1 Νοε 2013

Τα επενδυτικά ταμεία ρίχνουν δίχτυα στην Ελληνική τράπεζα, ενώ ο αρχιεπίσκοπος περιφέρει κόκαλα αγίων, απειλεί ημικρατικούς και άλλους για να εξασφαλίσει χαριστικές κινήσεις, ελίσσεται – και ανησυχεί…Τελικά, τα επενδυτικά ταμεία, τα οποία φημολογουνταν σαν τα κοράκια τα οποία θα πλάκωναν να αγοράσουν την Κύπρο, έκαναν μια πρώτη κίνηση αγοράζοντας μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας. Ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος κατάφερε να μην πει τίποτα για περίπου δυο εβδομάδες αφού προσπαθούσε να αντλήσει - ή και να εκβιάσει να του δοθούν - κεφάλαια από τους ημικρατικούς οργανισμούς, έριξε στο δημόσιο λόγο και την ατάκα να μην «αφήσουμε τους ξένους να αγοράσουν τις τράπεζες μας». Φυσικά, ο αρχιεπίσκοπος συνήθως μιλά για τον εαυτό του, όταν χρησιμοποιεί στο πρώτο πρόσωπο πληθυντικού. Και η πραγματικότητα είναι ότι η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας από τον ίδιο φαίνεται να οδηγείται σε κρίση – και ο ίδιος μοιάζει τους τελευταίους μήνες να βρίσκεται σε στενό κλοιό. Σε μια ενδιαφέρουσα έμμεση παρέμβαση, ο Κύκκου, σαν ένας από τους εν δυνάμει αντίπαλους, έκανε έκκληση για «ενότητα» μπροστά στην οικονομική κρίση. Η αναφορά, βέβαια, ήταν γενικόλογη – αλλά λειτουργούσε και ως διαφοροποίηση από την σαφώς ανταγωνιστική σχέση που έχει αναπτύξει ο αρχιεπίσκοπος με μερίδες της κοινωνίας –  την αριστερά, τους υποστηρικτές της λύσης, την κοσμική πτέρυγα της κοινωνίας κ.ο.κ.. Και φυσικά, ο ίδιος ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Είχε και background στοχευσεων η επίθεση στους ημικρατικούς: δωρεές στην εκκλησία
Το Σάββατο, η Χαραυγή είχε τον εξής τίτλο «Σωσίβιο CYTA στην Ελληνική». Ήταν ένας τίτλος, ο οποίος προσδιόριζε τους στόχους της εκστρατείας του αρχιεπισκόπου, μέσω της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, τα οποία κατευθύνουν, για έλεγχο της ΣΥΤΑ. Ουσιαστικά, το «σωσίβιο» ήταν μια πρωτοφανής κίνηση του ταμείου να «πετάξει»/χαρίσει το ταμείο συντάξεων 15 εκατομμύρια στην αρχιεπισκοπή. Είναι ένα σκάνδαλο, το οποίο ακόμα και η Χαραυγή το παρουσίασε με ήπιους τόνους:
«Το ΔΣ της ΣΥΤΑ.. αποδέχθηκε πρόταση της Ελληνικής Τράπεζας για μετατροπή αξιόγραφων – χρεογράφων του Οργανισμού και του ταμείου συντάξεων ύψους περίπου 30 εκτ. ευρω σε μετοχές, οι οποίες θα έχουν την μίση περίπου αξία.»

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Αυτό το επιχείρημα προώθησε και η τράπεζα, όπως αναφέρει η εφημερίδα: «..εάν δεν αποδεχθούν απομείωση 50% θα υποχρεωθεί να προσφύγει  στην κυβέρνηση..» και άρα το ΔΣ θα χρεωνόταν «πιθανή κρατικοποίηση». Υπήρχε, όμως, σαφώς εναλλακτική λύση, η οποία ανησυχούσε τον αρχιεπίσκοπο – και για αυτό ασκούνταν πιέσεις και γίνονταν εκστρατείες δαιμονοποίησης όσων θα μπορούσε να ήταν εμπόδιο: «Το Ταμείο Προνοίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων πώλησε ομόλογα της Ελληνικής Τράπεζας Αξίας 24 εκτ. ευρώ που φαίνεται να αγόρασε αμερικανικό επενδυτικό ταμείο». [Φιλελεύθερος, 29/10/2013, σελ. 1, «Αμερικανοί στην Ελληνική»].

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση των επιθέσεων ενάντια στη ΣΥΤΑ είχε και ως άξονα διάφορα συμβόλαια τα οποία, όπως ομολόγησε ο Π. Θεοχαρίδης - ο οποίος είχε αναλάβει και την εκστρατεία προώθησης των συμφερόντων του αρχιεπισκόπου στο Φιλελεύθερο - τα διεκδικούσε και η Ελληνική Τράπεζα. Μετά τις επιθέσεις, οι ημικρατικοι έγιναν σαφώς πιο πειθήνιοι. «Πέταξαν»/χάρισαν τα χρήματα τους για να σώσουν τα συμφέροντα της αρχιεπισκοπής στην Ελληνική τράπεζα; Και όλοι όσοι φώναζαν το καλοκαίρι και το Δεκέμβριο του 2012 για το ότι οι ημικρατικοι  δάνειζαν - όχι χάριζαν - την τότε κυβέρνηση έπαθαν φαρυγγίτιδα. Εδώ, φαίνεται να «χάθηκαν» 15 εκατομμύρια, χωρίς καν να γίνει συζήτηση.

Έρχονται τα επενδυτικά ταμεία – που έχουν και τοπικούς εκπροσώπους
Αλλά ακόμα και αυτά δεν αρκούν. Την Πέμπτη 31/10, ο Φιλελεύθερος αποκάλυψε ότι το αμερικανικό ταμείο, το οποίο ενδιαφέρεται για επένδυση στην Ελληνική είναι το Third Point. Η Ελληνική δεν έχει μαζέψει τα απαιτούμενα κεφάλαια - προφανώς το βεληνεκές του αρχιεπίσκοπου έχει σμικρυνθεί και άλλο - και έτσι τώρα η τελική απόφαση πέφτει στην τρόικα – αν θα δώσει παράταση- και τελικά ..στην Κεντρική Τράπεζα: «Το βάρος πλέον φαίνεται να πέφτει στους ώμους της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με βάση την κείμενη νομοθεσία, είναι αυτή που θα ανάψει το πράσινο φως για μια τέτοια επένδυση.»  Να λοιπόν ακόμα ένας λόγος, γιατί τα ΜΜΕ που συνδέονται με την αρχιεπισκοπή (Μέγα , Φιλελεύθερος) εξαπέλυσαν τέτοια επίθεση εναντίον του κ. Δημητριάδη. Πάντως, όπως αναφέρει και το κείμενο του Φιλελευθέρου, το οποίο υπογράφει δημοσιογράφος που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ, υπάρχουν και ενδοιασμοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και τα ανάλογα οικονομικά συμφέροντα, αν μπορεί μπλοκαριστεί η κίνηση του αμερικάνικου ταμείου. Και όπως κυκλοφόρησε στο ίντερνετ, το επενδυτικό ταμείο έχει σχέσεις με κυπριακά συμφέροντα:
«Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Axia Ventures, που συνδέεται στενά με τον κ. Μίλτο Καμπουρίδη της Dolphin Capital, ήταν ο σύμβουλος για την εξαγορά μετοχών αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ της Dolphin Capital, μέσω της αγοράς ΑΙΜ του Λονδίνου, από το hedge fund Third Point του Daniel Loeb. Νωρίτερα τον ίδιο μήνα η Αxia Ventures είχε προσλάβει στο Διοικητικό της Συμβούλιο τον οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, σημερινό πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου. Μέσω της εξαγοράς αυτής η Third Point LLC εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο μέτοχο της Dolphin Capital του κ. Καμπουρίδη, με ποσοστό 20,18%. ''
Και στην τοπικη διασύνδεση της εταιρείας φαίνεται ότι υπάρχουν και πάλι τα άτομα, τα οποία έπαιξαν ρόλο στο παρασκήνιο - όπως η χειραγώγηση τιμών - την εποχή του σκανδάλου του χρηματιστηρίου.

Ένας αρχιεπίσκοπος υπό πίεση και το γεωπολιτικό φόντο των οικονομικών κινήσεων

Αλλά ο αρχιεπίσκοπος νιώθει γενικότερα την πίεση πια. Οι επενδύσεις του, για τι οποίες αυτό-εμφανιζόταν μέχρι πρόσφατα ως «σοφότερος των τραπεζιτών» φαίνονται να έχουν επίσης τα όρια τους, ενώ το χαρτί της εκκλησιαστικής περιουσίας φαίνεται να εξαντλείται επίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η εκκλησιαστική περιουσία ευρύτερα κινείται σε ασταθές πλαίσιο – και η ίδια θέση του αρχιεπίσκοπου μπορεί μελλοντικά να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο πανικός που μεταφράζεται και στη μεταφορά οστών/κοκκάλων αγίων - πρακτικές τις οποίες ο ίδιος ως πιο κοντά στην κοσμική πτέρυγα απέφευγε μέχρι πρόσφατα -  είναι εκφραστικός. Για την ώρα βέβαια, ο Λεμεσού και ο Κύκκου δεν θα τον αμφισβητήσουν, αφού έχουν τα δικά τους προβλήματα – ο μεν Λεμεσού βλέπει να ξανά-ανοίγει το Βατοπέδι στην Ελλάδα, ενώ φημολογείται ότι και ο Κύκκου έχει αισθητές απώλειες από την τραπεζιτική κρίση.


Αν δει κάποιος το όλο θέμα γεωπολιτικά, θα μπορούσε να πει ότι αφού οι ρώσοι έχουν αποκτήσει πρόσβαση στην Τράπεζα Κύπρου, προσπαθεί τώρα και το αμερικανικό κεφάλαιο να αποκτήσει μια δικιά του έτοιμη τράπεζα.  Αυτή η διάσταση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, αφού η εστίαση στα ΜΜΕ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της «υπεράσπισης της ιδιοκτησίας της εκκλησίας». Το ερώτημα, όμως, είναι αν είναι εφικτός στόχος ο κυρίαρχος ρόλος που είχε κάποτε η εκκλησία, σε ένα πλαίσιο ανοιγμάτων, όπως αυτά που απαιτεί η ευρωζώνη. Από εκεί και πέρα, αν τα επενδυτικά ταμεία εκφράζουν, πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα, και γεωπολιτικές στρατηγικές - κάτι συνηθισμένο στην πολιτική οικονομία - είναι κάτι που θα φανεί  - και ίσως σύντομα.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί ο αρχιεπίσκοπος φάνηκε να ευνοεί την συμμετοχή διάφορων μεγαλομετόχων αποδεχόμενος πια ότι θα έχανε τον ρόλο του βασικού παίκτη – την Παρασκευή κυκλοφορούσαν σενάρια για συμμετοχή και άλλων εταιρειών – στον Πολίτη αναφερόταν και η Δήμητρα, αλλά ο κύριος νέος παίκτης ο οποίος αναφερόταν και στις περισσότερες εφημερίδες ήταν η Wargaming Public, λευκορωσικών συμφερόντων. Αν αποδώσουμε στον αρχιεπίσκοπο κάτι θετικό στα τόσα του εμφανή και δημόσια ελαττώματα, αυτό είναι η έστω και αμυδρά διατυπωμένη γεωπολιτική του συνείδηση. Οπότε΄, η εξισορρόπηση της αμερικανικής παρέμβασης με μια ανατολική, ήταν μέσα στα πλαίσια του παιχνιδιού που κάνει συνήθως. Όμως, τώρα πια το παιχνίδι είναι και εκτός του γηπέδου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου