8 Νοε 2013

Ο «πόλεμος της πληροφορίας»: Η παγκόσμια ελίτ κοιτάζει αμήχανα μπροστά στις αποκαλύψεις Snowden, ενώ οι Anonymous επανέρχονται με κινητοποιήσειςΑπό τα τρία άτομα που έχουν, μέχρι στιγμής ταυτιστεί με το κίνημα ενάντια στην κρατική παρακολούθηση, αλλά υπέρ της απελευθέρωσης της διακίνησης των πληροφοριών, ο Snowden έχει αποδειχθεί ο πιο αιχμηρός: ο Ασσάνζ ξεκίνησε τις αποκαλύψεις για τα μυστικά αρχεία των ΗΠΑ, ενώ ο Μάννιγκ είναι φυλακή για το ήθος του να αποκαλύψει τί κάνει το κράτος πίσω από την πλάτη των αμερικανών πολιτών. Ο Snowden κατάφερε να προκαλέσει μια σειρά από βραχυκυκλώματα. Στις ΗΠΑ, η κυβερνητική εξουσία εξακολουθεί να το θεωρεί εχθρό της, παρά το ότι υπάρχει μια σαφής στήριξη από μερίδα του πληθυσμού που τον θεωρεί πολίτη-υπερασπιστή του συντάγματος. Αλλά διεθνώς, οι ΗΠΑ είναι συνεχώς σε αμυντική θέση – μετά τις αποκαλύψεις για ένα δίκτυο παρακολούθησης σε όλο τον πλανήτη, οι πιο πρόσφατες αποκαλύψεις για παρακολούθηση μέχρι και «σύμμαχων», όπως η Μέρκελ, προκάλεσαν αναπόφευκτα  βαθιά δυσφορία στο κοινό. Έστω και αν όλα αυτά είναι γνωστό ότι «γίνονταν», οι αποκαλύψεις αναγκάζουν ακόμα και την ελίτ να παίρνει αποστάσεις και να δυσφορεί δημόσια – και να κάνει κινήσεις, που υπό άλλες περιστάσεις θα ήταν παράδοξες. Όπως λ.χ. η περαιτέρω αποστασιοποίηση της Γερμανίας από τις ΗΠΑ. Η κίνηση της Μέρκελ να πάρει το θέμα στον ΟΗΕ μαζί με τη Βραζιλία ήταν συμβολική μεν, αλλά εκφραστική κίνηση. Αλλά εκτός από τους Ζορρό των αποκαλύψεων, υπάρχει και το κίνημα – το οποίο τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε με τους Anonymous, οι οποίοι διεύρυναν τη θεματολογία των παρεμβάσεων σε ένα είδος γενικής αμφισβήτησης της εξουσίας.

Η νύκτα των μασκών
Στις 5 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε πέραν από 450 πόλεις σε περισσότερο από 150 χώρες, η εκστρατεία των Άνονς και φίλων «Η πορεία του ενός εκατομυρρίου μασκών» (Million Mask March). Από την Ουάσιγκτον, ΗΠΑ μέχρι το Τζοχάνεσμπεργκ και από το Λονδίνο μέχρι το Πάρκο Γκεζί της Κων/λης ,ακτιβιστές βρέθηκαν σε σημεία ορόσημα, φορώντας τη χαρακτηριστική μάσκα, σε αρκετές περιπτώσεις (όπως στο Πάρκο Γκεζί) οι δυνάμεις ασφαλείας να υπερτερούν αριθμητικά κατά πολύ των αριθμό των ακτιβιστών. Όπως είχε διασαφηνιστεί από πολύ πιο πριν, ο στόχος της κινητοποίησης δεν ήταν η πρόκληση χάους, αλλά να περάσουν μηνύματα 100% ειρηνικά και με μότο «Η διαπλοκή μας φοβάται. Η τιμιότητα μας υποστηρίζει. Ο ηρωϊσμός συμμετέχει μαζί μας». Αντι-καπιταλιστικά συνθήματα υπήρξαν το χαρακτηριστικό, και σε περιπτώσεις λάμβαναν συγκεκριμένη μορφή κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται. Η μεγαλύτερη ενδεχομένως κινητοποίηση, σημειώθηκε στην Ουάσιγκτον, μπροστά από το Λευκό Οίκο με αναφορές και στο θέμα των παρακολουθήσεων που προέκυψε πρόσφατα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του scriptonitedaily (http://www.scriptonitedaily.com/2013/11/06/dear-media-a-global-uprising-took-place-last-nightwhere-were-you/), απευθυνόμενο στα ΜΜΕ, «Χτες πραγματοποιήθηκε μια παγκόσμια επανάσταση ... που είσασταν;», αφού η κάλυψη ήταν πολύ περιορισμένη και κυρίως από τα καθεστωτικά μέσα. Όπως σημειώνεται «ήταν μια πορεία ενάντια στην πολιτική της διαφθοράς, στον καπιταλισμό, στην παγκόσμια κυριαρχία της βιομηχανίας οικονομικών υπηρεσιών, στη λιτότητα, στο δημοκρατικό έλλειμα, στην επίθεση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, στις δραματική αύξηση των φορολογιών και στην πτώση των μισθών».  Ένας αυξανόμενος αριθμός ακτιβιστών καλεί στην  αμεσοδημοκρατία, την αντικατάσταση των πολυεθνικών με δημοκρατικές και συνεργατικές μορφές εργασίας και στο τέλος του νομισματικού συστήματος υπέρ μιας οικονομίας που βασίζεται στους πόρους. Το κίνημα πλέον δεν είναι ιντερνετικό και το μήνυμα πλέον είναι ένα ένα στοχαστικό και παθιασμένο όραμα σε παγκόσμια κλίμακα.  Φωτογραφίες και βίντεο: http://millionmaskmarch.org/
http://rt.com/news/million-mask-march-anonymous-311/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου