13 Δεκ 2013

ΣΠΟΝΤΕΣ


  • Καθώς ετοιμάζεται η έκδοση, τα νέα από τη συλλογή κατάλληλων λέξεων για το ανακοινωθέν λένε ότι κάπου κόλλησε πάλι. Πάντως ο τίτλος της Σημερινής την Τετάρτη, ίσως να είναι και προμήνυμα ότι ξεκινά μια εκστρατεία – έλεγε ότι οι «τούρκοι» ζητούν περισσότερα μετά τις «παραχωρήσεις»…όχι Χριστόφια.. του Αναστασιάδη τώρα.. Welcome

  • Ο κ. Κασουλίδης φαίνεται να είναι ο παράγοντας που σπρώχνει να προχωρήσει η διαδικασία. Και προφανώς έχει στήριξη.

  • Στο ΔΗΚΟ συνεχίζεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης. Μετά την επιστροφή Κολοκασίδη, κυκλοφορεί - στο Φιλελεύθερο την Πέμπτη - ότι μπορεί να είναι ανθυποψηφιος του Μάρκου. Σκληρό πόκερ;

  • Πάντως το ΔΗΚΟ ζήτησε σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου για την πρόταση, που δεν περιλάμβανε το «μια» μπροστά στην «κυριαρχία». Επίσης, το ΔΗΚΟ φάνηκε πάλι να κρατά τα χαρτιά του ανοικτά –  επέμενε και στον «κοινωνικό χαρακτήρα» των ημικρατικών.

  • Σχόλιο στον Πολίτη της Κυριακής 8/12, [στήλη «Παρασκήνιο»] για τους «100 λογαριασμούς»: « Αν η κυβέρνηση και οι νομικές αρχές ήθελαν να σταματήσει και ο τελευταίος ψίθυρος…όφειλαν να είχαν διατάξει την διερεύνηση όλων των λογαριασμών που έχουν κλείσει. Έτσι θα είχε ξεκαθαρίσει ποιοι καθ’όλα νόμιμα και υπεράνω υποψίας διατηρούσαν αυτούς τους λογαριασμούς. Εξάλλου το ζητούμενο εδώ δεν είναι οι ανενεργοί λογαριασμοί αλλά όπως ορθώς επεσήμανε ο κ. Συλούρης , το ιστορικό της διακίνησης χρημάτων σε μερικούς λογαριασμούς. Σε μια χώρα όμως που όζει διαφθοράς κατηγορείται αυτός που άνοιξε την ντουλάπα και όχι γιατί και πως βρέθηκαν κάποιοι σκελετοί στα συρτάρια της.»

  • Αν ο κ. Κωνσταντίνου της ΚΤ φοβάται ότι θα γίνουν κατανοητές οι προεκτάσεις των μεταμορφώσεών του, όταν έπιανε αύξηση και επαναδιοριζόταν στο Δ.Σ. της Κεντρικής, θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει, αντί να προσπαθεί να λογοκρίνει. Αυτή τη βδομάδα ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής, πληροφόρησε τα ΜΜΕ ότι θα κινούσε αγωγή για λίβελο ενάντια στον κ. Δημητριάδη γιατί σε ένα ήμειλ υπενθύμιζε ότι ο κ. Κωνσταντίνου, που ξαφνικά αποφάσισε να του κάνει επιθέσεις από το περασμένο καλοκαίρι, είχε επαναδιοριστεί από την κυβέρνηση. Η παρατήρηση ήταν απόλυτα ορθή factually. Κατά την κυπριακή ‘απ’ σιει μούγιαν, μουγιάζεται’. Βέβαια, ο κ. Κωνσταντίνου προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα επιθέσεων ενάντια στο διοικητή, οπότε ίσως και αυτό να είναι μέρος των θεαμάτων που προσπαθούν να κατασκευάσουν μερικοί. Όμως υπάρχει και το βαθύτερο ζήτημα. Ο κ. Κωνσταντίνου άλλαξε θέσεις απότομα και αυτό «συνέπεσε» με δυο γεγονότα – την εξίσου απότομη αύξηση του μισθού του από 1,700 ευρω, σε 30,000, και τον επαναδιορισμό του για να απολαμβάνει, προφανώς, το νέο εισόδημα. Η σύνδεση είναι σαφής. Αν ο κ. Κωνσταντίνου είχε ευθιξία, μάλλον θα αρνείτο την αύξηση – τόσα χρόνια ήταν εντάξει τα 1,700 ευρώ, τώρα με την κρίση, θεωρεί ότι έπρεπε να δοθεί αύξηση; Η μόνη λογική ερμηνεία είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται – ότι δηλαδή οι αυξήσεις, και οι λιμουζίνες - σε μερικούς - δόθηκαν για να εξασφαλιστεί μια συγκεκριμένη στάση. Αν υπάρχει άλλη εξήγηση, ας την δώσει. Διαφορετικά, μάλλον, θα έχουμε ‘την μούγια’ να πλανιέται. Και ας μην μιλήσουμε για το γεγονός ότι το αρχικό θέαμα κατασκευάστηκε για να μην γίνουν οι έλεγχοι για σύγκρουση συμφερόντων του νέου Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Και ύστερα άντε να αποδείξεις ότι η υπενθύμιση του πλαισίου – επαναδιορισμός - είναι «λίβελος».

·         Και ακόμα ένα σχόλιο από φίλο της στήλης: ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ ? ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΘΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΟΦΙΝΟΥ ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΘΕΡΟ ΜΑΣ ?

·         Άμα τα ξύλα εν της παπαθκιάς. Στον προϋπολογισμό του 2014, έχουν προνοήσει κονδύλι 200,000 ευρώ για αγορές λιμουζίνων. Ποιοί; Αυτοί που δήθεν θα νομοθετούσαν για περιορισμό των αξιωματούχων που θα έκαναν χρήση λιμουζίνων. Τελικά, αντί περιορισμών έβαλαν και άλλους στο κόλπο. Και ο Χατζηστυλιανού του Φιλελευθέρου και όσοι αγχώνονταν για τη λιμουζίνα του Χριστόφια; Θα πάρουν και οι - αν υπάρξουν - υφυπουργοί; Εδώ πήραν και οι εκτελεστικοί της Κεντρικής... Δεν είναι από τον ΔΗΣΥ, που διέρρεαν πριν λίγους μήνες ότι ο τέως πρόεδρος χρησιμοποιούσε την παλιά λιμουζίνα και την είχε λίγο πολύ «υφαρπάξει»; Δηλαδή το κόλπο ήταν να κατασκευαστεί η φούσκα και τελικά να εγκριθούν για ημετέρους; Τελικά δεν πέρασε από τη Βουλή γιατί λέει ασκούνται πιέσεις για να προστεθούν και άλλοι στη λίστα.

·         Να υποθέσουμε - ή να ελπίζουμε - ότι το νέο Δ.Σ. των δημοσιογράφων θα είναι και πιο διεκδικητικό – όχι μόνο στο ρόλο τους ως εργαζόμενοι, αλλά και κάπως στο ρόλο τους ως άτομα, που έχουν και κάποια ευθύνη για ότι κυκλοφορεί και κατασκευάζεται στη Δημόσια Σφαίρα;

·         Στη διατύπωση του κ. Πολυβίου, στο «παραλήρημα» - όπως ορθά ονομάστηκε - την περασμένη βδομάδα υπάρχουν και ξεκάθαρα και τεκμήρια παραδοχής της προκατάληψής του, η οποία οδήγησε στο ανισομερές πόρισμά του. Διότι, αν ένας πιστεύει ότι οι «μπολσεβίκοι» «δεν πιστεύουν στην αλήθεια», τότε σαν αξίωμα αυτό σημαίνει ότι ο κ. Πολυβίου εμπλάκηκε στην έρευνα, πιστεύοντας ότι κ. Χριστόφιας - αφού είναι μπολσεβίκος/κομμουνιστής - δεν έλεγε την αλήθεια. Πριν να τον ακούσει, πριν δει τα τεκμήρια – αυτό λέει η αξιωματική δήλωση για τους μπολσεβίκους ότι δεν πιστεύουν στην αλήθεια. Αυτό είναι τεκμηριο παραδοχής, και εμπλέκει τον κ. Πολυβίου σε δυο σοβαρά προβλήματα. Κατ’ αρχήν όφειλε να δημοσιοποιήσει αυτήν την αντίληψη και λογικά ως νομικός να αυτοεξαιρεθει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι εξαπάτησε και τον τέως πρόεδρο και το κοινό, αφήνοντας τους όλους να πιστεύουν ότι θα έκανε μια ισομερη και έντιμη αξιολόγηση των τεκμηρίων. Εμφανώς μετά από όσα ομολόγησε 2 χρόνια μετά, δεν μπορούσε. Άρα… έχει ή δεν έχει ευθύνες για εξαπάτηση του κοινού; Και το τελικό σχόλιο - ως δική του εκτίμηση του καλού και του κακού - ότι αν μειωθεί η επιρροή του ΑΚΕΛ είναι θετικό, είναι και μια παραδοχή ότι όχι μόνο ήταν προκατελειμένος αλλά, όπως λένε και στα δικαστηρια, είχε και «κίνητρο». Τέτοιο αυτοκάρφωμα κοινώς.. «Είναι μπολσεβίκοι γιατί δεν πιστεύουν στην αλήθεια. Πιστεύουν στο κόμμα. Ο μπολσεβίκος δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο….. Το μόνο του [του κ. Χριστοφια] καλό είναι ότι έχει συμπαρασύρει μαζί του και το ΑΚΕΛ. Για αυτό ο λαός πρέπει να του είναι ευγνώμων». http://www.sigmalive.com/news/local/80740

·         Ο καημένος ο κ. Πόλυς έχει την εντύπωση ότι τα διστακτικά ευγενικά σχόλια των τότε κυβερνητικών εκπροσώπων είναι επίθεση. Ακόμα δεν έχει αντιληφθει τί περιμένει τον ίδιο και το κείμενό του από το «δικαστήριο της ιστορίας». Εκεί οι πάσες που του έκαναν τότε τα ΜΜΕ θα είναι και αρνητικά τεκμήρια. Το κείμενό του, αναπόφευκτα, θα κωδικοποιηθεί ως ένα τεκμήριο παραπλάνησης με άλλους στόχους πέρα από την έκρηξη στο Μαρί. Ξέρει ο κ. Πόλυς ότι η διασταύρωση της δικηγορικής και επιχειρηματικής του καριέρας με την συγγραφή του πορίσματος, θα είναι το πιο δύσκολο για τον ίδιο στο μέλλον. Για αυτό ίσως τον ανησυχούσαν μερικές λέξεις…..

·         Κύριε Χάρη, τα φτηνά κόλπα με τους αριθμούς είναι καιρός να τα αφήσεις και να σοβαρευτείς. Δεν μας είπε ακριβώς ότι «φταίμε εμείς» ο κ. Χάρης Γεωριαδης στη Βουλή, αλλά έκανε την προσπάθειά του να πουλήσει λίγη συγκάλυψη στις τράπεζες. Μην μας βάζεις σε υποψίες κ. Χάρη – όσο ήσουν εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης άντε να το δούμε σαν ρόλο, τώρα ως υπουργός, και με όσα ξέρει και έμαθε αυτή η κοινωνία, το να προσπαθείς να συγκαλύψεις, είναι καπως..Για να μετατοπίσει, λοιπόν, ο υπουργός την εστίαση για την κρίση, στο Δημόσιο, αναφέρθηκε στα ποσά του δημόσιου χρέους από το 2008 μέχρι το 2012. «Σημειώστε τα εξής: το δημόσιο χρέος το 2008 ήταν στα 8.4 δις. Στο τέλος του 2012 ανέβηκε στα 15.4 δις.  Μια αύξηση 7 δις  μέσα σε μια περίοδο 4 μόλις ετών κατά την οποία το ΑΕΠ, σε πραγματικούς αριθμούς, αυξήθηκε οριακά και μόνο». Φτηνό κ. Χάρη. Κατ’ αρχήν η λογική σύγκριση είναι τί ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το δημόσιο χρέος και αυτό σε σύγκριση με την Ε.Ε., διότι, προφανώς, παντού δόθηκαν χρήματα από το 2008 για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Οπότε, το 70% του Δημόσιου χρέους πριν τη Λαϊκή το 2012 ήταν προβληματικό; Η παραπλάνηση είναι βέβαια χειρότερη – διότι εξυπνούλικα ο υπουργός αναφέρεται στο «τέλος του 2012». Χαριτωμένο κ.Χάρη. Δηλαδή προσπερνάς το ότι για να φτάσει στα 15.4 δις δόθηκαν 2-3 δις την άνοιξη του 2012 για τις τράπεζες – Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαφτε κανένα.

·         Και είναι σκόπιμη παραπλάνηση να λες ότι το Δημόσιο κάλυψε μόνο τον Συνεργατισμό. Ξέχασες ότι ψήφισες και εσύ το 1.8 της Λαϊκής; Εκείνα τα λεφτά και τα άλλα που δώσαμε στην Τράπεζα Κύπρου, όταν ήρθε την τελευταία στιγμή να ζητήσει χρήματα τον Ιούνιο του 2012, τί ήταν; «Το κυπριακό δημόσιο έχει καλύψει τις κεφαλαιουχικές ανάγκες μόνο του Συνεργατισμού, με 1.5 δις, που πράγματι διογκώνει το δημόσιο χρέος, το οποίο θα φτάσει φέτος στο 113%.» - See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/82429#sthash.E4veCXTK.dpuf. Δεν είναι σοβαρή στάση από ένα υπουργό σε ένα σημαντικό υπουργείο, το οποίο ασχολείται με την οικονομία σαν κοινό χώρο, να κάνει τέτοιες δηλώσεις. Είπαμε, χρειάζεται εμπιστοσύνη. Με τέτοιες διατυπώσεις τί να εμπιστευθείς μετά;

·         Τα ιστορικά γεγονότα είναι εκεί και δεν αλλάζουν. Η Κύπρος αποκλείστηκε από τις αγορές το 2011 και όλες οι αναφορές των οίκων αξιολόγησης ήταν σαφείς ότι ο λόγος ήταν «η έκθεση  των τραπεζών στην Ελληνική οικονομία». Και το 2012, μπήκαμε αναγκαστικά σε μνημόνιο διότι ήρθαν οι δυο τράπεζες - και η μια την τελευταία στιγμή - και μας είπαν ότι, παρά τα όσα έλεγαν πριν, τελικά, δεν μπορούσαν να έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τον έλεγχο ανακεφαλαιοποίησης. Με κανένα συγκριτικό κριτήριο δεν ήταν πρόβλημα, ούτε το έλλειμμα, ούτε το δημόσιο χρέος – και το 2011 και το 2012. Και το θέμα δεν είναι πολιτικάντικο πια – είναι τεκμηριωμένο ιστορικό γεγονός.


·         Και κοίτα να δεις σύμπτωση: αυτήν τη βδομάδα καταδικάστηκαν 2 τραπεζίτες στην Ισλανδία για τις ευθύνες τους για την οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου