιπόν το στημένο πανό στις Βρυξέλλες, το οποίο καλοσώριζε την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ, μια σκέψη γυρόφερνε στο νου μου: Η δημοκρατία στα χρόνια της χολέρας (μνημονίων).
Ποιά δημοκρατία; Της ΕΕ; Η ΕΕ δεν έχει σχέση με τη Δημοκρατία κι όσο πιο καλά το εμπεδώσουμε τόσο γρηγορότερα θα αντιληφθούμε την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος ο Μ. Σουλτς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «η λιτότητα δεν λειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο το διεθνές κεφάλαιο».
Οι λαοί μπήκαν σε δεύτερη μοίρα και οι χώρες έγιναν μαριονέτες στα χέρια των πραιτωριανών των μνημονιων. Και η Δημοκρατία; Άφαντη.
Όσο για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ, να πούμε ότι η χώρα επί σοσιαλιστικής εξουσίας στην ενιαία ΕΣΣΔ είχε γνωρίσει καλύτερες μέρες, ενώ σήμερα 40% του κόσμου της ζει κάτω και στα όρια της φτώχειας.
Η χώρα μπήκε στην ΕΕ το 2004.  Το 2007 η ανεργία ήταν 5,6% ενώ το 2009 αυξήθηκε κατακόρυφα στο 22,8%. Ακολούθησαν τα γνωστά «τροπάρια» της ΕΕ (αύξηση φόρων και μείωση δημοσίων δαπανών με περικοπές μισθών στο Δημόσιο μέχρι και 60%). Έκλεισαν δεκάδες σχολεία και νοσοκομεία κυρίως στις επαρχίες. Και βεβαίως όπως και στις περισσότερες χώρες έτσι και στη Λετονία ένα σημαντικό ποσοστών (13%) αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα για να ζητήσει ένα καλύτερο αύριο εκτός συνόρων.  Οι κάτοικοι της Λετονίας  δεν ξεχνούν, βέβαια, ότι όταν το ευρώ «εισέβαλε» στη γειτονική χώρα, την Εσθονία,  πριν από τρία χρόνια, οι τιμές πήραν την ανηφόρα.  Να αναφέρουμε ότι για τους Λετονούς το ευρώ είναι το έβδομο νόμισμα που καλούνται να δεχθούν ως καινούριο για την χώρα, αφού κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η Λετονία άλλαξε έξι φορές νόμισμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου