8 Νοε 2013

Διάλογος για την Κίνηση Νομικής προστασίας των Πολιτών


Μετά από την δημοσιοποίηση της πρόθεσης για δημιουργία κίνησης Πολιτών και Νομικών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών έχει ξεκινήσει ένας ενδιαφέρον διάλογος. Μεταφέρουμε, εδώ, ένα απόσπασμα από τις γραπτές απόψει,ς που κυκλοφορούν ανάμεσα στα άτομα που προωθούν το ζήτημα. Οι θέσεις, οι οποίες διατυπώνονται καθορίζουν και διευρύνουν το πλαίσιο το συζητήσεων – αλλά και το τοποθετούν σε ένα ενδιαφέρον ιστορικό πλαίσιο. Η καταγραφή της ομιλίας Παναγούλη μετά το 1974 είναι και μέρος της κοινωνικής ιστορίας.


Νομίζω ότι έχουμε μπει στην εποχή, όπου η «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία χρησιμοποιείται ως το «έσχατο» μέσο νομιμοποίησης επιβολής της οικονομικής, πολιτικής, ιδεολογικής θέλησης του κατεστημένου, αδιαφορώντας, εδώ που φτάσαμε, αν έτσι εκχυδαΐζεται και εκτίθεται η όλη εννοια της "νομιμότητας". Αρκεί να "νομιμοποιείται" η θηριωδία που από την πλευρά τους είναι μονόδρομος. Η επιτροπή Πική, ο διορισμός του Ερωτοκρίτου στην εισαγγελία, η απαλλαγή Ορφανίδη από Π. Κληρίδη κλπ, είναι νομίζω συμπτώματα αυτής της τάσης. Άρα, μια τέτοια κίνηση, ουσιαστικά, θα "δοκιμάζει" τη δικαστική εξουσία.  Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να καλλιεργεί κάποιος αυταπάτες στην Κυπριακή ή την Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για να δικαιούται να την αξιοποιήσει ως βήμα. Ο άξονας της όλης προσπάθειας, ωστόσο, οφείλει να είναι αρκετά ευρύς, "δημοκρατικός", ώστε να χωρεί και όλους αυτούς που, ενώ τρέφουν αυταπάτες στο σύστημα δικαιοσύνης, τοποθετούνται στο απ' εδώ στρατόπεδο.
Νομίζω ότι η υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων απέναντι και ενάντια στα ΜΜΕ, θα πρέπει να είναι κεντρικό. Π.χ. μέσα από μια συγκεκριμένη καταγγελία της "ασήμαντης" κατά τα άλλα Κενεβέζου (ανεξαρτήτως του πόσο "μικρό" ή συνηθισμένο το αδίκημα), να προβάλλεται το πώς παραποιούνται ή αποσιωπούνται π.χ. τα λόγια του Δημητριάδη, ή την ανοχή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης στο να προκύπτει εκ του μηδενός μια καθαρά ρατσιστικών προδιαγραφών "υπόθεση φάντασμα", τύπου ο αγνοούμενος Ben και οι baby snatchers Τσιγγάνοι στη Λεμεσό. Ή να αναλάβει η "Κίνηση", "αυτεπάγγελτα", να διερεύνηση το ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Χάσικος ή/και ο σημερινός Βοηθός Εισαγγελέας στο Πραξικόπημα, και να δημοσιοποιούνται "πορίσματα". Το 1974 άκουσα τον Παναγούλη  να ωρύεται στην Πάφο: "Όχι κλάδο ελαίας, παλούκι ελαίας!" Ήταν ο πρώτος εξ αριστερών "αντιμακαριακός" λόγος που άκουσα. Ισως ξέφυγα. Αυτά αλλά και τα ζητήματα που θίγονται στο κείμενό για την Κινηση και άλλα πολλά προσφέρονται για παρέμβαση που να είναι στο πλαίσιο των ευρύτερων δυνατοτήτων μας.
Δ.

2 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που υπάρχει και η Δέφτερη Ανάγνωση για να μην νιώθουμε (όσοι απομείναμε σκεπτόμενοι) τόσο απελπιστικά μόνοι απέναντι στις μεθοδεύσεις της εξουσίας εις βάρος μας - στο όνομα μάλιστα της (δήθεν) δημοκρατίας. Αναμένω, ως αναγνώστρια, την άποψή σας για την πρόταση νόμου που καταργεί την ασυλία των βουλευτών και διευρύνει τις δυνατότητες της εξουσίας (ποιας άραγε;) να διώκει ποινικά όποτε κρίνει (με ποια κριτήρια;) ότι οι ενέργειες κάποιας ανεξάρτητης αρχής μπορεί να βλάψουν το δημόσιο συμφέρον, ακόμη και για θέματα που δεν προνοεί η νομοθεσία. Μιλάμε για κατάργηση του Συντάγματος με τις ευλογίες της Βουλής, δηλαδή, στο όνομα της "απόδοσης ευθυνών" όπου "κρίνει" η εκάστοτε εξουσία; Και τι άλλο παρακάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντελης γεωργιου10 Νοεμβρίου 2013 - 2:14 μ.μ.

    H δικαστικη εξουσια στη Κυπρο αθωωσε τους ιθυνοντες της εταιριας ηλιος για την αεροπορικητραγωδια στο γραμματικο ενω η ελληνικη δικαιοσυνη τους καταδικασε. Η ελληνικη δικαιοσυνη καταδικασε τους αυτουργους της χουντας για τη τραγωδια του 1974 ενω η κυπριακη δικαιοσύνη και η εισαγγελεια δεν βρηκε το τροπο να καταδικασει κανενα εκτος του Σαμψων που ηταν ισως και ο αδυναμος κρικος του ιουλιανου εγκληματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή