17 Ιαν 2014

Μια διαφήμιση και μια επιστολή εργαζόμενου: Υπάρχουν εργατικά δικαιώματα την εποχή των αστικών φαντασιώσεων ελεημοσύνης;

Ο κ. Σιακόλας προσλαμβάνει «πτυχιούχους» αλλά δεν μιλά για τις συνθήκες εργασίας στις επιχειρήσεις του

Ο κ. Σιακόλας δεν ανήκει στην πτέρυγα του αρπακτικού κεφαλαίου, η οποία ήθελε τα γρήγορα κέρδη και πόνταρε είτε στο χρηματιστήριο, είτε στις τράπεζες. Όταν ξέσπασε η αντοχή ταξική αντιπαράθεση το 2011-12 ήταν από τους αστούς που παραδέχονταν ότι το κεφάλαιο πρέπει να πληρώνει φόρους. Και οι επενδύσεις του ήταν «παραγωγικές», παρά κερδοσκοπικές. Όμως, δεν πάει να είναι ένας από τους μεγαλοπαράγοντες, οι οποίοι ευνοήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου, και ανήκε επίσης σε αυτούς οι οποίοι, όπως φάνηκε σε πρόσφατα δημοσιεύματα, είχαν φτιάξει ένα κύκλωμα τέως δημόσιων υπαλλήλων για να ευκολύνονται στις επιχειρήσεις τους όταν ήθελαν κρατική έγκριση.

Στις νέες συνθήκες του 2013, όμως, ο κ. Σιακόλας αποφάσισε φαίνεται ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή ταξική γραμμή. Έτσι επιδίωξε, και φυσικά η κυβέρνηση του παραχώρησε, ένα χαλαρό τουριστικό ωράριο καταστημάτων, το οποίο αν συνεχιστεί θα διαλύσει τους μικρομεσαιους και θα ευνοήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να μην το ξέρει αυτό. Αλλά ντύνει τη ρητορική του με υποσχέσεις για μείωση της ανεργίας. Η μείωση της ανεργίας, ωστόσο, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους – η ανεργία λ.χ. μπορεί να γίνει το κλασικό παράδειγμα για εκβιασμό των εργαζόμενων να αποδεχθούν συνθήκες εργασίας οι οποίες, ελπίζει το κεφάλαιο τουλάχιστον, θα οδηγήσουν σε αλλαγή ισορροπιών. Μπορεί να είναι και ένας ταξικός εκβιασμός η ανεργία.

Οι δυο πιο κάτω αναφορες είναι χαρακτηριστικές. Στο μια περίπτωση ο κ. Σιακόλας ανακοινώνει τη πρόσληψη πτυχιούχων. Σταγόνα στο ωκεανό βέβαια, αλλά ακόμα και αυτή η δήλωση εμπεριέχει ένα είδος έπαρσης ως "προσφορά". Και όμως οι εργαζόμενοι δεν θα αμοίβονται για να κάθονται. Θα παράγουν κέρδος για τον κ. Σιακόλα. Η επόμενη αναφορα είναι από μια επιστολή από ένα εργαζόμενο σε κατάστημα του Σιακόλα – αναφέρεται στην περίοδο των διακοπών. Η επιστολή  στάλθηκε στην Δ.Α. και δημοσιεύεται για ευνόητους λόγους ανώνυμα. Αν οι επιχειρήσεις του κ. Σιακολα μπορούν να σχολιάσουν τις εργασιακές συνθήκες στους χώρους τους, θα το δημοσιεύσουμε επισης.

Η διαφήμιση ελεημοσύνης
Ο Όμιλος Σιακόλα προσέλαβε 23 νέους πτυχιούχους..

Μια οργισμένη επιστολή
«…που μπορεί κάποιος να αποταθεί στην αδικία που βιώνουν όλοι οι υπάλληλοι στα…. του καρχαρία του κεφαλαίου Σιακολα? Κάθε μέρα κατά τις γιορτές ενώ μας έλεγαν ότι κλείνουμε 19:00 βγάζαμε το πρόγραμμα σύμφωνα με αυτό το ωράριο. Οι 19:00 έφταναν και ανακοινώσεις για κλείσιμο δεν γίνονταν. Έκλειναν την μπροστινή πόρτα που βλέπει προς παράλια και άφηναν ορθάνοιχτες τις πόρτες που συγκοινωνούν με το parking με αποτέλεσμα να εργαζόμαστε όλοι ως τις 20:00. Η επιπλέον ώρα αυτή είναι η happy hour του Σιακόλα αφού δεν την πληρώνεται ΚΑΝΕΝΑς εργαζομενος.Μάθαμε ότι θα ανοίξουμε την 2 του Γενάρη μετά από νόμο που τέθηκε προς ψήφιση το απόγευμα της παραμονής...Ζούμε την αδικία στο πετσί μας καθημερινά. Το τελευταίο ήταν όταν ρωτήσαμε για την μέρα των φώτων. Η απάντηση που λάβαμε είναι θα το μάθετε Κυριακή απόγευμα....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ?»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου