10 Ιαν 2014

Η Αντίσταση στην επιβολή κομίστρων – ένα μαθητικό κίνημα;Οι αντιδράσεις στην επιβολή εισιτηρίων στα λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαθητές φαίνεται να εξελίσσεται σε σημείο έντονης αντιπαράθεσης. Το ότι υπηρξε μια γενικη αποχη η οποια συνοδευτηκε και από αντιπαραθεση μαθητων με την αστυνομια στην Τεχνικη Σχολη Λευκωσιας είναι ισως ενδειξη και του κλιματος αλλα και της ταξικης διαστασης του θεματος.  Η κυβέρνηση, όπως πάντα, επικαλείται την τρόικα και έφτασε πολύ γρήγορα στο σημείο να μοιάζει με το βοσκό τον ψεύτη – είτε αλήθεια λέει, είτε όχι. Από την στιγμή που υποχωρεί σε διάφορα, που αρχικά διακηρύσσει ότι δεν είναι της αρμοδιότητας της, προφανώς  χάνει και το τεκμήριο της φερεγγυότητας. Το ζήτημα της παροχής κάποιων κεφαλαίων, δηλαδή της μεταφοράς τους από άλλους τομείς είναι πια κραυγαλέο. Η κυβέρνηση ξεκίνησε ρητορικά από το «δεν υπάρχουν λεφτά», για να ανακαλύψει στην πορεία η κοινωνία ότι λεφτά υπήρχαν και για σύμβουλους επικοινωνίας και για πυραυλάκατους κλπ. Οπότε, είναι εμφανές ότι είναι και αυτό ένα θέμα κατανομής πόρων.

Το ενδιαφέρον είναι η μαθητική αντίδραση. Οι μαθητές είχαν συμμετάσχει δυναμικά και στις κινητοποιήσεις του περασμένου Μαρτίου και μια δυναμική φάνηκε να υπάρχει από τότε. Το περασμένο φθινόπωρο, υπήρξε μια μαζική μαθητική εκδήλωση ενάντια στα κόμιστρα κα η νέα επιβολή δημιούργησε ένταση και στην καθημερινότητα, αλλά και σε βαθμό κινητοποιήσεων. Η απόφαση για αποχή την Πέμπτη, 9/1, είναι συμβολική, αλλά δείχνει ένα τομέα που κινείται αυτόνομα με ενδιαφέρουσες δυναμικές. Στην απόφαση των μαθητών δήλωσαν συμπαράσταση οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης.  

Όπως τονίστηκε στη δημοσιογραφική τους διάσκεψη, αλλά και με δηλώσεις στον ημερήσιο τύπο, σε περίπτωση που η μονόωρη αποχή δεν φέρει αποτελέσματα, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερα μέτρα, αφού η παιδεία «κάθε άλλο παρά δωρεάν είναι».


Στη λεωφόρο Μακαρίου παρά της Τεχνικής Σχολής, ακινητοποιήθηκαν λεωφορεία  και λόγω των συγκρούσεων μαθητών/ τριών με αντιδιαδηλωτικές ομάδες της αστυνομίας αποκόπηκε η κυκλοφορία


Φαίνεται μάλιστα ότι οι αντιπαραθέσεις ήταν έντονες στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας και οι αστυνομικοί χρειάστηκε να καταφύγουν στα «οχυρά» του ΠΑΝΣΥΦΙ ΑΠΟΕΛ για να αντιμετωπίσει τους μαθητές που πετροβολούσαν τα μέλη του Σώματος. Τα επεισόδια έλαβαν χώρα στις 11.00 το πρωί, όταν μαθητές της Τεχνικής Σχολής έριχναν πέτρες διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή κομίστρων στα λεωφορεία. Οι αστυνομικοί δέχτηκαν πετροβολισμούς με αποτέλεσμα να καταφύγουν στην αυλή του Συνδέσμου των οπαδών του ΑΠΟΕΛ για να οργανωθούν.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου