13 Δεκ 2013

Ουκρανία και διαπραγματεύσεις στο σύνορο: θεάματα με δυτικές παρεμβάσεις, ελιγμοί με νέες προσφορέςΤην περασμένη βδομάδα, μετά από μια νέα μαζική διαδήλωση την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες της αντιπολίτευσης, που βρίσκονται στο κέντρο του Κιέβου προσπάθησαν να αποκλείσουν κυβερνητικά κτίρια, η δυναμική της αντιπολίτευσης φάνηκε να χάνει πάλι ένταση. Όταν η κυβέρνηση ξεμπλόκαρε τις εισόδους των κυβερνητικών κτιρίων, άρχισαν στη Δύση νέες φωνές – και αυτήν την φορά με απειλές από τις ΗΠΑ για κυρώσεις. Η ειρωνεία ήταν εμφανής – την ίδια βδομάδα στην Τουρκία ανακοινώθηκε ότι παραπέμφθηκαν πάνω από 200 διαδηλωτές σε δίκη, λόγω συμμετοχής στις εκδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού. Φυσικά, δεν θα υπάρξουν κυρώσεις. Και η αντίφαση του να αποκαλείται η ρωσική θέση για διαπραγμάτευση, είτε της τιμής του φυσικού αερίου, είτε των εμπορικών συμφωνιών, αν αγνοηθεί η Μόσχα σε συμφωνία Ουκρανίας – Ε.Ε. θεωρείται απειλή – αλλά όταν οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, δεν είναι.
Το γενικό σκηνικό είναι ότι η Δύση προσπαθεί να συντηρήσει την αντιπολίτευση – με άμεσες ή έμμεσες παρεμβάσεις. Το πόσο, εξαρτάται η δυτικόφιλη αντιπολίτευση από τη Δύση ήταν εκφραστικό σε μια φάρσα – όταν τη Δευτέρα, Τρίτη η αντιπολίτευση συνειδητοποίησε ότι το σενάριο οδοφραγμάτων και καταλήψεων κλπ δεν ήταν εφικτό με βάση τη δυναμική τους, τότε κυκλοφόρησε στο ίντερνετ και στα σάιτ της αντιπολίτευσης μια «είδηση» ότι το άγαλμα της ελευθερίας, αλλά και το άγαλμα στο Ρίο είχαν σκόπιμα περιβληθεί - από τις αρχές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας - με λάμπες που είχαν τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας – ως ένδειξη υποστήριξης στην αντιπολίτευση. Τελικά, αποκαλύφθηκε ότι η «είδηση» ήταν φάρσα που έγινε με Photoshop και η οποία έγινε εντυπωσιακά πιστευτή, ενώ θα μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί. Όπως παρατήρησε κάποιος αναλυτής, η τάση για κατασκευή μύθων είναι συνηθισμένη πρακτική – και στην κατασκευή κινημάτων γενικότερα και στην Ουκρανική αντιπολίτευση.

Ιστορικό της βδομάδας: κατασκευάζοντας ψίθυρους για να συντηρηθεί η ένταση
Μετά την Τρίτη που η βουλή ψήφισε υπέρ της κυβέρνησης, η ένταση των διαδηλώσεων φάνηκε να υποχωρεί. Ήταν και το γεγονός ότι ο πρόεδρος, ο Γιαννούκοβιτς βρισκόταν σε περιοδεία για να εξασφαλίσει δάνεια ή επενδύσεις, αφού η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση με τη συνηθισμένη πια πίεση των αγορών να οδηγεί σε προσφυγή στο ΔΝΤ – την τρόικα του εξωτερικού χώρου της Δύσης. Ήδη, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι εξασφαλίστηκαν παροχές και διευκολύνσεις από την Ρωσία. Σε εκείνο το πλαίσιο, ένας δημοσιογράφος του Economist διέδωσε ότι δήθεν οι Γιαννούκοβιτς και Πούτιν είχαν συμφωνήσει μυστικά την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωασιατική τελωνειακή ένωση. Ήταν εμφανώς μια φήμη, που χρησιμοποιούσε ο Economist για να ξανατονώσει τις διαδηλώσεις – ότι υπήρχε άμεσος κίνδυνος πλήρους απώλειας της Ε.Ε. και ένταξης σε συμμαχία με τη Ρωσία. Έτσι, το αντί-ρωσικό μπλοκ επανακινητοποιήθηκε.

Η κατασκευή είχε όλα τα στοιχεία των κλισέ θεαμάτων. Αρχικά, άρχισε να διαρρέει ο αριθμός ότι περίμεναν 300,000, την Κυριακή. Ύστερα έριξαν και λίγο Ταχρίρ –
βάφτισαν την εκδήλωση "πορεία των εκατομμυρίων". Τελικά, το euronews το απόγευμα της Κυριακής έριξε τον αριθμό 200,000 – πιο μεγάλος από τον αριθμό που πλάσαραν πριν μια βδομάδα, αλλά σαφώς πιο μικρός, είτε από τα εκατομμύρια, είτε από τις 300,000. Ταυτόχρονα, όμως, το euronews μετέδωσε ότι οργανώθηκε εκδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών του προέδρου έξω από το κοινοβούλιο – ήταν μια σαφής κίνηση αντίστασης στο περιρρέων κλίμα που ήθελε να κατασκευάσει η αντιπολίτευση.

Και επειδή δεν έβγαινε το κλίμα, οι εθνικιστές έριξαν ένα άγαλμα του Λένιν – αυτό ήταν σκηνή από το σενάριο 1989-91. Τότε, κατασκευάστηκε το ψευδογεγονός της «αποκαθήλωσης» αγάλματος του Ντζερζίνσκι στη Μόσχα το 1991. Τα δυτικά ΜΜΕ το μετέδωσαν ως εκφραστικό του κλίματος κλπ. Τελικά, όπως το κατέγραψε και ένας δημοσιογράφος που ήταν παρόν, ήταν μερικές δεκάδες με συνεργείο του Δημαρχείου – η μετακίνηση του αγάλματος έγινε για να μεταδοθεί. Οι κάμερες μπορούν εύκολα να κάνουν μια μικρή συγκέντρωση να φαίνεται σαν πλήθος  με την κατάλληλη εστίαση. Ανάλογα έγιναν και στη Βαγδάτη το 2003, όταν οι αμερικανοί έριξαν το άγαλμα του Σαντάμ για να δείξουν ότι ο εξεγέρθηκε ο ιρακινός λαός. Και μετά, άρχισαν οι βόμβες της αντίστασης.

Τη Δευτέρα, το euronews προσπαθούσε να ερμηνεύσει την καταστροφή του μνημείου στο Λένιν ως κάτι σημαντικό – λες και η νυν κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει σχέση με την ΕΣΣΔ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση φάνηκε να αναλαμβάνει τον έλεγχο των δρόμων. Την Τετάρτη, μάλιστα, πήγε στην κεντρική πλατειά και αμερικανός αξιωματούχος και μοίραζε snacks.

Τελικά αποδίδει η διαπραγμάτευση; Νέα βελτιωμένη προσφορά από τη Δύση
Από την Τετάρτη, η Δύση, πέρα από τις παρεμβάσεις και τις απειλές, φάνηκε να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορούσε να εκβιάσει μόνο με τους υποστηρικτές στο κέντρο του Κιέβου. Έτσι η Άστον δήλωσε ότι ο πρόεδρος τη διαβεβαίωσε ότι θα υπέγραφε τελικά – αλλά χωρίς καταληκτική ημερομηνία. Την επομένη, ο Φούλε, μετά από συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, φάνηκε επίσης πιο ήπιος και άνοιξε την πόρτα στις δυτικές υποχωρήσεις – προσφορές. Δήλωσε ότι συμφωνεί να γίνει «οδικός χάρτης» και υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα αυξήσει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ θα μεσολαβήσει και για συμφωνία με τον ΔΝΤ. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί η συμφωνία σύνδεσης νοούμενου ότι θα άλλαζαν μερικοί όροι - τους οποίους προφανώς προηγουμένως δεν συζητούσε η Ε.Ε.- και μέσα στα πλαίσια των «στρατηγικών συμφερόντων της χώρας». Μια κωδικοποιημένη αναφορά στην ισορροπία της Ουκρανίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. Ο Φούλε, βέβαια, διαβεβαίωσε το δυτικό ακροατήριο ότι οι νέες συζητήσεις δεν θα συμπεριλάμβαναν τη Ρωσία. Κυκλοφόρησε, όμως, ότι παράλληλα ετοιμαζόταν και επίσκεψη στην Μόσχα. Είναι μια διαπραγματευτική διαδικασία – όπου η Ε.Ε. χρησιμοποιεί και την αντιπολίτευση για να πιέζει για τα συμφέροντα της. Από τη Μόσχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είχε στόχο να γίνει υπερδύναμη μεν, αλλά διατηρούσε τη στρατηγική της για το ρόλο της ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου