6 Δεκ 2013

Πισώπλατη μαχαιριά από Φούλε

Μαχαιροβγάλτης μεν, αλλά από πίσω, ο Φούλε΄


Πρόκειται για μεγάλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» την περασμένη Δευτέρα ή Τρίτη. Η μαχαιριά προήλθε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέφαν Φούλε, ο οποίος πήγε στην Άγκυρα, αλλά δεν έθεσε στην τουρκική κυβέρνηση την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο. Η μαχαιριά, όμως, πέραν από μαχαιριά, είναι και πισώπλατη, διότι, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ο Τσέχος διπλωμάτης, ενώ είχε υποσχεθεί στον κ. Αναστασιάδη να μεταφέρει τη σχετική πρόταση, δεν το έπραξε. Υπονοείται, δηλαδή, ότι ο Στέφαν Φούλε δεν είχε το θάρρος να αρνηθεί ευθαρσώς στον κ. Αναστασιάδη να πάρει το ταχυδρομείο (τη διπλωματική ευθύνη) αλλά του την έφερε πισώπλατα. Προφανώς, ο Φιλελεύθερος δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του προεδρικού, που είχε αποκαλύψει ότι ο Ευρωπαίος διπλωμάτης … δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη λαμπρή ιδέα του Κυπρίου προέδρου.

Την Πέμπτη, όμως, τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο σοβαρά. Οι κοινές δηλώσεις Φούλε – Νταβούτογλου, που προηγήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όχι μόνο αναφέρονται στο Κυπριακό με κοινή γλώσσα, αλλά παραπέμπουν και στον άλλο ύπουλο εχθρό του Κυπριακού Ελληνισμού τον Αλεξάντερ Ντάουνερ. Η εφημερίδα βάζει το ξεκίνημα του κειμένου της στην πρώτη σελίδα, αλλά ο μεγάλος τίτλος είναι: Φιάσκο οι 110 λογαριασμοί και υπότιτλος: Η Τρ. Κύπρου έκλεισε 10 λογαριασμούς με καταθέσεις  έως €50 λόγω κόστους ελέγχου. Εδώ, σημειώνουμε απλώς τον τρόπο, που ιεραρχούνται οι δύο τίτλοι. Η προσοχή μεταφέρεται στους λογαριασμούς. Σε ότι αφορά στη σχέση αυτού του κεντρικού τίτλου με την αλήθεια, απλώς συγκρατείστε τον και παρακολουθείστε την επικαιρότητα τις επόμενες μέρες.

Το κείμενο, πάντως, για το Κυπριακό φέρει στην πρώτη σελίδα τίτλο  « Κοινοί βηματισμοί Φούλε με Άγκυρα», ενώ στην τέταρτη σελίδα μετατρέπεται επί το ακριβέστερο «Κοινή γλώσσα ΕΕ- Τουρκίας για λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα» και τα πράγματα φαίνεται παίρνουν μια πολύ σαφή εικόνα: ο κ Φούλε δηλώνει.. «με τον υπουργό Νταβούτογλου συμφωνήσαμε ότι δεν είναι μόνο εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες , υπό την ηγεσία του Αλεξάντερ Ντάουνερ, το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι επίσης σημαντικό αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να αξιοποιηθεί εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, το οποίο παρέχεται». Με τη συγκεκριμένη δήλωση ο κύκλος κλείνει και φαίνεται να ευθυγραμμίζεται και η ΕΕ με τον ΟΗΕ και τις κινήσεις και δηλώσεις στην Λευκωσία του αμερικανού πρέσβη και του Βρετανού αρμοστή: Ντάουνερ με χρονοδιάγραμμα. Η ζητούμενη  αναβάθμιση της παρουσίας της ΕΕ που επιδιώκεται από κ Αναστασιάδη θα εκδηλωθεί στη βάση αυτής της πολιτικής και μετά όπως δηλώθηκε από τον Μπαρόζο την περασμένη εβδομάδα, την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτική Αναστασιάδη έφτασε σε αδιέξοδο και θα πρέπει να αναζητείται ένας εύσχημος τρόπος να ξεπεραστεί. Σημειώσαμε πάντως την περασμένη εβδομάδα την «μισή» κουβέντα του Χρήστου Στυλιανίδη ότι «..συνομιλίες γίνονται». Έτυχε, επίσης, να δούμε ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης, που ετοιμάζει κάποιες δραστηριότητες, στο οποίο αναφέρεται με βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες είναι πολύ πιο προχωρημένες από ότι αφήνεται να διαφανεί.


Στον ενεργειακό τομέα, οι εξελίξεις δεν φαίνεται να τεκμηριώνουν την αισιοδοξία, που κατά καιρούς επιδεικνύεται. Να σημειώσουμε ενδεικτικά χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό μερικές ειδήσεις  των τελευταίων ημερών. Το Ισραήλ φαίνεται να αποφάσισε να δίνει μέρος από το αέριο του για υγροποίηση στην Αίγυπτο. Αρκετοί στο Ισραήλ θεωρούν ότι η μεταφορά αερίου μέσω Τουρκίας είναι συμφέρουσα. Πρόσφατες ειδήσεις από την Ελλάδα επιμένουν ότι η χώρα επιμένει στην πρόταση της προς το Ισραήλ για υποθαλάσσιο αγωγό από τα κοιτάσματα του, στην Ευρώπη μέσω Κρήτης κατ ευθεία χωρίς παρεμβολή της Κύπρου. Όταν εξαγγέλθηκε αυτή η πρόταση κατά την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ θεωρήθηκε ως κάποιου είδους παράλειψη, την οποία υποτίθεται ότι αντιμετώπισε με επίσκεψη του στην Αθήνα, εκείνες τις μέρες ο Ν. Αναστασιάδης. Και μια χθεσινή είδηση, αναφέρει ότι η συμφωνία για τα οικόπεδα 5 και 6 τελικά δεν ισχύει διότι η ΕΝΙ και η Κοκάς δεν δέχτηκαν να αναθεωρήσουν την πρώτη συμφωνία την οποία ζητούσε η κυβέρνηση να βελτιώσει. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, τι ακριβώς ισχύει. Γνωρίζουμε, όμως, ότι τα οικόπεδα αυτά διεκδικούνται και από την Τουρκία. Όλα αυτά, λοιπόν, δεν φαίνεται να δίνουν την εικόνα της μιας χώρας σταθερής πράγμα που χρειάζεται οπωσδήποτε ένα ενεργειακό κέντρο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου