15 Νοε 2013

Είχε και ο κ. Κοιλιάρης εμπλοκή στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου; Όταν ο κ. Κοιλιάρης από την Louis Criuse Lines πουλούσε μετοχές της εταιρείας του και ΄έβγαζε’ χιλιάδες, καθώς στηνόταν η φούσκα το 1999 (υπάρχει θέμα με τους κ. Πολυδωρίδη και Κοιλιάρη στο Συμβούλιο της Κεντρικής;)Η υπόθεση του κ. Πολυδωρίδη, την οποία είχε αποκαλύψει ο Πολίτης της Κυριακής – ότι δηλαδή ο Σύμβουλος, ο οποίος διορίστηκε στην Κεντρική είχε προβεί σε ψευδή μαρτυρία και ότι είχε εμπλοκή στην παρουσίαση παραπλανητικών στοιχείων την εποχή του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου – έγινε αιτία να εγγραφεί το θέμα στην επιτροπή θεσμών της Βουλής. Όμως, από ότι φαίνεται η σκιά του χρηματιστηρίου και όσων κατασκεύαζαν την τότε φούσκα, που κατέληξε στην μεταφορά - μερικοί το αποκαλούν "κλοπή" - ενός τεράστιου ποσού από τα μικρομεσαία νοικοκυριά σε μερικούς, οι οποίοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και συμμετείχαν στην κατασκευή της φούσκας, δεν περιορίζεται στον κ. Πολυδωρίδη.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του κ. Κοιλιάρη,[1] ο οποίος φαίνεται να είναι και επιρρεπής στα θεάματα «ρεζιλικιών», όπως το περίγραψε ο Πολίτης, ήταν μέλος της διοίκησης - «Διευθυντής/Διευθύνων Σύμβουλος/ Πρώτος Εκτελεστικός Λειτουργός» - της εταιρείας Λούης. Οι μετοχές της Λούης την περίοδο του χρηματιστηρίου, ήταν από τα σημαντικά – κομβικά σημεία στην κατασκευή της φούσκας, η οποία στήθηκε με την ενεργό βοήθεια και μερικών ΜΜΕ[2] και με την οποία προσελκύσθηκε το κοινό στο παζάρι του χρηματιστηρίου, αγοράζοντας μετοχές που δήθεν θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν, ενώ όσοι είχαν πάρει τις μετοχές από πριν, τις ξεφορτώθηκαν έγκαιρα, βγάζοντας αστρονομικά κέρδη και αφήνοντας τους υπόλοιπους με χαρτιά χωρίς αξία. Μάλιστα, ο νυν αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ήταν τότε ακόμα μητροπολίτης Πάφου, είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον του τότε αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου του Α, ο οποίος είχε πάρει προνομιακά μετοχές σε ιδιωτική τοποθέτηση και τις μοίρασε στο στενό του κύκλο. Ο Χρυσόστομος Β είχε αποκαλέσει το όλο θέμα «σκάνδαλο».[3] Και ανάλογα φαίνεται να σκέφτηκαν και πολλοί άλλοι, αφού και οι αρχές του χρηματιστηρίου τότε, αλλά μέχρι και η Γενική Εισαγγελεία θεώρησαν την όλη διαδικασία παροχής και πώλησης των μετοχών της Λούης ως ύποπτη.
«Διευρύνεται η έρευνα στις πρόσφατες πρόσφορες μετοχών της Louis Cruise Lines.. Ζητείται νομοθεσία για να απαγορεύει τέτοιες short term stock sales… διερευνάται η πιθανότητα διαπλοκής και προνομιακής μεταχείρισης η οποία αφορά μερικούς αξιωματούχους της Louis..»
Cyprus Mail, 15/8/1999

Για όσους την παρακολουθήσαν, η όλη υπόθεση φαινόταν να βγάζει μάτι, αλλά «δεν υπήρχε ακόμα το νομικό πλαίσιο για να διωχθούν όσοι εμπλέκονταν». Μέρος του προβλήματος, μάλιστα, ήταν και το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε επιστρέψει χρήματα σε αγοραστές – και είχε κατηγορηθεί ότι τα κατακράτησε για πάρει επιπλέον τόκο.

Ένα από τα κεντρικά άτομα εκείνου του σκανδάλου, ήταν ο Managining Director, κ. Στέλιος Κοιλιάρης ο οποίος πήρε 80,000 μετοχές και τις πώλησε αμέσως ρίχνοντας την τιμή της μετοχής από 3.50 λίρες σε 2.75, όταν ανακοινώθηκε ότι ένας αξιωματούχος της Louis ξεφορτωνόταν - dumping - τόσες δεκάδες χιλιάδες μετοχές από την πρώτη μέρα.
«..η πώληση εκ μέρους του Κοιλιάρη τόσων πολλών μετοχών έδειχνε έλλειψη εμπιστοσύνης στο μέλλον της Louis Cruise Lines..»
Ή, ουσιαστικά, ο ίδιος ήξερε ότι κατασκευαζόταν φούσκα και φρόντιζε να εξασφαλίσει τα κέρδη του από τις απώλειες των θυμάτων, που θα έτρεχαν να αγοράσουν. Διότι η κίνησή του να πουλήσει και να εξασφαλίσει υπέρογκα κέρδη ήταν, επίσης και ένα είδος διαφήμισης για τα δήθεν κέρδη, που θα είχαν όσοι αγόραζαν μετοχές της Louis Cruise Lines. Ο ίδιος δήλωσε ότι το όλο κλίμα ήταν «οδυνηρό» και ότι αν είχε την ευκαιρία ξανά δεν θα επαναλάμβανε την κίνησή του – αλλά, βέβαια, τα κέρδη που έβγαλε ήταν πολλά και καθόλου οδυνηρά.

Ενώ το κοινό πιανόταν στην παγίδα της φούσκας, σε όσους παρακολουθούσαν το χρηματιστήριο - όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις στην τότε ανάλυση της Cyprus Mail[4] - η λογική απορία πώς ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος πουλούσε τις μετοχές της εταιρείας του – λογικά, εκφράζοντας αμφιβολία για την αξιοπιστία της ή για το ύψος της αξίας της μετοχής. Η απάντηση, η οποία έγινε σαφής, όταν έσκασε η φούσκα του χρηματιστηρίου τελικά, ήταν ότι οι μετοχές ήταν υπερτιμημένες και είχαν σπρωχτεί τεχνητά - μέσα από θεάματα, όπως ήταν το σκηνικό με τη διάθεση των μετοχών της Λούης το καλοκαίρι του 1999 - σε μεγάλο ύψος για να ελκύσουν νέους επενδύτες από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών. Και έτσι, ενώ το κοινό έτρεχε να αγοράσει μετοχές που θα τους "έκαναν πλούσιους", όσοι τις αποκτούσαν λόγω της εσωτερικής τους θέσης, και οι οποίοι ήξεραν ότι όλα αυτά ήταν φούσκα, πουλούσαν αμέσως και αποθήκευαν αλλού τα κεφάλαια τους.
Το ερώτημα που τίθεται είναι, αν και πώς ο κ. Κοιλιάρης συμμετείχε σε εκείνη τη φούσκα και αν τέτοιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη θέση τους για να κατασκευάσουν φούσκα, και να την εκμεταλλευτούν για ίδιο όφελος, μπορεί να είναι και έμπιστα άτομα να διαχειρίζονται δημόσια αξιώματα; Διότι μπορεί να μην τιμωρήθηκε κανένας για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου – αλλά τα κέρδη τα πήραν μερικοί και η πλειοψηφία εξαπατήθηκε. Και αυτήν τη φορά, όπως φάνηκε και με το αλλαγή της αρχής εξυγίανσης, η αυταπάτη του κλειστού συστήματος πελατειακών εξυπηρετήσεων, μάλλον, δεν έχει νόημα πια - οι ξένοι ( και λογω ενταξης στην Ε.Ε. αλλα και λογω τροικας) βλέπουν, πια, τι γίνεται. Και ούτε θα είναι και ιδιαίτερα ανεχτό από το κοινό, όταν συνειδητοποιηθεί πως η συγκάλυψη και η ενδεχόμενη Διαπλοκή, αντί να διερευναται φαίνεται να ανταμείβεται. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να πει κάποιος ότι τίθεται θέμα για τους κ. Πολυδωρίδη και Κοιλιάρη.[2] Σε ένα πρόσφατο σχόλιό του ο κ. Α. Παράσχος κωδικοποίησε ως εξής την τότε κατάσταση: «..άμα ανακαλέσει κανείς τις αλγεινές μνήμες του σκανδάλου του ΧΑΚ θα βρει πολλούς συνάδελφους που είχαν συμπράξει – με το αζημίωτο- στη εξαπάτηση του κοσμάκη..» Καθημερινή, 10/11/2013, σελ. 8 [ΕΣΚασε βόμβα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου