6 Δεκ 2013

Ένας αρχιεπίσκοπος με αυλή και ουρά.. ( ή πώς λογοκρίνονται με εκκωφαντική σιωπή τα σκάνδαλα – όταν είναι του «δικού μας» αρχιεπισκόπου)


Τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα δεν είναι άγνωστα στην εκκλησία της Κύπρου. Αλλά ανάλογη είναι και η σχετική λογοκρισία. Όταν λ.χ. ένας, κοινώς αποδεκτός κατά τα άλλα, ιστορικός ο κ. Κ. Κύρρης έκανε αναφορά σε τεκμήρια για την υπόγεια και σκοτεινή ιστορία της εκκλησίας επί οθωμανικής περιόδου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, τη δεκαετία του 1980, έγινε στόχος επικρίσεων από τον έξω κύκλο της αρχιεπισκοπής. Ο Κύρρης, τότε, θύμισε ένα λαϊκό ποίημα, το οποίο αναφερόταν στην μεταστροφή ολόκληρων χωριών στο Ισλάμ. Και ο λαϊκός τραγουδιστής ήταν ξεκάθαρος για το ποίοι έφταιγαν… «οι επίσκοποι», που είναι σαν «λύκοι»….


Οπότε, η απορία και διαμαρτυρία του κ. Παράσχου γιατί λογοκρίθηκε η έρευνα της περασμένης Κυριακής για τα έργα και τις ημέρες του νυν αρχιεπίσκοπου, μάλλον ήταν ρητορική. Δεν αφορά το γεγονός ότι ο νυν αρχιεπίσκοπος είναι γνωστός ως εμπορικό πνεύμα. Οι αναφορές της εφημερίδας για την πώληση μέρους της Εγκλείστρας, αλλά και του νερού του αγιάσματος στη Μόνη του αγίου Νεόφυτου, θα έπρεπε λογικά να απασχολήσουν τα άλλα ΜΜΕ. Αλλά η λογική δεν συμβαδίζει αναγκαστικά με τις προτεραιότητες των κυπριακών ΜΜΕ – ή μάλλον με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Ψεύτικα σκάνδαλα, ψευδογεγονότα κλπ είναι δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να είναι πρωτοσέλιδα – αλλά τα σκάνδαλα του αρχιεπίσκοπου, ο οποίος εκτός από μαϊντανός δηλώσεων, είναι και ένας παράγοντας με κάποιο εκτόπισμα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ, τείνουν να λογοκρίνονται.


Η εφημερίδα, πάντως, συνέχισε και αυτήν τη βδομάδα παρακολουθώντας τα ίχνη του νυν αρχιεπίσκοπου όταν ήταν μητροπολίτης Πάφου. Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι ο Χρυσόστομος ζούσε τις φούσκες των ακίνητων ως προσωπική εμπειρία. Ήδη, από τη δεκαετία του 1970, είχε αρχίσει να πουλά και να νοικιάζει εκκλησιαστική γη για ανάπτυξη. Μέχρι εδώ, θα μπορούσε απλώς να είναι ανταγωνιστής του Κύκκου και του Εφραίμ του Βατοπεδιου. Αλλά το σκηνικό με το Χρυσόστομο προχωρεί στις γκρίζες  ζώνες, οι οποίες μάλλον τον ενοχλούσαν από την περασμένη Κυριακή, όταν προσπάθησε να προσπεράσει το θέμα. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο κ. Χρυσόστομος έτυχε να έχει όντως τάσεις για προνομιακές σχέσεις με «δικούς του» ανθρώπους. Έτσι, φρόντισε από την αρχή να κάνει μια ευκολία για τον αδελφό του, και φαίνεται ότι ένας σχετικός κύκλος ατόμων - κάτι σαν «αυλή» - κινείται  διαχρονικά μαζί του - από την Πάφο στην ΚΕΟ - με ανάλογα ωφελήματα – μέρος αυτού του κύκλου φαίνεται να είναι ένας Πάμπος….

“[την δεκαετία του 1970] στην περιοχή του «Ανατολικού», ο κ. Χρυσόστομος φέρεται να δέσμευσε υπέρ του αδελφού του, Δημητράκη Αντωνίου, ένα τεμάχιο 100 σκαλών με συμβόλαιο 60 χρόνων..
Στον αδελφό του, Δημητράκη Αντωνίου, ο κ. Χρυσόστομος φέρεται να πώλησε το 1988, 16 σκάλες οικιστικής γης με συντελεστή δόμησης 80% στην περιοχή Άγιοι Σαραντα.Το τεμάχιο οικοπεδοποιήθηκε και στο πωλητήριο έγγραφο φαινόταν ως πωλητής η Μητρόπολη Πάφου, ωστόσο τα χρήματα δεν εισπράχθηκαν από την εκκλησιαστική επιτροπή αλλα φέρεται να τα εισέπραξε σαν ιδιοκτήτης ο Δημητράκης Αντωνίου…
..δυο ακριβά τεμάχια γης που άνηκαν στην εκκλησιαστική επιτροπή Αγίας Αικατερίνης της γενέτειρας του Τάλας, φέρεται να πωλήθηκαν ερήμην της επιτροπής, σε δικούς του ανθρώπους. Το ένα στον αδελφό του Δημητράκη Αντωνίου και το άλλο στο τότε οικονομικό διευθυντή της μητρόπολης και εξ απορρήτων του κ. Χρυσόστομου, Χαράλαμπο Παναγιώτου, γνωστό ως Πάμπο, τον οποίο μάλιστα κατά καιρούς είχε διορίσει σε ΔΣ εταιρειών της εκκλησίας, όπως στην Ελληνική Τράπεζα, το ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος και την ΚΕΟ. Μάλιστα, ο Πάμπος διευθύνει μέχρι σήμερα την ΚΕΟ η οποία επί «βασιλείας» του έχει περιπέσει σε δεινή οικονομικη κατάσταση.»

Μαζί με τις πλουσιοπάροχες προσφορές, ο τότε μητροπολίτης είχε επίσης την τάση να έχει και ύποπτους φίλους – δυο από τους οποίους βρέθηκαν, τελικά, μπλεγμένοι ήταν οι κ. Χειλέτης και Δημητράκης Κωνσταντινιδης, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας:
«…το αγρόκτημα «Ανατολικού» έκτασης 450 σκαλών, ο κ. Χρυσόστομος το έδωσε προς διαχείριση στο φίλο και κουμπάρο του Ιωάννη Χειλέτη από το Πισσούρι με συμφωνία ο διαχειριστής να αποδίδει στην Μονή του Αγίου Νεόφυτου το 50% των εσόδων που ο ίδιος παρουσίαζε ότι είχε..ο Χειλέτης συνελήφθη για υπεξαίρεση στο Αγρόκτημα..
..Δημητράκη Κωνσταντινιδη (γνωστόν ως Τραλαλά), ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, και επί σειρά ετών αστυνομικό διευθυντή Πάφου, με τον οποίο ο Μητροπολίτης συνεργαζόταν σε διάφορες επιχειρήσεις και εμφανιζόταν συχνά ως εγγυητής του σε σειρά δανείων… Τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντινιδη, ο οποίος εκμεταλλευόταν το αξίωμα του και την θέση του, φτάνοντας μέχρι το σημείου να εκφοβίζει και να καταπιέζει απροκάλυπτα τους συναλλασσόμενους μαζί του και όχι μόνο, προκάλεσαν σάλο και ανάγκασαν τον αρχηγό της αστυνομίας να διατάξει πειθαρχική έρευνα..»

Και οι πρακτικές του κ. Χρυσοστόμου δεν φαίνεται να περιορίζονταν σε προνομιακή μεταχείριση των «δικών του», αλλά και οι εμπορικές του συναλλαγές φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα ύποπτες. Σε μια περίπτωση λ.χ. όπου εμπλεκόταν ο οικονομικός διευθυντής της Μητρόπολης «το τεμάχιο πουλήθηκε για 35,000 λίρες ενώ η εκτιμημένη του αξία ήταν 250,000 λίρες». Είναι πολλά τα ερωτήματα και προφανώς υπάρχουν λόγοι για τη σιωπή των υπόλοιπων ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου