22 Νοε 2013

ΣΠΟΝΤΕΣ

 •  Τα κλειστά συρτάρια της Λαϊκής και ποιοί συγκάλυπταν. Σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο δημοσιοποίησε η κ. Ει. Χαραλαμπιδου υπήρχε από τον Μάιο του 2012 έκθεση για λογαριασμό της Λαϊκής όπου καταγράφονται μικρά κα μεγάλα σκάνδαλα δανείων – όπως του κ. Ζολώτα στον οποίον φαίνεται να υπήρχε πρόβλεψη για διαγραφή δανείων 460 εκτ. ευρω. Για να γίνει κατανοητό το ποσό – κάτι αντίστοιχο είχε ζητήσει η Τράπεζα Κύπρου – ολόκληρη - ένα μήνα μετά και με βάση αυτό σπρώχτηκε η οικονομία στον μηχανισμό στήριξης. Τώρα ποιοι αποφάσιζαν τι, ποιοι συγκάλυπταν τις εκθέσεις κλπ, είναι ενδιαφέρον ερώτημα.  Αναπόφευκτα, όμως, σκέφτεται κάποιος ότι, όταν τίθεται ζήτημα πως δίνονταν τέτοια δάνεια - μερικά δεν είχαν εξασφαλίσεις, ενώ άλλα αφορούσαν σε άτομα που είχαν σχέσεις με τα ΔΣ των τραπεζών - αναπόφευκτα σκέφτεται και τα όσα συμβαίνουν ευρύτερα σήμερα. Όπου μερικοί πήραν δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων, ενώ είχαν σχέσεις με το ΔΣ - ας πούμε της Τράπεζας Κύπρου - και σήμερα από τα παρασκήνια προσπαθούν - ή μπορεί και να το έχουν καταφέρει ήδη - να καθοδηγούν το νέο ΔΣ για να εξυπηρετεί βεβαίως τα συμφέροντα τους – που έχουν να κάνουν με τα δάνεια τους. Για τις αποκαλύψεις της κ. Χαραλαμπιδου: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=250915&-V=articles

 • Αλλά, όταν έχεις ΜΜΕ που πληρώνονται για να κατασκευάζουν την εικόνα των τραπεζών, τότε το πρόβλημα είναι και βαθύτερο και ευρύτερο. Τουλάχιστον, στην Ιρλανδία από ένα σημείο και μετά τα ΜΜΕ ρωτούσαν. Εδώ, λογοκρίνονται μόνα τους. Οπότε δίπλα από το κενό αξιοπιστίας της ελίτ, διογκώνεται και το κενό φερεγγυότητας. Είναι, βέβαια, θλιβερό, αλλά κάθε αυξανόμενη ποσότητα – έστω και λογοκρισίας – απλώς διογκώνει την ανάγκη του νέου. Πάντως, τον τελευταίο καιρό είναι εμφανές ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν λες και μιλούν και σε ένα αόρατο συνομιλητή από το ίντερνετ. Δεν είναι ένας – είναι μια άλλη Δημόσια Σφαίρα, που δεν ελέγχεται εύκολα.

 • Λογοκρινόμενα ή γραφικά ΜΜΕ;  Λογόκριναν ότι ο κ Χούριγκαν παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου Libor. Μήπως, ο νέος κύριος που μας ήρθε είναι και αυτός του σκανδάλου Libor? Ιδού ένα απόσπασμα από τον καιρό των παραιτήσεων και το σχετικό λίνκ: «RBS has declined to name the dismissed staff. However sources with knowledge of the matter said last month that RBS had fired four traders. They said Tan Chi Min, Paul White, Neil Danziger and investment adviser Andrew Hamilton were sacked at the end of last year. None was available for comment.» http://www.reuters.com/article/2012/08/03/us-rbs-earnings-idUSBRE8711XR20120803. Οπότε, το ερώτημα είναι απλό: είναι ο ίδιος κ. Χάμιλτον, ο οποίος παραιτήθηκε από την Royal Bank of Scotland?

 •  Και πρέπει κάποτε να μας εξηγήσουν μερικοί αυτήν την παράδοξη λογική – στη Βρετανία τους υποχρεώνουν σε παραίτηση για παράνομες πρακτικές, που είχαν προφανώς στόχο το προσωπικό όφελος – και το όφελος μερικών -  παράτυπα και εδώ εργοδοτούνται, ενώ, υποτίθεται, θα ξοδέψουμε και χρήματα να φέρουμε εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία για ποινικές υποθέσεις στις τράπεζες; Καλά, δεν υπάρχει κανείς που καταλαβαίνει το ανέκδοτο; Μήπως μερικοί θέλουν να μετατρέψουν την Τράπεζα Κύπρου σε μηχανισμό ιδιοτελών εξυπηρετήσεων και αναζητούν ειδικούς στο backdoor dealing;  Εκτός και αν μερικοί εδώ, πιστεύουν ότι το σκάνδαλο Libor ήταν ψευδαίσθηση.

 • Να μας πει ο κ. Ρίκκος. By the way, κ. Ρίκκο δεν είσαστε και εσείς στη συζήτηση της Βουλής το 2009 με τον κ. Βγενόπουλο; Τί στάση τηρήσατε; Γιατί υπήρχε η εντύπωση ότι προσπαθούσατε να το βοηθήσετε; Όπως και να έχει το πράγμα – θα μας πείτε κάτι για το Libor και πώς γίνεται εξυγίανση και προσπάθεια να λειτουργούν οι θεσμοί, όταν έχουμε τεκμήρια ότι τα ΜΜΕ κατασκευάζουν επιθέσεις για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, που μοιάζουν με διαπλοκή, και οι τράπεζες προσλαμβάνουν εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα άλλων χωρών;

 • Και η κραυγαλέα σιωπή των ΜΜΕ; Με βάση το sms, το οποίο δημοσίευσε η Καθημερινή, φαίνεται ότι μερικοί - ιδιοκτήτες ή άλλοι - έχουν ήδη τροχοδρομήσει διαδικασίες παραπλάνησης του κοινού. Οπότε, το θέμα δεν είναι πλέον να τεκμηριωθεί, αν υπάρχει διαπλοκή, αλλά το πώς λειτουργεί. Και είναι να απορεί κανείς με τη Γενική Εισαγγελία - γενικά. Παρακολουθεί λες και δεν καταλαβαίνει ή απλώς δεν καταλαβαίνει; Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να ελπίζουμε, ότι μερικοί εξωτερικοί παράγοντες θα σπρώξουν και αυτό το νέο κόλπο που ονομάζεται Τράπεζα Κύπρου, στην ανάγκη να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς αξιοκρατικά; Διότι στο Δημόσιο καταλήγουν οι ζημιές της – και την επόμενη φορά θα πάμε ως πολίτες στα δικαστήρια, γιατί ότι έγινε τους τελευταίους μήνες και παράτυπο ήταν και δημόσια τεκμηριωμένο. Και θα διεκδικήσουμε δικαιώματα με βάση ευρωπαϊκές νομοθεσίες - όπως εφαρμόστηκαν στην περίπτωση Libor λ.χ.

 • Ο κ. Αριστοδήμου λέει δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες το ίδιο. Οι τραπεζίτες είναι κ. Αριστοδήμου; Σε εσάς, πόσα δάνεια και πόσες χαλαρώσεις σας έχουν δώσει; Προφανώς, δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα ως πολίτες. Υπάρχει άραγε η έννοια της σύγκρουσης συμφερόντων;

 • Το ερώτημα που μένει είναι να δούμε, αν όλο το κόλπο στην Τράπεζα Κύπρου έχει να κάνει μόνο με τη συγκάλυψη των «δικών» και των «μερικών οικογενειών».

 • Προς κ. Αναστασιάδη: Το ακόλουθο απόσπασμα από την επικήδεια ομιλία στον Big Chief δεν ήταν άσχημο ως ελιγμός. Εντάξει, η όλη αφήγηση είχε και το στοιχείο το κλισέ με την ιστορία που επιλέγει κλπ κλπ, αλλά ένας επικήδειος δεν είναι και άσκηση δημιουργικής ποίησης. Καθώς, όμως, διαπραγματευόσουν την επίμαχη περίοδο 72-74 έκανες μια καλή κίνηση: απέφυγες την διαφωνία -έστω και αν την εξέφρασε ο κ. Γλαύκος- Μακαρίου – Κληρίδη για τις συνομιλίες, οπότε απέφυγες και την αντιπαράθεση των δυο –αντίθετα, τοποθέτησες έξυπνα τον Κληρίδη στη πλευρά του Μακαρίου με το «εφικτό»- μετά ξέφυγες και από την αντιπαράθεση της ακροδεξιάς με τον Μακάριο -το έριξες στις «συνθήκες» - και τελικά, φτάσαμε στην Χούντα – η οποία είναι κοινά αποδεκτός ένοχος. Not bad. «Πρώτος κάνει πράξη την πολιτική του εφικτού και μέσα από τη διαπραγματευτική του δεινότητα και αξιοπιστία επιτυγχάνει να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από μια συνολική συμφωνία που βελτίωνε σημαντικά τις πρόνοιες του Συντάγματος της Ζυρίχης. Η επίτευξη συμφωνίας δυστυχώς ναυαγεί ως αποτέλεσμα των επικρατουσών συνθηκών και της παρέμβασης της χούντας των Αθηνών, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε μοιραία στα τραγικά γεγονότα του 1974.»

 • Είδες; Άμα το ψάξεις λίγο, δεν είσαι και κακός δικηγόρος στη ρητορική – όποτε το τσούρμο που πληρώνουμε στο προεδρικό, τί το θέλεις; Το Χάσικο;

 • Ώστε πάμε για συνάντηση τη Δευτέρα; Πριν τις εκλογές στο ΔΗΚΟ. Interesting. Ο Φιλελεύθερος λέει «χωρίς Ντάουνερ»..κατάντια. Είπαμε να κάνετε προπαγάνδα, αλλά όχι και σε επίπεδο κωμωδίας πια. Να θυμίσουμε το πλαίσιο και τί ειπώθηκε; Άστο ..να βρεθούν μερικές λέξεις να δούμε το παρακάτω…Αν ήταν τηλεοπτικό σήριαλ θα είχαμε αλλάξει κανάλι..

 • Τρίτη βδομάδα χωρίς υστερία δαιμονοποίησης – αν και αυτήν την βδομάδα το κιτς γύρω από τον κ. Γλαύκο μάλλον είχε στοιχεία …Τί θα γίνει, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια ισορροπία. Μόνιμη συναισθηματική φόρτιση και ανάγκη εκτόνωσης, είτε έτσι, είτε αλλιώς;

 • Τέλος πάντων, αφού φτιάχτηκε το θέαμα, άντε βρέστε λίγες λέξεις να προχωρήσει το βήμα, έστω και στη σκιά της φούσκας. Αλλά ξεφουσκώνει εύκολα. Το πιο σημαντικό είναι να ξαναβρεθεί η σύνδεση με την απομυθοποίηση της προηγούμενης περιόδου. Αλλά άσε, άλλη φορά αυτά. Τώρα είμαστε στο στάδιο της αναζήτησης λέξεων από τα λεξικά του κυπριακού.

 • Άντε ζήσαμε και το επεισόδιο «Κύπρος σε εκδοχή μεγάλου ηγέτη». Dead Presidents island kitsch. Δεν μπορεί να έχει κανένα παράπονο η κυπριακή δεξιά, είτε από τη βόρεια Κορέα, είτε από το Ιράκ του Σαντάμ κλπ. Εκεί τουλάχιστον υπήρχε κάποιος «ηγέτης», που ήταν σε σύγκρουση με κάτι. Εδώ, στήθηκε μια παράσταση μεγάλου ηγέτη για ένα ηλικιωμένο που ήθελε να πεθάνει ήσυχα. Άλλοι ήθελαν «ηγέτες». Και χωστού να βαφτίζουν τον Κληρίδη  μετά το θάνατό του. Καλά ρε, γιατί δεν του τα λέγατε όσο ζούσε; Δυο φορές στην καριέρα του επικαλέστηκε το θάνατο – η μια ήταν τον Αύγουστο του 1974, όταν σκεφτόταν συμφωνία με την Τουρκία, και η άλλη το 2004, όταν σκεφτόταν τις συνέπειες απόρριψης του σχεδίου Αννάν – «καλύτερα να αποδημήσω..» είχε πει τότε. Ε τότε που τα ζούσε σε βάθος τα ζητήματα, που τον έκαιγαν, που ήταν οι «φίλοι»; Και ποιού πράγματος ήταν ηγέτης ο κ. Γλαύκος, είναι άλλο θέμα. Εδώ ο άνθρωπος με δυσκολία συσπείρωνε την παράταξή του – και στην κρίσιμη στιγμή του 2004 δεν τα κατάφερε να πείσει παρά το ένα τρίτο των συναγερμικων,  και ήταν ηγέτης μεγάλος κλπ; Ρουσφέτι πρόσφερε σε πολλούς. Τότε τον αγαπούσαν. Νόμιζες ότι θα τους καλόπιανες κ. Γλαύκο. Αλλά και εκείνοι μάλλον θεωρούσαν ότι το ίδιο έκαναν.

 • Δεν ξεχνώ το κιτς – να μην ξαναζήσει η κοινωνία αυτήν την παράσταση.
 • Και ο Λυσσαρίδης που τον έβριζε πρωί μεσημέρι νύχτα σαν ηγέτη του μεταπραξικοπήματος, τώρα λέει ήταν έντιμος από τους λίγους. Ηγέτες. Πάνω από όλα το σάντουιτς.

 • O Περδίκης διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών – γιατί υπενθύμισε το αποκορύφωμα των εργασιών του νεκρού για το κυπριακό, το σχέδιο Ανναν. Επειδή εσύ κ. Περδίκη είσαι στρουθοκάμηλος, δεν σημαίνει ότι όταν οι άλλοι λένε το τι έγινε είναι προκλητικοί. Ναι, το σχέδιο Αννάν ήταν βασικό το έργο ζωής του κ. Γλαύκου, εσύ το πολέμησες σαν «τούρκικο», και τώρα που θέλεις και πάλι λίγη εικόνα στα ΜΜΕ, υμνείς τον Κληριδη, για να σε προβάλουν τα ΜΜΕ που ελέγχει το κόμμα του; Και φταίνε οι τούρκοι γιατί εσύ είσαι ανεμόμυλος-μαϊντανός; Προβλέψιμος dear.

 • Όσο για το συγκλονισμό του ΔΗΣΥ – καλά ρε εσείς, δηλαδή πόσο χρόνων υπολογίζετε ότι πρέπει να είναι κάποιος για να πεθάνει και να είναι αναμενόμενο; 200;

 • Και πριν Αλέκτωρ λαλήσει. Κάπου είδα ότι αποφασίστηκε να τιμηθούν οι αγωνιστές ενάντια στην «τουρκανταρσία» κλπ. Τυχαίο; Και τί έγραφε ο Γλαύκος στην Κατάθεση του; Ιδού: «Είναι επίσης αλήθεια ότι από μερικούς ελληνοκύπριους έγιναν πράξεις κτηνωδίας και αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή… Δυστυχώς πράξεις κτηνωδίας διεπράχθησαν από ένοπλους των παραστρατιωτικών οργανώσεων και των δυο πλευρών, αλλά ούτε η ελληνοκυπριακή, ούτε η τουρκοκυπριακή ηγεσία τις διέταξαν, τις ήθελαν ή τις ενέκριναν.» Έχει και συγκάλυψη, αλλά λέει και για «κτηνωδίες». Δύσκολη λέξη. Μετά, αν πρόκειται να απαλλαχθεί η ε/κ ηγεσία, μάλλον ο κ. Γλαύκος λέει ότι θα πρέπει να απαλλαγεί και η τουρκοκυπριακή. Χμ.. Για αυτό ήταν τόσο βολικός στην κηδεία. Μπορούσε ο καθένας να λέει ότι θέλει και ο ίδιος δεν μπορούσε, καν, να κάνει ούτε ένα ανέκδοτο.

 • Αγαπητέ κ. Παράσχο με όλο τον σεβασμό, δηλαδή πιστεύεις σοβαρά ότι ο συμπαθέστατος κ. Γλαύκος θα παραιτείτο όντως αν εκλεγόταν πρόεδρος και απορριπτόταν το σχέδιο Αννάν; Με όλο το σεβασμό και στο μακαρίτη, η συνέπεια στις υποσχέσεις δεν ήταν από τα δυνατά του σημεία – όπως αποδεικνύει και η μοίρα της έκφρασης ο «λόος τ’ αδρώπου». Θα έμενε κ. Παράσχο και θα έβρισκε μια δικαιολογία. Και γύρω του θα είχαμε συνεχεία των Σ300, του χρηματιστηρίου κλπ. Και φυσικά, δεν θα περνούσε με εκείνον το σχέδιο Αννάν. Το να αποφεύγει κάποιος να δει ότι ο Τάσσος απλώς έδεσε μαζί μια δυσφορία, αλλά και τις συνέπειες 10 χρόνων επίσημου εθνικισμού από την κυβέρνηση του κ. Κληρίδη, είναι σαν να εθελοτυφλεί. Και δίνει την λάθος εντύπωση στους νυν κυβερνώντες ότι είνα οκ να πουλούν εθνικοφροσύνη στην κερκίδα και να διαπραγματεύονται μυστικά λύση. Αν το 60, το 64, το 74, το 2004 δεν είναι αρκετά, τότε θα τα ξαναζήσουμε – αλλά αρκετά πια με το φταίει οποιοσδήποτε άλλος, εκτός από αυτούς που φανατίζουν την δική τους κερκίδα. Θες να πάμε στοίχημα ποιά σωματεία ψηφίσαν ενάντια στο σχέδιο για ενοποίηση του ποδοσφαίρου;

 • Αγαπητέ κ. Μιχαηλιδη [Φιλελεύθερος]: Έχετε δίκαιο ότι μερικοί θα έπρεπε να αποφασίσουν επιτέλους αν είχαν δίκαιο η άδικο για όσα έλεγαν για τον Γ. Κληριδη – και την δεκαετία του 1970 και πιο πρόσφατα. Η έμμεση εστίαση στον κ. Ομήρου ήταν κατανοητή – αλλά όπως καταλαβαίνετε απλώς απέφυγε να μιλήσει για τη θεωρία του μεταπραξικοπήματος. Άλλος είχε την θεωρία. Αλλά η θέση σας ότι ο κ. Κληρίδης ανέλαβε, λες και υπήρχαν προσφορές και σε άλλους, είναι παραπλανητική. Δεν θα πρότειναν οι ένοπλοι της ΕΟΚΑ Β σε άλλο – στον Τάσσο λ.χ. για να πάμε σε ένα άλλο εκπρόσωπο του κέντρου ή της δεξιάς. Ο Κληρίδης ήταν το άτομο από το οποίο ήλπιζαν – βέβαια, η ιστορία ήταν αμείλικτη μετά την πτώση της χούντας. Και ο κ. Κληρίδης δεν είχε πρόθεση να συνεργαστεί – το απέδειξε άλλωστε όταν αρνήθηκε τη θέση του προέδρου του πραξικοπήματος. Και αυτή ήταν ίσως η πιο ουσιαστική μαρτυρία για την δέσμευση του στη Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα, έκανε ότι έπρεπε να κάνει ως πρόεδρος της βουλής σε μια χώρα υπό πραξικόπημα που κατέρρεε. Σαφώς τα κατάφερε σε δύσκολες συνθήκες. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, επίσης, και ότι σε εκείνη την περίοδο έκανε μερικές σημαντικές δηλώσεις και προχώρησε σε επίσης σημαντικές πράξεις – που βέβαια τις απόφευγε μετά. Όπως την εισηγηση για αποδοχή της μεταφοράς των τ/κ στη βόρεια Κύπρο. Δεν ήταν κακή ιδέα ανθρωπιστικά – ήταν, όμως, για μερικούς ανταλλαγή πληθυσμών. Και για να την κατανοήσουμε, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι κινδύνευαν.  Αντιλαμβάνεστε πως θα εκλαμβανόταν ακόμα και σήμερα κάτι τέτοιο – αν δεν είμαστε σε κηδεία κλπ. Και δήλωσε επίσης ότι ήταν λάθος ο ένοπλος αγώνας του 55-59. Ήταν ρευστή εποχή. Κατά τα αλλα, ναι, η οπτική ήταν ο «κληριδικός ρεαλισμός». Ο όρος δεν είναι νέος και το χρησιμοποιήσατε και εσείς αρνητικά.

 • Όταν η ενοποίηση του ποδοσφαίρου περνά σαν μπλόφα, τότε οι εκπλήξεις μπορεί να είναι δύσκολες για μερικούς που δεν εννοούν να κατανοήσουν τον χώρο και την εποχή στην οποία ζουν. Στην τελευταία σελίδα του αθλητικού ένθετου του Φιλελευθέρου στις 19/11, υπήρχε ένα κείμενο το οποίο ανέφερε ότι, τελικά, η ΚΟΠ ενέκρινε τη συμφωνία για ενοποίηση του ποδοσφαίρου. Η ρητορική ήταν ενδιαφέρουσα – το όλο θέμα λίγο πολύ παρουσιαζόταν σαν μια μπλόφα για να φέρει τους τ/κ σε δύσκολη θέση αφού, λέει το κείμενο, είναι σίγουρο ότι θα το απορρίψουν. Και μετά βέβαια λέει ότι αν ζητήσουν αλλαγές θα εκτεθούν. Δηλαδή ρε μάγκες, το ζήτημα είναι η μπλόφα; Και αν μπλοφάρουν και εκείνοι; Τότε; Το ξαναείπαμε – δεν μπορεί να γίνει βήμα μπροστά όσο δεν καλλιεργείται τουλάχιστον μια νοοτροπία ειλικρίνειας. Οι τ/κ είναι πιθανό να δεχτούν. Και τότε; by the way ποιά ήταν τα δυο σωματεία που υπέκυψαν στον εκβιασμό της κερκίδας του Χάσικου και ψηφίσαν εναντίον; Υπήρξαν λέει και 3 αποχές. Ποιοί; Να ξέρουμε – διότι αύριο που θα έρθουν τα πιο δύσκολα, θα πρέπει αυτήν την φορά να ξέρουμε ποιοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες.

 • Ο κ. Ζένιος λέει ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Κεντρική. Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Ζένιος εκφράζει το προεδρικό, τότε η τάση του να αποστασιοποιείται από τις υστερίες είναι ευχάριστη κίνηση. Φαίνεται ότι οι ακριβοπληρωμένοι του Συμβουλίου ετοίμαζαν νέα υστερία, αλλά ο Ζένιος αρνήθηκε να ακολουθήσει και έμειναν μετέωροι.

 • Να σημειώσουμε ότι οι πιο υστερικοί από το συμβούλιο είναι δυο – ο κ. Κοιλιάρης και ο κ. Κωνσταντίνου. Ο κ. Κοιλιάρης φαίνεται ότι έχει εμμονή πια. Αλλά αντιμετωπίζει, από ότι ακούσαμε, και εσωτερική πια αμφισβήτηση στο ΔΗΚΟ. Φαίνεται ότι δεν αμφιβάλουν μόνο όσοι είχαν ήδη αμφιβολίες, αλλά και άλλοι που στην αρχή τον είχαν δει αλλιώς. Και όσο ακούγεται ποιός ήταν και τί έκανε στο χρηματιστήριο το 1999. Να είσαι από τα άτομα που κατασκεύασαν την φούσκα του χρηματιστηρίου από όπου μεταφέρθηκε ένα ποσό από τον μέσο πολίτη σε μερικούς μέσα από παραπλανητικές κινήσεις και πληροφορίες, και να το παίζεις ότι θα είσαι επόπτης στην Κεντρική – δεν είναι απλώς δείγμα του που καταλήγει ή μη διερεύνηση των παρατυπιών. Είναι και ένα είδος απώλειας του μέτρου. Έχει δίκαιο ο Πολίτης της Κυριακής, όταν μιλούσε για «ρεζιλίκια».

 • Ελπίζουμε ότι η επιτροπή θεσμών, θα συζητήσει και αυτό το θέμα Κοιλιάρη μαζί με το θέμα Πολυδωρίδη. Διότι και οι δυο είναι άτομα, τα οποία εμπλέκονται σε παραπλάνηση του κοινού. Μπορούν τώρα να είναι επόπτες;

 • Να σημειώσουμε επίσης ότι του κ. Κωνσταντίνου - που πήρε πρόσφατα αύξηση ως μέλος του Συμβουλίου της Κεντρικής - λήγει η θητεία του – και άρα έχει ποικίλα συμφέροντα να εξυπηρετήσει με το να κατασκευάζει υστερίες. Ο ίδιος είναι έμπρακτο τεκμήριο το πώς οι 30,000 κάνουν κάποιο να αλλάξει απόψεις. Και γιατί είπαμε ότι αυτό δεν είναι μίζα;…

 • Οπότε μετά από την αποκάλυψη του sms  με βάση, το οποίο φαινεται οτι κάποιοι καθορίζουν προκαταβολικά την κάλυψη και την προβολή στον Φιλελεύθερο, να υποθέσουμε ότι ο κ. Χατζηβασίλης είναι εντεταλμένος να κατασκευάζει θεάματα ενάντια στον κ. Δημητριαδη; Την Πέμπτη 21/11, ο Φιλ είχε πρωτοσέλιδη αναφορά-παραπομπή σε κείμενο του κ. Χατζηβασίλη ότι «Ανακρίθηκε ο κ. Δημητριάδης». Το κείμενο έλεγε ότι λήφθηκε κατάθεση. Ο δημοσιογράφος δεν θα ρωτήσει γιατί έγινε η αλλαγή στους αστυνομικούς που διερευνούν την υπόθεση; Δεν είναι επιτρεπτό το θέμα με βάση τις οδηγίες που έχει; Ή μήπως του το απαγορεύει ο πληροφοριοδότης; Η όλη ρητορική, πάντως, είχε ως εστίαση την κατασκευή αρνητικής εικόνας για το διοικητή. Στο τελευταίο ένα τρίτο του κειμένου, μας λέει ότι διερευνήθηκε και η καταγγελία του κ. Δημητριαδη – αλλά εδώ μπροστά στην καταγγελία μπαίνει το «κατ’ ισχυρισμό». Τί βολικό, κ. Χατζηβασίλη. Μερικές κατηγορίες είναι πιο έγκυρες από άλλες καταγγελίες; Και αυτό είναι δική σας επιλογή ή παραγγελία;

 • Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην μπει μόνη της αυταρχικά στις ιδιωτικοποιήσεις – υπάρχουν και οι εκλογές του ΔΗΚΟ, υπάρχει και η αντίδραση των συντεχνιών. Είναι και τα όσα θα ακολουθήσουν με τις ιδιωτικοποιήσεις – κανένας δεν περιμένει φτηνότερο ρεύμα, και κανένας δεν περιμένει ότι δεν θα εμφανιστούν γνωστοί-άγνωστοι - όπως την σχέση του Χάσικου με την οικογένεια του -  ως αγοραστες κοκ. Οπότε, θα το πάει πιο αργά. Και θα μιλήσει με τις συντεχνίες. Και ξεκίνησε με την ΠΕΟ.

 • Ε άμα σκεφτείς ότι την οργάνωση των συνταξιούχων ο κ. Χάρης δεν ευκαιρεί να την δει από τον Ιούλιο, η συνάντηση με την ΠΕΟ για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι αισθητή αλλαγή.

 • Ο κ. Πισσαρίδης δεν έχει πια και ιδιαίτερο συμβολικό κεφάλαιο, αφού το Νόμπελ το έχει πια παίξει στις ατάκες του πριν το κούρεμα. Η διάψευση του ήταν και ένα δείγμα του βεληνεκούς – και των Νόμπελ και του συμπαθούς, κατά τα άλλα, κυρίου. Όμως, το μένος του με τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι καλά να το προσέξει. Αν έχει και σχέσεις με εταιρείες που μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν εμπλοκη, τότε ο κ. Πισσαρίδης βρίσκεται επικίνδυνα κοντά σε θέσεις που θυμίζουν σύγκρουση συμφερόντων. Ας προσέξει, να κρατά αποστάσεις. Κατά τα άλλα, τη ζημιά από οποιεσδήποτε ιδιωτικοποιήσεις θα τους τις χρεώσουμε – μαζί με την ομάδα των γνωστών πια δημοσιογράφων που τις προωθούν.

 • Ώστε ο Τράγκας τα έπαιρνε; Θα έρθει και η μέρα των κυπριακών μιντιακών αποκαλύψεων. Ζούμε την εποχή των πήλινων ποδιών.

 • Αυτή η κυβέρνηση κάθε βδομάδα διορίζει νέες επιτροπές – τώρα θα κάνει και άλλη επιτροπή για το φυσικό αέριο. Έχει πολλή ρουσφέτι ακόμα; Πόσοι Βίκτωρες υπάρχουν που πρόσφεραν προεκλογικές υπηρεσίες - ως δήθεν ουδέτεροι - και τώρα θέλουν να φάνε από το Δημόσιο και τους φορολογούμενους;

 • Εθναρχικές οικογένειες – το νέο παιχνίδι της σειράς πελατειακές σχέσεις. Το Υπουργικό ενέκρινε τη σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής για τον Εκσυγχρονισμό του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Στα μέλη της Επιτροπής που διορίστηκαν για περίοδο πέντε χρόνων φιγουράρει πρώτη η Μαίρη Κουτσελίνη - αδελφή του Ουράνιου & Δώρου Ιωαννίδη τζαι της Ζετας Αιμιλιανίδου, μέλος δηλαδή μιας από τις, από ότι φαίνεται, εθναρχικων οικογενειών που για δεκαετίες έχουν αναλάβει τον ρόλο της εξυπηρέτησης της εκκλησιάς πάνω στην κοινωνία, εμποδίζοντας τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης. Ουφου.... εν ιξιμπερτέφκει εύκολα κάποιος ..http://newzup.net/articles/2013/11/21/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE-%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82

 • Και οι καημένοι οι φιλελεύθεροι βλέπουν την .. Αλεξάνδρεια που χάνουν και πάλι… Ωδή στον εκσυγχρονισμό τους:
  Γράφει: Μαίρη Κουτσελίνη: Η Γυναίκα της ΕΟΚΑ
  "Στην ανάπτυξη της Ελληνίδας γυναίκας της Κύπρου αδιαμφισβήτητο ηγετικό ρόλο είχε η Εθναρχούσα Εκκλησία της Κύπρου, με την διατήρηση της συνοχής του φρονήματος όλων των ηλικιών μέσα κυρίως από τις εκκλησίες και τα σχολεία και στη συνέχεια, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ίδρυση της ΟΧΕΝ (Ορθόδοξος Χριστιανική Eνωσις Νέων/ Νεανίδων), η οποία κατά την διάρκεια του αγώνα αριθμούσε περίπου 20.000 μέλη. Στόχος ήταν η μεταλαμπά-δευση στις ψυχές των νέων, αγοριών και κοριτσιών, της πίστης στην πατρίδα, την ελληνοχριστιανική παράδοση και του πόθου για διατήρηση του ελληνικής ψυχής της Κύπρου." http://magazine.apopsi.com.cy/2009/04/1564

 • JUNK FOOD 2: Έσασεν τα οικολογικά ο Περδίκης τζαι ανάλαβε να επιβάλει τες ονειρώξεις των εθνικιστών γονιών με φαντασιώσεις εγγλέζου σερ, δια του Κυπριακού Κοινοβουλίου - ζητά ενίσχυση των Αρχαίων στην Αγγλική Σχολή!!!  Ένα οικολογικό κίνημα σιορ θέλω.…ένα. Κανονικό όπως σε ούλλες τες χώρες του κόσμου.  Ζητώ πολλά? Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.557, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2013, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη: «Έχω πληροφορηθεί ότι η Αγγλική Σχολή Λευκωσίας έχει ανακοινώσει κάποιες αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των ελληνικών. Το μάθημα των νέων ελληνικών θα διδάσκεται μόνο στις μικρότερες τάξεις και όσον αφορά τα αρχαία ελληνικά, στην έκτη τάξη τα παιδιά θα επιλέγουν το μάθημα απλώς ως επιλεγόμενο μάθημα ‘Α’ Levelκαι όχι ως μάθημα της μητρικής τους γλώσσας. Με την αλλαγή αυτή στην έβδομη τάξη τα παιδιά δε θα έχουν καμιά επαφή με τη μητρική τους γλώσσα, που είναι τα ελληνικά. Υπενθυμίζω ότι ο Υπουργός Παιδείας της Μεγάλης Βρετανίας έχει εντάξει την Αρχαία Ελληνική στις επτά γλώσσες που το κάθε δημοτικό σχολείο θα πρέπει να επιλέγει ως υποχρεωτικό μάθημα. Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση του μαθήματος των νέων ελληνικών και των αρχαίων ελληνικών στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, δεδομένης και της αντίδρασης των γονέων των μαθητών της σχολής.»


 •  Θαυμάστε το witch hunting του Περδίκη στη Βουλή, εναντίον τοιυ μαθήματος του citizenship κατ' υπόδειξη των patriot parents: Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.620, ημερομηνίας 24 Μαΐου 2013, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη: «Έχω πληροφορηθεί από το σύνδεσμο γονέων της Αγγλικής Σχολής για την ένταξη της διδασκαλίας του μαθήματος “Αγωγή του πολίτη”. Σύμφωνα με το σύνδεσμο γονέων, το μάθημα έτσι όπως έχει εισαχθεί είναι προπαγανδιστικό, ενώ οι γονείς θεωρούν ότι το μάθημα πρέπει είτε να διαφοροποιηθεί είτε να σταματήσει να διδάσκεται. Παράλληλα, ο σύνδεσμος γονέων της Αγγλικής Σχολής θίγει και θέμα αύξησης των εξόδων της Αγγλικής Σχολής λόγω της πρόσληψης  επιπλέον καθηγητών για τη διδασκαλία του συγκεκριμένου μαθήματος.  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το βιβλίο που διδάσκεται στην Αγγλική Σχολή είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.»


 • Τελικά, δεν πλήρωσαν οι μεγάλο-ιδιοκτήτες γης; Και τα ΜΜΕ μας, που είναι; Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χαραυγής, [22/11] «το 42.5% των εταιρειών, δεν κατέβαλε το φόρο ακίνητης». Κοιτά να δεις.  Οφείλονται 35 εκ. ευρώ και από αυτά τα 22. 2 εκτ. οφείλονται από εταιρείες, ενώ από τα φτωχά και μεσαία στρώματα - τα οποία είναι η πλειοψηφία των «φυσικών προσώπων» - μόνο 12.5% δεν έχει καταβάλει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Αναμένουμε να δούμε την επίσημη αντίδραση.


 • Οπότε, έχουμε από την μια τη φοροδιαφυγή, από την άλλη τη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, τα χρέη των μεγάλο-οφειλετών στις τράπεζες που προσπαθούν να τα καλύψουν με το να βάζουν στο ίδιο καλάθι με την πρώτη κατοικία..τώρα δεν θα πληρώσουν και τον κατ’εξοχην ταξικό φόρο του 2013; Διότι, αυτός ο φόρος δεν εγκρίθηκε πριν τις προεδρικές για να μπορέσουν μερικοί να τον αλλάξουν και να γλιτώσουν οι φίλοι και δικοί από την φορολογία που μεταφέρθηκε σε όλους. Και τώρα..;

 • Είναι και ταξικό το ζήτημα.

 • Και αν σκεφτεί κάποιος ότι οι νοσηλευτές και οι γιατροί φωνάζουν, ενώ γίνονται ακριβά συμβόλαια για μερικούς, η ευνοιοκρατία πάει πακέτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου