13 Δεκ 2013

Μια ακόμα απόπειρα Μετατόπισης θέματος στο Θέαμα και οι αντιστάσεις: blaming the victim ή πώς το θύμα της αστυνομικής βίας κατασκευάζεται ως «ένοχος»…

Όταν δημοσιοποιήθηκε το φιλμ με το ξυλοδαρμό του αφρικανού, κάτοικου τώρα στην Κύπρο, το σοκ συνοδεύτηκε και από μια αναφορά από το νοσοκομείο ότι όντως υπήρξε πρόβλημα και ξυλοδαρμού και για το πόδι του θύματος. Η διάχυση του φιλμ μέσω του ίντερνετ, δεν επέτρεπε στο υπάρχον σύστημα ελέγχου της πληροφορίας μέσω των ΜΜΕ να το λογοκρίνουν. Όμως, ξεκίνησε μια παράλληλη προσπάθεια. Αρχικά, στο Μέγα έκαναν ότι ανακάλυψαν τον Αϊζενστάιν και το μοντάζ. Το ότι ο ξυλοδαρμός έγινε δημόσια, το ότι υπήρχε αναφορά από το νοσοκομείο, το ότι ουσιαστικά δεν αμφισβητήθηκε το επεισόδιο, έγινε προσπάθεια να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Μετά, είχαμε τη διαρροή εντυπώσεων – ο κ. Χάσικος σε μια αμίμητη στιγμή ουσιαστικά προσπάθησε να κατηγορήσει τα εν δυνάμει θύματα - διότι το θέμα αφορούσε στο ξυλοδαρμό αλλοδαπού - ότι φταίνε που είναι στην Κύπρο, ενώ σε πιο χαμηλούς τόνους και ο υπουργός δικαιοσύνης μιλούσε για όλες τις διαστάσεις/πτυχές. Οπότε, σε αυτό το κλίμα, είχαμε και το γραφικό επεισόδιο από τη Λάρνακα, όταν κάποιος είπε ότι είδε το θύμα να κάνει ληστεία. Μετά μετάνιωσε.
Την περασμένη βδομάδα, εκτός από την πορεία διαμαρτυρίας για το επεισόδιο, είχαμε και μια νέα διαρροή – ότι το θύμα δούλευε την περίοδο 2006-08, ενώ ήταν λήπτης βοηθήματος. Την κατέγραψε σε ένα αιχμηρό σχόλιο η κ. Χ. Χατζηδημητρίου στο Φιλελεύθερο:
«Τι απέγινε ο αλλοδαπός που κτυπήθηκε από αστυνομικούς πριν δύο βδομάδες σε δημόσιο χώρο στη Λευκωσία και όπως ακούστηκαν να λένε οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο φιλμάκι που κυκλοφόρησε «ξιμπαρώθηκε το πόδι του»; Γίνεται έρευνα από δύο ποινικούς ανακριτές και θα βγει πόρισμα σε ένα περίπου μήνα. Στο μεσοδιάστημα μαθαίνουμε διάφορα, εκτός από το αν «ξιμπαρώθηκε» το πόδι του και σε ποιο βαθμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, ο εν λόγω αλλοδαπός ήταν λήπτης δημοσίου βοηθήματος και το διάστημα 2/3/2006 μέχρι 9/8/2008 πήρε επιδόματα ύψους 14,415 ευρώ ενώ παράλληλα εργαζόταν για κάποιο διάστημα.
Ο εν λόγω αλλοδαπός μπορεί πριν δέκα χρόνια να ήταν και κλεφτοκοτάς. Πράξη φυσικά που αποτελεί ποινικό αδίκημα, όπως είναι και η εξαπάτηση ενός κράτους. Ωστόσο, τα ποινικά αδικήματα αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια ενώπιον των οποίων θα πρέπει να προσαχθεί το εν λόγω άτομο αν ισχύουν. Η αστυνομική βία, η αστυνομική υπέρβαση εξουσιών είναι ένα άλλο θέμα και όταν έγινε το επεισόδιο στη μέση του δρόμου, καμία σχέση δεν είχε με τα τυχόν αδικήματα που ίσως να διέπραξε ο αλλοδαπός. Έντεχνα όμως, από την πρώτη στιγμή, καλλιεργείται ακόμα από τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης του οποίου η πρώτη αντίδραση ήταν πως θα εξετασθούν όλες οι πτυχές, αφήνοντας να νοηθεί πως από τότε ήξερε πως υπάρχουν κι άλλες πτυχές. [….. ]
Η παράνομη λήψη επιδομάτων είναι ένα και το επεισόδιο στη Λευκωσία είναι άλλο. Κι η διοχέτευση πληροφοριών για το τυχόν ένοχο παρελθόν κάποιου παραπονούμενου είναι ένα τέχνασμα με στόχο το δημόσιο αίσθημα.»
Χ. Χατζηδημητρίου, 10/12, Φιλελεύθερος, σελ. 2: Δεν είμαστε ρατσιστές, αυτός είναι μαύρος

Επειδή αυτές οι τεχνικές Μετατόπισης, λογοκρισίας και κάποτε κατασκευής υστερίας, είναι συχνές στην κυπριακή Δημόσια Σφαίρα, είναι ευχάριστο να υπάρχουν και οι φωνές αποκωδικοποίησης της κατασκευής του θεάματος.  Σημαντικό ρόλο, σε αυτό το πλαίσιο, είχαν και δημοσιεύματα στην εφημερίδα Πολίτης τα οποία έθεσαν το ζήτημα της «διαπόμπευσης» του θύματος. Ο επίτροπος προσωπικών δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα δήλωσε ότι διέταξε αυτεπάγγελτη έρευνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου