15 Νοε 2013

Βήματα καλής και κακής θέλησης: Εκκλήσεις για τους αγνοούμενους και για το ότι ο Πρόεδρος εννοεί.. όσα λέει, ενώ οι «ξένοι εμπλεκόμενοι» σκέφτονται και τη γραπτή δέσμευση για στήριξη της λύσηςΈκκληση Αναστασιάδη να τον… πιστέψουν. Ήταν μια φευγαλέα σκηνή στην τηλεόραση…
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε στους δημοσιογράφους, μετά από κάποιο μνημόσυνο, πριν ακόμα συναντήσει τον Ντάουνερ. Κάπου κοντά του προς τα πίσω, φαινόταν ο κ. Συλλούρης. Κάπου, χωρίς προφανή αιτία ο κ Αναστασιάδης ζήτησε να… πιστέψουν αυτά που λέει. Με αυτή την αφορμή, κάναμε ένα σχόλιο την προπερασμένη βδομάδα για ένα σκίτσο του Πιν, ο οποίος έβαλε τον κ. Αναστασιάδη πάνω σ’ ένα βάθρο, που έγραφε Απορριπτικό Μέτωπο και ένα συννεφάκι να λέει ότι ο άνθρωπος έκανε μια τέτοια στροφή που κανένας δεν τον πιστεύει.
Τη φευγαλέα αυτή σκηνή ξαναέκανε επίκαιρη μια πληροφορία, που μας ήλθε από τα κατεχόμενα και τη φωτίζει από μια άλλα οπτική. Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής, ηγέτης πού είχε συνάντηση με τον «υπουργό εξωτερικών»  μας ανέφερε ότι όπως του είπε η πολιτική ηγεσία της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» αντιμετωπίζει, ούτως ή άλλως, πρόβλημα φερεγγυότητας στους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, μετά τον τρόπο, που χειρίστηκε την ένταξη στην Ε.Ε. σε σχέση με τα δημοψηφίσματα το 2004. Πρόκειται, δηλαδή, για μία αντιμετώπιση που δεν αφορά μόνο στον Νίκο Αναστασιάδη, όμως, τον αφορά κατ’ εξοχήν ως πρόεδρο.
Γι αυτό το λόγο κυκλοφορεί η θέση στους ξένους εμπλεκόμενους,  ότι αν πρόκειται να οδηγηθούν τα πράγματα σε νέα δημοψηφίσματα, θα πρέπει οι ηγέτες των δύο πλευρών να υπογράψουν από πριν ότι θα στηρίξουν τη λύση, που θα προτείνουν στο λαό.
Φυσικά, πρόκειται για μια πληροφορία τουρκικής προέλευσης, άρα πιθανόν είναι να πρόκειται για προϊόν τουρκικής προπαγάνδας. Είναι, όμως, μια προπαγάνδα που πείθει ή δεν πείθει; Πατά πάνω σε κάποια γεγονότα ή όχι. Γιατί άραγε τόση καχυποψία από τον προηγούμενο γραμματέα του ΟΗΕ που άφησε και κάποια επιστολή, αν θυμάστε, κληροδότημα στον Μπαν Κι Μούν. Μήπως θυμάστε το Φερχόικεν, που ξαναεμφανίστηκε πριν από το Γιούρο Κρούπ και έκανε ένα ειρωνικό σχόλιο για την αξιοπιστία του Κυπριακού Κράτους. Μήπως αυτή η καχυποψία είναι κι αυτή πίσω από την «φιλοτουρκική πολιτική του Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Επιστρέφοντας στη φευγαλέα εικόνα της τηλεόρασης ο κ. Αναστασιάδης πολύ λίγο ενδιαφέρεται για την αξιοπιστία του έναντι των Κυπρίων. Μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να επανακαθορίσει την τιμή του «δεσμεύομαι» στην εσωτερική αγορά. Το θέμα είναι αν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής έναντι των ξένων συνομιλητών του. Ο λόγος που σχεδόν δεν τον έλαβαν υπόψη στο Γιούρογκρουπ του κουρέματος,  ήταν πέραν της διαφοράς ισχύος και την δικτατορική, ουσιαστικά, συμπεριφορά του βορειοευρωπαϊκού κεφαλαίου ήταν ότι ήξεραν και με ποιές δεσμεύσεις είχε κερδίσει τις εκλογές.
Φυσικά, τα Ηνωμένα Έθνη είναι όργανο των ισχυρών της Γης , και η ΕΕ είναι ένα άλλο κλαμπ ισχυρών της Γης. Μπορούμε, αν θέλουμε, να εξεγερθούμε και να διεκδικήσουμε ένα άλλο κόσμο. Κι άμα συνεργαστούμε με τους άλλους λαούς που άρχισαν να παίρνουν τους δρόμους της αντίστασης, μπορεί να έχουμε κι επιτυχία. Όμως, όσοι παίζουν και για όσο παίζουν στους δρόμους της νέας τάξης πραγμάτων, αν παίζουν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αφήνουν τους άλλους να κάνουν το διεθνές παιγνίδι, ενώ αυτοί θα δημοσιεύουν τις κραυγές τους σε όσα μίντια δεν χρεοκοπήσουν από το μνημόνιο.

Μακάβριοι λογαριασμοί της ντροπής

Έκκληση Αναστασιάδη προς Ελληνοκυπρίους για να δώσουν πληροφορίες, που θα βοηθούσαν να εντοπιστούν τα οστά Τουρκοκυπρίων  αγνοουμένων στις ελεύθερες (ή καθόλου ελεύθερες γι αυτά) περιοχές. 


Μερικά θέματα εμφανίζονται στον πλανήτη των ΜΜΕ και εξαφανίζονται σαν ούφο προς άγνωστη κατεύθυνση. Τέτοιες πτήσεις πραγματοποιούν, συνήθως, τα ενοχλητικά θέματα. Είναι εντυπωσιακό, όμως, να παρατηρήσει κανείς, ότι ακόμα κι όταν η πηγή του ενοχλητικού θέματος είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάλι πτήση ούφο εκτελεί. Αναφερόμαστε στην έκκληση Αναστασιάδη, γενικά προς Ελληνοκυπρίους, για να δώσουν πληροφορίες που θα βοηθούσαν να εντοπιστούν τα οστά Τουρκοκυπρίων  αγνοουμένων στις ελεύθερες (ή καθόλου ελεύθερες γι αυτά) περιοχές.
Το θέμα τσίμπησε ο Παράσχος στην Καθημερινή της Κυριακής, ο οποίος έδωσε μερικούς μακάβριους μεν, ενδιαφέροντες δε αριθμούς.
Σύμφωνα με τη ΔΕΑ ( Διερευνητική επιτροπή για τους Αγνοούμενους), υπάρχουν  1995 αγνοούμενοι. 1493 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι. Έχουν μέχρι σήμερα ταυτοποιηθεί 354 Ε/Κ και 90 Τ/Κ. Στα κατεχόμενα, βρέθηκαν 234 τάφοι και στις ελεύθερες περιοχές 37. Αφού έχουμε τους μακάβριους αυτούς αριθμούς, ας κάνουμε τώρα και μερικές μακάβριες συγκρίσεις.
Το 80% των Κυπρίων, οι Ελληνοκύπριοι έχουν 1493 αγνοούμενους και το 18%, οι Τουρκοκύπριοι έχουν 502 αγνοούμενους.
Το 80% των Ε/Κ έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στον εντοπισμό των οστών 90 Τ/Κ αγνοουμένων, ενώ το 18% των Τ/Κ  οδήγησε στον εντοπισμό των οστών 354 Ε/Κ.
Όπως φυσικά έχετε, ήδη, καταλάβει το βαρύ χέρι πάει με την κοντή μνήμη.
Όπως σημειώνει ο Παράσχος, η δήλωση του προέδρου αντανακλά την αγωνία της ΔΕΑ, ότι, αν οι Ε/Κ συνεχίσουν να μην δίνουν πληροφορίες, κάποια στιγμή θα σταματήσουν να δίνουν πληροφορίες και οι Τ/Κ και επομένως, θα σταματήσει και ο εντοπισμός των οστών των Ε/Κ αγνοουμένων.
Καλό είναι λοιπόν να φωνάζουν οι Ελληνοκύπριοι για την άρνηση του τουρκικού στρατού να ανοίξει τις στρατιωτικές περιοχές στις έρευνες της ΔΕΑ, αλλά είναι καλό να αναλάβει η κάθε κοινότητα τις ευθύνες της. Κανεί πιον τόσος στρουθοκαμηλισμός.
Όπως, όμως, σημειώσαμε σε προηγούμενο τεύχος της Δεύτερης Ανάγνωσης και μόνο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία περίμενε τη ΔΕΑ για να εντοπίσει τα οστά των αγνοουμένων, είναι ένδειξη συμπεριφοράς ψευδοκράτους για να χρησιμοποιήσουμε και ένα «ενδημικό» όρο. Από πότε ένα ευνομούμενο κράτος ανέχεται το μη αυτεπάγγελτο εντοπισμό αγνοουμένων προσώπων στο έδαφος του. 502 μείον 90 συνολικά εκ των οποίων 300 από το 1963. Τί σημαίνει αυτό για την αστυνομία του και τους εισαγγελείς του, από τότε μέχρι σήμερα; Και τί σημαίνει για τα ΜΜΕ του, που μέχρι πρότινος τηρούσαν σιγή ιχθύος;  Όταν στη δεκαετία του 90 άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες πληροφορίες, οι δημοσιογράφοι, είτε σιώπησαν, είτε εξοργίστηκαν. Αντί να τρέξουν να διερευνήσουν τις πληροφορίες και να εντοπίσουν απαντήσεις, ασχολούνταν με το στιγματισμό των ανθρώπων που τόλμησαν να μιλήσουν. Ας ελπίσουμε, ότι ο νέος εισαγγελέας θα ερευνήσει αυτό το ζήτημα. Μια από τις τελευταίες δημοσιεύσεις του Παράσχου για τους αγνοούμενους, όταν ήταν στον Πολίτη, περιείχε της δηλώσεις συγκεκριμένου προσώπου, τομεάρχη της «Οργάνωσης», που πήρε οδηγίες από… εν ενεργεία αξιωματικό της Αστυνομίας να πάει να θάψει τέσσερεις Τουρκοκύπριους, που τα πτώματα τους ήταν πεταγμένα σ’ ένα χωράφι (ένα ζευγάρι με το παιδί τους κι ένα ακόμα ενήλικο άτομο).
Να υπενθυμίσουμε με την ευκαιρία ότι υπάρχουν περιπτώσεις και Ε/Κ αγνοουμένων, που τα οστά τους βρέθηκαν σε νεκροταφεία της Λευκωσίας. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, κυπριακό δικαστήριο καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι δεν έκανε τις δέουσες έρευνες.
Βήματα καλής και κακής θέλησης
Πρόσφατα, η δικοινοτική Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά, στην οποία από ελληνοκυπριακής πλευράς ηγείται ο Τάκης Χατζηδημητρίου, έδωσε δημοσιογραφική διάσκεψη για να παρουσιάσει τη δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα, πρόσφατα, την συμφωνία για συντήρηση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα. Από σχόλια που κυκλοφόρησαν στο ίντερνε,τ μάθαμε ότι δεν παρουσιάστηκε στη διάσκεψη κανένας δημοσιογράφος από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ παρουσιάστηκαν αντιπρόσωποι από σχεδόν όλα τα τουρκοκυπριακά μίντια. Η συμπεριφορά αυτή είναι χαρακτηριστική, σχεδόν, σε όλες τις δικοινοτικές διασκέψεις τύπου και δείχνει, βέβαια, τη σημασία που δίνει η κάθε πλευρά στις δικοινοτικές σχέσεις.
Πάντως, έχει ίσως κάποια συμβολική αξία η πρώτη επίσκεψη του Μουφτή στον Αρχιεπίσκοπο την Τετάρτη, με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του δεύτερου. Ο Αρχιεπίσκοπος ακούστηκε δημοσίως να λέει ‘χοσκελτινίζ’ με τέλεια προφορά, μάλλον για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο. Ανακοινώθηκε, ταυτόχρονα, ότι ο Μουφτής θα συνοδέψει τον Επίσκοπο Καρπασίας στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, όπου και θα τελέσει τη θεία λειτουργία ο δεύτερος. Το μοναστήρι, στα τουρκικά, ονομάζεται μαναστίρ και το συγκεκριμένο αποτελεί ιερό χώρο και για τους Τουρκοκύπριους της περιοχής.
Στο ποδόσφαιρο, παρά το ότι η συμφωνία έμεινε σε μετέωρο βηματισμό, προχώρησε πιο πολύ παρά πριν το 2004. Πάντως, πολύ προσεχώς θα παίξουν μπάλα οι ομάδες της ΚΤΟΣ και της ΠΟΕΔ.
Στα καλά βήματα, να αναφέρουμε εν τάχει τη συμφωνία Συναγερμού  Ρεπουμπλικανικού κόμματος για επισκέψεις του ενός προς το άλλο, κατά την διάρκεια συσκέψεων του πολιτικού τους γραφείου. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η αντιπροσωπεία του Συναγερμού είναι πολυπρόσωπη. Προφανώς, ο κ. Νεοφύτου παίρνει μαζί του απ’ όλες τις τάσεις για να μοιραστούν όλοι την ευθύνη. Μερικοί απ’ αυτούς θα περάσουν, αν τελικά υλοποιηθεί όντως η συμφωνία, την πράσινη γραμμή για πρώτη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου