8 Νοε 2013

Ο αρχιεπίσκοπος ψάχνεται: η κίνηση της «Δήμητρας» και μιας λευκορωσικής εταιρίας να βάλουν εμπόδιο στην κίνηση της αμερικανικής επενδυτικήςΤο σκηνικό γύρω από την Ελληνική Τράπεζα ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων για τα τραπεζιτικά. Εν μέρει, επισκίασε τη σημαντική έκθεση για το μέλλον του τραπεζιτικού τομέα στην Κύπρο – με την οποία θα ασχοληθούμε σε μελλοντική έκδοση. Το θέμα της Ελληνικής αφορούσε βέβαια και στην τελευταία υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζα - αφού η Κύπρου και ο Συνεργατισμός είχαν ήδη προχωρήσει στις δικές τους διαδικασίες - η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο πλαίσιο μετά το μνημόνιο και το κούρεμα. Αλλά, πίσω από αυτό υπήρχε και υπάρχει το ευρύτερο θέμα του ρόλου της εκκλησίας, και του αρχιεπισκόπου στην οικονομία και τα τραπεζιτικά δεδομένα.

Η ήττα του αρχιεπισκόπου και οι νέοι παίκτες: άνοδος του Κύκκου, ανοχή και ρίσκο από το Συνεργατισμό, και μια «ανατολική επένδυση»
Τελικά, ο αρχιεπίσκοπος δεν απέφυγε τη μείωση του ποσοστού της εκκλησίας – το ποσοστό έπεσε από το 27% στο 6%. Ήταν μια σαφής ήττα για τον αρχιεπίσκοπο, ο οποίος προσπάθησε με όσα μέσα είχε - ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, αλλά και στην πολιτική - και με πιέσεις παντού να εξασφαλίσει κεφάλαια για να διατηρήσει όσο πιο μεγάλο έλεγχο μπορούσε. Στο τέλος, για να διατηρήσει τον αέρα ότι είναι στο παιχνίδι, διέρρευσε ότι, αν και όταν πουλήσει τα αξιόγραφα της η εκκλησία θα αυξήσει το ποσοστό της. Και βέβαια, ως ύστατη κίνηση άμυνας χρησιμοποίησε την παλιά τακτική να δημιουργήσει δυο μέτωπα για να εμφανιστεί ως ενδιάμεσος – αν και μάλλον σε αυτό το παιχνίδι ο ίδιος ελπίζει ότι θα το στηρίζουν η Δήμητρα και ο λευκωρωσική εταιρεία.

Όμως, η απώλεια ήταν σαφής και στο τέλος ο αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να βασιστεί σε δεκανίκια άλλων. Η κίνηση της αμερικανικής επενδυτικής Third point προκάλεσε πανικό στην αρχιεπισκοπή – η εταιρεία έχει τοπικές σχέσεις με την κυπριακή εταιρεία  Axia, αλλά αυτό που μετρά είναι η παρουσία του κ. Loeb, ο οποίος έχει αποκτήσει φήμη και για επενδύσεις ρίσκου, αλλά και για ανοικτές δημόσιες παρεμβάσεις του όσον αφορά στα διοικητικά των εταιρειών στις οποίες επενδύει. Εξού και το άγχος του αρχιεπισκόπου «ο αμερικανός θέλει να αλωνίζει». Όταν ο αρχιεπίσκοπος βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, παρέμβηκαν δυο άλλοι παίκτες για εξισορροπήσουν το σκηνικό –έστω και προσωρινά: η λευκωρωσική Wargaming και η Δήμητρα. Είναι σαφές ότι η κίνηση τους είχε ως στόχο τον περιορισμό, για την ώρα, της Third point. Αλλά το για πόσο είναι ανοικτό θέμα.

Το γιατί έκαναν κίνηση οι δύο, ίσως να ερμηνεύεται από τις σχέσεις των δύο εταιρειών. Μέτοχοι στη Δήμητρα είναι ο Κύκκος, αλλά και η μητρόπολη Κιτίου. Αν ερμηνεύσει κανείς, λοιπόν, το σκηνικό με βάση τις εσωτερικές διαμάχες της εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να καταφύγει σε άλλους εσωτερικούς παίκτες – και ένα εν δυνάμει αντίπαλο του, τον Κύκκου. Και ο Κύκκου ενισχύει σαφώς τις θέσεις του. Από την άλλη, η Δήμητρα είναι μια εταιρεία, στην οποία είχε/έχει πρόσβαση και η αριστερά – άρα είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι η σχεδόν ουδέτερη αναφορά από τη Χαραυγή - χρησιμοποιήθηκε η λέξη «σωσίβιο» - στο γεγονός ότι η ΣΥΤΑ έχασε 15 εκατομμύρια στην επένδυση της στην Ελληνική, ήταν εκφραστική ότι η αριστερά καταγράφει μεν τις πιέσεις του αρχιεπισκόπου, αλλά παραμένει στο πλαίσιο της υπεράσπισης της «κυπριακής ιδιοκτησίας» - έστω και στα χέρια αντιπάλων της.
Η Wargaming φαίνεται να έχει σχέσεις και με την εκκλησία - έκανε εισφορές σε εράνους σύμφωνα με αναφορά στο in business - αλλά έχει και σχέση με τη Δήμητρα – ο εκτελεστικός διευθυντής της τελευταίας είναι και στο συμβούλιο της Wargaming.
“Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Δήμητρα, Νίκος Μιχαηλάς είναι ένα από τα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Wargaming ενώ ο εκ των εκτελεστικών διευθυντών της Wargaming Ευάγγελος Γεωργίου είναι μέλος στο ΔΣ της Δήμητρα Επενδυτική.”[1]

Αν το δει κάποιος ευρύτερα το θέμα, η κίνηση της Wargaming είναι μια “ανατολική” επένδυση, η οποία πέρα από την οικονομική της διάσταση έχει ενδεχομένως και τις γεωπολιτικές της προεκτάσεις – έστω και αν το θέμα αυτό είναι μεν εξόφθαλμο, δεν συζητείται. Το ζητούμενο είναι σε ποιά πτέρυγα των ανατολικών κεφαλαίων πρόσκειται η Wargaming. Και ποιά συμφέροντα την κρατούν στην Κύπρο – ή τί ανταλλάγματα θα διεκδικήσει από την αρχιεπισκοπή ή από αλλού. Ήδη έχει εκφράσει και σκέψεις να μετακινηθεί, οπότε κάποια λίστα αιτημάτων θα υπάρχει. Και ενδεχομένως, να έχει να κάνει και με ευρύτερες κινήσεις.

Γιατί θέλουν την Ελληνική;
Μια επενδυτική κίνηση μπορεί λογικά να ποντάρει ότι, όταν ανακάμψει η οικονομία, η Ελληνική μπορεί να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση και έτσι οι μετοχές της να είναι μια επένδυση που θα αποδώσει. Ο κ. Loeb κινείται με αυτή τη λογική.
Όμως, η Ελληνική δεν είναι απλώς μια μικρή κυπριακή τράπεζα. Είναι και η τράπεζα της εκκλησίας - λιγότερο πια της αρχιεπισκοπής - και άρα μια κίνηση προς την Ελληνική είναι και ένα είδος επένδυσης με προοπτικές παρέμβασης στην εκκλησία. Αυτό βέβαια και πάλι είναι από τα λογοκρινομενα θέματα – αλλά ο πανικός του αρχιεπισκόπου, αλλά και η κινητοποίηση των κεφαλαίων - όπως τα μετρητά της Δήμητρα σε μια επικίνδυνη για τη συγκυρία επένδυση - δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι απλώς μια μικρή τράπεζα, αλλά και το συμβολικό κεφάλαιο – και ενδεχομένως η ευκαιρία διείσδυσης ευρύτερα.

Το άλλο σενάριο, που κυκλοφορεί στο παρασκήνιο, έχει να κάμει με το ότι έστω και μικρή, η Ελληνική είναι η μόνη εναλλακτική εμπορική τράπεζα, η οποία θα απομείνει – σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η Τράπεζα Κύπρου. Αυτό είναι, βέβαια, ένα λογοκρινομενο σενάριο, αλλά είναι μια πιθανότητα επίσης.

[1] http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/73377. Στις 4/11 ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε από τη Δήμητρα: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/business/74459

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου