17 Ιαν 2014

Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το καθεστώς και την νομιμοποίηση της τρόικαΣυνεχίζεται η εξέταση της τρόικας και των εμπλοκομένων στις μνημονιακές διαδικασίες των τεσσάρων υπό μνημόνιο χωρών από την ευρω βουλή και συγκεκριμένα την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων. Στην υπόθεση της εξέτασης της τρόικας εμπλέκονται και συμβάλουν επίσεις οι επιτροπές νομισματικού ελέγχου, εργασίας και συνταγματικών υποθέσεων.
Η Ευρωβουλευτής (κεντρο-αριστερά) Elisa Ferreira από την Πορτογαλία ζήτησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους υπήρξε επιμονή ώστε η Πορτογαλία και η Ελλάδα να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις ενώ σε μια τέτοια στιγμή της κρίσης δεν βρίσκοντα σε κατάσταση να διαχειριστούν κάτι τέτοιο. Ο Βέλγος πράσινος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts πρόσθεσε  ότι αν η τρόικα χρειάζεται τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε το ΔΝΤ μπορεί να αγοράσει τις υπηρεσίες αυτών των δομών. Όμως, η Κομισιόν από μόνη της πρέπει να φέρει την πολιτική ευθύνει για ενέργειες που περλαμβάνονται στα σχέδια στήριξης [μνημόνια].
Ο Othmar Karas ο οποίος ηγείται της εξέτασης, επίμένει ότι χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση της τρόικας και ότι η ευρω-βουλή πρέπει να συναποφασίζει για κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις, αφού δεν θεωρεί αρκετό το επιχείρημα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις [που λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις μέσω του Γιούρογκρουπ] νομιμοποιούνται χωρίς την ευρωβουλή, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ευρώπη πηγαίνει πίσω δεκαετίες
Ήδη ευρωβουλευτές άρχισαν να συζητούν για τη δημιουργία μόνιμης δομής υπό την Κομισιόν.
Στις 13 Ιανουαρίου βρέθηκε ενώπιο της ευρωβουλής, ο Επίτροπος Όλι Ρεν . Στην ερώτηση αναφορικά με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις που αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μακρυά από την πραγματικότητα, ο Όλι Ρεν το απόδωσε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και στα «όρια των οικονικών και της οικονομετρίας». Ο κ. Ρεν εστίασε στις «δυσκολίες που αντιμετώπισε η τρόικα» και απέδωσε ευθύνες για τις περικοπές στις κυβερνήσεις των υπό μνημόνιο χωρών. Ο κος. Ρεν υπεραμύνθυκε των διαπιστευτηρίων λογοδοσίας της τρόικα, με διαφορετικό τρόπο για την κάθε δομή που συμμετέχει. Οι ευρωβουλευτές δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από τις απαντήσεις του Όλι Ρεν.

Τον Όλι Ρεν, ακολούθησε την επόμενη μέρα, ο Jean-claude Trichet, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος αναγνώρισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ένα μοντέλο για επανάληψη.  Ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν δραματική ιδιαίτερα όταν η Ισπανία και η Ιταλία βρέθηκαν σε επίθεση. Θεώρηση την καλύτερη διακυβέρνηση ως το κλειδί για το μέλλον και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ Κομισιόν και εθνικής κυβέρνησης όσον αφορά μεταρρυθμίσεις το λόγο θα πρέπει να έχει η ευρωβουλή και το εθνικό κοινοβούλιο.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Alejandro Cercas (της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών), ο οποίος ετοιμάζει τη σχετική έκθεση, κάλεσε τους πολίτες μέσα από το LinkedIn να καταθέσουν τις απόψεις και εμπειρίες τους. Όπως αναφέρει το πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της Ε.Ε. στα μάτια των ευρωπαίων πολιτών, κάτι το οποίο προσπαθεί η ευρωβουλή να ανατρέψει με δημόσιες ακροάσεις όπως αυτή της 9ης Ιανουαρίου που στόχος της είναι η επισήμανση των επιπτώσεων των πολιτικών της τρόικα στην καθημερινή  ζωή των ανθρώπων
Η προκαταρκτική έκθεση της διερεύνησης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις 16 Φεβρουαρίου και ήδη άρχισαν η διαρροές. Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Wirtschaftsblatt, η έκθεση θα τονίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης και θα αναγνωρίσει ότι οι τέσσερις υπό μνημόνιο χώρες υποφέρουν από μεγάλη ανεργία και μαζική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, η  Wirtschaftsblatt  αναφέρει ότι θα επιχειρηθεί η υπογράμμιση των εσωτερικών διαφορών στην τρόικα αφού το ΔΝΤ επιθυμεί να προβάλλει τις εσωτερικές πολιτικές υποτίμησης μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει περισσότερο στην προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής εργασίας εστίασαν στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και την καταπάτηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων ως οι κύριες επιπτώσεις του μνημονίου στην Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία, ιδιαίτερα αφού οι συγκεκριμένες πολιτικές δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι ο χάρτης των κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει παραβιαστεί ενώ ο αριθμός των πολιτών που διατρέχουν το κίνδυνο φτωχοποίησης αυξήθηκε. Όπως επισημαίνει ο Raymond Torres, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών Εργασίας  στον ILO χρειάζεται αλλαγή αντιλήψεων ώστε οι δημοσιονομικές προσαρμογές να ευνοούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η νομισματική ένωση να συνοδεύεται από την κοινωνική πολιτική


Στην τελική, τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι πως αναστρέφεται η μεγάλη ανεργία και η μείωση εισοδημάτων, πως αποτρέπονται οι εκποιήσεις κατοικιών με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αστέγων  και πως αποκαθίστανται οι επαχθείς επιπτώσεις στους λαούς. Μπορεί τόσο η προκαταρκτική έκθεση, όσο και η τελική της ευρωβουλής να είναι άμεσα συνυφασμένες με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν όμως δεν περιλαμβάνουν μέτρα αποκατάστασης της παρούσας κατάστασης, η ευρωβουλή δεν αποκλείεται να εκπλαγεί από την προσέλευση (ή καλύτερα τη μη προσέλευση) των πολιτών στις κάλπες ως μια μορφή μομφής  των λαών στην κατάσταση την οποία έχουν περιέλθει μέσα από τις πολιτικές λιτότητας και αντι-κοινωνικών πολιτικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου