6 Δεκ 2013

BRICS: Το Αντίπαλο Δέος του ΔΝΤ;Οι BRICS εκπροσωπώντας το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 18% του παγκόσμιου ΑΕΠ, είχαν αποφασίσει τέλος του 2012 τη δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως, ώστε να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στην Παγκόσμια Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού εξυπηρετούν τα δυτικά συμφέροντα και αφού πλέον διαθέτουν αποθέματα πέραν των 4 τρις δολλαρίων και ειδικότερα με υπερχρεωμένους παγκόσμιους παίκτες αγορών όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Με αυτό τον τρόπο, οι BRICS προωθούν εναλλακτικό του δολλαρίου νόμισμα σε σταθερότητα και αξία, ανακατάταξη του ελέγχου της διεθνούς χρηματοδότησης και τη δημιουργία ενός Νομισματικού Ταμείου των BRICS.

Μετά την τελευταία συνάντηση των G-20 τον περασμένο Οκτώβριο και την αποτυχία γεφύρωσης των διαφορών τους για δημιουργία αποθεματικού, αναμένεται ότι στην επόμενη συνάντηση των BRICS  νωρίς το 2014, θα ληφθεί η τελική απόφαση για την υλοποίηση της δημιουργίας του Νομισματικού Ταμείου των BRICS, σύμφωνα με την περσινή τους ανακοίνωση, ώστε να αποτελέσουν το αντίβαρο στην ηγεμονία της παγκόσμιας οικονομικής μηχανής από τις ΗΠΑ και το δυτικό κόσμο. Οι δυσκολίες που συναντούν για να προχωρήσει η διαδικασία, έχουν να κάνουν με τον καταμερισμό εξουσιών/ δύναμης και οικονομικής συμβολής, με την Κίνα να διεκδικεί την έδρα του νέου νομισματικού ταμείου, αφού καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσό (συγκεκριμένα Ρωσία, Βραζιλία και Ινδία θα συμβάλουν με 18 δις δολάρια, η Κίνα με 41 και η Νότια Αφρική με 5 δις), ενώ παρά τις δυσκολίες, αναμένεται ότι μέχρι το 2015,   Νομισματικού Ταμείου των BRICS θα βρίσκεται σε τροχιά πλήρους λειτουργίας. (http://rt.com/business/russia-brics-bank-g20-468/)

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί. Ήδη «προειδοποίησε» τη Βραζιλία ότι θα κτυπήσει πάτο στο θέμα της ανάπτυξης το 2014, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο υπόνοιες ότι η Βραζιλία θα χειραγωγηθεί/ τύχει εκμετάλλευσης από τα υπόλοιπα μέλη. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ήδη προχωρά σε «εκτιμήσεις» ότι οι συγκεκριμένες χώρες, είτε έχουν εξαντλήσει τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, είτε θα προσκρούσουν σε δυσχέρειες και «κακή διακυβέρνηση» (http://www.bdlive.co.za/world/2013/10/13/imf-admits-true-extent-of-problems-in-brics-club). Το ΔΝΤ σίγουρα αιφνιδιάστηκε από την απόφαση των αναδυομένων αγορών  για δημιουργία νομισματικού ταμείου, αλλά και από τις απειλές τους για να χαμηλώσουν τη στρόφιγγα ρευστότητας του δολαρίου, που τροφοδοτούσε τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παρά τις προηγούμενες προβλέψεις για μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ άφησε να εννοηθεί ότι από καιρό παρέβλεπε τα προβλήματα των χωρών.

Ενδεχομένως, οι «εκτιμήσεις» του ΔΝΤ, όσο και οι αλλαγές στις προβλέψεις σχετικά με την πορεία ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, καταδεικνύουν και την ανησυχία, για την αλληλεπίδραση της παγκόσμιας οικονομίας στη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους προς αυτό, το οποία τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη προοπτική από το ίδιο το ΔΝΤ. Επιπρόσθετα, η αποχώρηση των αναδυόμενων οικονομιών – επομένως και της συμβολής του στα ταμεία του – θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα βασίζεται σε καταχρεωμένες οικονομίες με αστάθειες και χώρες στις οποίες η δυσφορία για τα προγράμματα που εφαρμόζει, κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

Παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν, οι χώρες των BRICS στην πρόσφατη συνάντηση των G-20 απέδειξαν ότι μπορούν να μιλούν με μια φωνή σε οικονομικά θέμα, κάνοντας κάποιους να ανησυχούν ότι αυτό μπορεί να μεταφερθεί και στα πολιτικά ζητήματα, ιδιαίτερα αφού ήδη μιλούν για κοινωνική ένταξη και νέο περιβαλλοντικό όραμα, αλλά κυρίως για συντονισμένη προσέγγιση που διαφάνηκε και στη συνάντηση των G-20, κατά την οποία μάλιστα αφέθηκαν υπόνοιες για επιπρόσθετη στήριξη της ευρωζώνης. Μάλιστα, μετά από τη συγκρεκριμένη υπόνοια, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας ταξίδεψε μέχρι το Πεκίνο για συνομιλίες επ’ αυτού, που δεν έφεραν απτό αποτέλεσμα. Ενώ ο Μουγκάμπε της Ζιμπάπουε, ήδη, εξέφρασε την πρόθεσή του για να απευθυνθεί στο νέο ταμείο των BRICS, ώστε να αναβιώσει η οικονομία της χώρας (http://www.bloomberg.com/news/2013-11-17/mugabe-mulls-options-from-zimbabwe-wealth-fund-to-brics-loans.html )

Στην έκθεση BRICS: Social security coverage extension in the BRICS (http://www.issa.int/Observatory/In-Focus/Social-security-in-the-BRICS-countries ), αναφορά όχι μόνο στην οικονομική προοπτική, αλλά και στη γεωπολιτική σημασία των χωρών με τη συμμετοχή τους στους G-20 με έμφαση στην προσήλωσή τους στην κοινωνική προστασία και την επέκτασης στην κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβανομένου του θέματος της υγείας. Η συγκεκριμμένη έκθεση μπορεί να αποτελεί μαζί με τις ανησυχίες του ΔΝΤ, τον προπομπό των ενδείξεων για τη μετατόπιση των σημαντικών παικτών της γεωπολιτικής σκακιέρας στην παγκόσμια σκηνή – μια διαδικασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου