29 Νοε 2013

Σπόντες  • Άρχισε να διαφοροποιείται επιτέλους ο κ. Κληρίδης από τον κ. Ερωτοκρίτου; Μια ενδεχομένως σημαντική είδηση της βδομάδας ήταν η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να σταματήσει μια διαδικασία, την οποία είχε ξεκινήσει ο κ. Ρίκκος. Το θέμα αφορούσε μια ρωσικη εταιρεία, αλλά το ουσιαστικό είναι ότι ο κ. Ερωτοκρίτου «έτρεξε» μια υπόθεση χωρίς να συμβουλευθεί τον κ. Κληρίδη – και το πιο επίμαχο είναι ότι φαίνεται η όλη εκστρατεία να συνοδευόταν με διαρροές στα ΜΜΕ. Αν τις διαρροές, τις κάνει ο κ. Ρίκκος ή κάποιοι στον περίγυρό του είναι ένα θέμα, το οποίο χρειάζεται διερεύνηση. Όπως χρειάζεται και διερεύνηση γιατί αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες, αφού ήδη το θέμα βρίσκεται στα δικαστήρια – για να ευνοήσει μήπως την μια πλευρά, αφού η άλλη θα ήταν και επίσημα κατηγορούμενη; Το σκηνικό ήταν ενδιαφέρον: ο Φιλελεύθερος με κείμενο του κ. Χατζηστυλιανού, ο οποίος είναι συνήθως ο μεταφορέας των διαρροών από την κυβέρνηση, το κ. Χάσικο και άλλους, την Παρασκευή υπήρξε μια συγκεκαλυμμένη επίθεση στον κ. Κληρίδη. Και φυσικά, κουβέντα για τις διαρροές. Υπήρχε μια αύρα απειλής στην κωδικοποίηση της είδησης στις 29/11: η κύρια είδηση του κ. Χατζηστυλιανού εξέφρασε, βασικά, τη θέση του κ. Ερωτοκρίτου, ενώ η ανακοίνωση του κ. Κληρίδη παραπέμφθηκε σε ένθετο με αναφορά στον τίτλο στο αυτονόητο - ότι δεν θα αποφάσιζε ποινικές διώξεις - αλλά χωρίς καμιά αναφορά στο επίμαχο μέρος του τέλους της επιστολής, όπου έλεγε: «Είναι δε λυπηρό και άκρως ζημιογόνο το παρατηρούμενο φαινόμενο της επιλεκτικής διαρροής στον Τύπο εμπιστευτευτικης φύσεως εγγράφων και πληροφοριών…». Και το υπονοούμενο;
  • Το βασικό πρόβλημα με τον κ. Ρίκκο είναι ότι δεν φαίνεται να μπορεί ακόμα να κατανοήσει και να διαχωρίσει το ρόλο του δικηγόρου από αυτόν του δημόσιου λειτουργού. Η στάση του στις έρευνες για την Κεντρική ήταν μια κραυγαλέα περίπτωση αυτής της συμπεριφοράς. Αν ο κ. Κληρίδης αποφασίσει επιτέλους να εφαρμόσει κάποιους κανόνες ισονομίας - δηλαδή πως όλοι οι πολίτες, είτε είναι αξιωματούχοι είτε όχι, θα αντιμετωπίζονται ισομερώς από τη Γενική Εισαγγελία - τότε θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Ερωτοκρίτου ότι η φαντασίωση ενός γιωρκατζισμού που περνά και από τη Γενική Εισαγγελία, σε τέτοιες εποχές είναι τόσο εμφανής, που αγγίζει τα όρια της διαπλοκής, ακόμα και με τη δημόσια εικόνα των διαρροών. Ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας θα κατασκευάζει υστερίες ενάντια σε αντίπαλούς του – ή για να εξυπηρετήσει συμφέροντα, που το βολεύουν;

  • Ο κ. Ερωτοκρίτου είναι καλά να θυμάται ότι όλοι ξέρουμε ότι πήρε τη συγκεκριμένη θέση ως είδος πολιτικής συναλλαγής – επειδή στήριξε προεκλογικά τον νυν πρόεδρο. Αν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, τότε θα πρέπει αποστασιοποιηθεί από εκείνο το παρελθόν – και ίσως όχι μόνο απο εκείνο. Η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει, δυστυχώς, μια τάση να συμπεριφέρεται λες και κάνει ακόμα πολιτικές συναλλαγές, αντί να ασκεί το αξίωμα του ανεξάρτητου δημόσιου λειτουργού. Μπορεί, υπάρχει κόσμος που παρά τον τρόπο που διορίστηκε, τον υπερασπίστηκε ως άτομο με καλές προθέσεις. Πρέπει να το αποδείξει. Και το στοίχημα το δικό του δεν είναι οι δημόσιες εκστρατείες, αλλά η απόδειξη ότι κατανοεί την έννοια της ανεξαρτησίας των θεσμών και της ισονομίας των πολιτών.

  • Και καθώς αγωνιζόμαστε να δημιουργήσουμε άμυνες, να και η είδηση από την Ελλάδα για το που κατέληξαν στις εκεί συζητήσεις για την πρώτη κατοικία. Η «προστασία» θα αφορά μόνο νοικοκυριά με εισόδημα ως 20,000 ευρώ [Βήμα, 24/11/2012]. Και για χρέη μέχρι 200,000. Το ζητούμενο είναι να διαπραγματευτούν κάποιοι και να πιεστούν να το κάνουν. Δηλαδή να μην τρέξει η κυβέρνηση να βάλει όρους, κάνοντας μυστικές συμφωνίες με την τρόικα, τις οποίες μετά θα εμφανίσει ως επικαιροποίηση του μνημονίου. Διότι αυτό φάνηκε ότι έκανε με τη ρύθμιση των επιτοκίων.

  • Στις εσωτερικές σελίδες Φιλελεύθερου την Πέμπτη υπήρχε ο εξής τίτλος για την επίσκεψη Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες: ΕΕ: Στήριξη για κοινό ανακοινωθέν. Και ο υπότιτλος «Αλλά ούτε λέξη για αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας». Η αναφορά είναι για την ανταπόκριση του Π. Ξανθούλη. Σε άλλες εποχές ο υπότιτλος θα ήταν το κύριο θέμα. Ότι ο Μπαρόσο είπε, λίγο πολύ «συμφωνείστε και εμείς βλέπουμε, αλλά δεν θα εμπλακούμε για το ποιός έχει δίκαιο στο ανακοινωθέν». Αντίθετα, ο πρωτοσέλιδος τίτλος ήταν: «Δίνει χέρι βοηθείας η Ε.Ε.» 

  • Αφού άνοιξε το «μνήμα του Άγιου Νεόφυτου» ο κ. Παράσχος, και πολύ καλά έκανε, ίσως να είναι καιρός να ανοίξει και το ευρύτερο θέμα των εκκλησιαστικών σκανδάλων, τα οποία καλύπτουν πολλαπλά συμφέροντα. Αναδημοσιεύουμε ένα σχόλιο από το facebook της Δ.Α., το οποίο φαίνεται να είναι μια υποσχόμενη διαδρομή διερεύνησης: «H έρευνα για την κακοδιαχείριση της περιουσίας της αρχιεπισκοπής από την αυλή του τέως αρχιεπισκόπου κόστισε 300.000 (τριακόσιες χιλιάδες λίρες). Κατά τη διάρκεια της, ένας εργαζόμενος στην αρχιεπισκοπή έθεσε τέρμα στη ζωή του, χωρίς φαίνεται να υπέπεσε και σε κανένα σοβαρό έγκλημα. Και μόνο γι' αυτό όφειλε να επιμείνει μέχρι τέλους στην απόδοση ευθυνών. Ο αρχιεπίσκοπος συγκάλυψε είτε με την ανοχή του είτε με τη σιωπή του και υπόθεση πλαστογραφίας που τιμωρείται με φυλάκιση και στην οποία εμπλεκόταν διευθυντικό στέλεχος εταιρείας της Εκκλησίας.»  Β.Β.


·        Ώστε παραιτήθηκε ο κ. Α. Μιχαηλίδης από την Κεντρική. Πολύ καλά έκανε. Και αν ήταν έστω και την ύστατη στιγμή ειλικρινής θα παραδεχόταν ότι σκόπιμα συμμετείχε σε μια προσπάθεια κατασκευής υστερίας εκείνη τη βδομάδα που έστειλε τη δημόσια επιστολή για την καθυστέρηση της συνάντησης - η οποία έγινε τελικά. Και θα αναλογιζόταν, επίσης, πόσο βολικά δεν είχε άποψη για τα ίδια ακριβώς ζητήματα, για τα οποία είναι τάχα σήμερα ευαίσθητος, όταν βαρούσε παλαμάκια στον κ. Ορφανίδη – πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ή έστω θα είχε τη βασική ειλικρίνεια να παραδεχθεί ότι η αύξηση των απολαβών των μελών του Δ.Σ. από 1,700 σε 30,000 ήταν και είδος εξαγοράς. Και αν μάλιστα το ανέφερε, θα ήταν και ένα είδος έμπρακτης αποστασιοποίησης – διότι μέχρι στιγμής μόνο ο κ. Ζένιος συμπεριφέρθηκε, έστω και με τις 30,000 – κρατώντας αποστάσεις από την υστερία που οργάνωσαν όσοι έδωσαν την αύξηση. Τόσες σιωπές. Και μόνο η δική του επιστολή ήταν διαρροή και παραβίαση κανονισμών; Δεν υπήρχαν άλλα στη γνωμάτευση του κ. Μαρκίδη; Άλλα έλεγαν τα δημοσιεύματα στο Πολίτη της Κυριακής. Αλλά από την αρχή έλεγε μισές αλήθειες ο κ. Μιχαηλίδης για να καλύψει το γεγονός ότι προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην κατασκευή του θεάματος της επίθεσης για να πιεστεί ο Διοικητής την περίοδο που γίνονταν οι έλεγχοι για τη σύγκρουση συμφερόντων των μελών του νέου Δ.Σ. της Tράπεζας Κύπρου. Και για αυτό δεν μίλησε ο κ. Μιχαηλίδης.

·        Η κωμωδία: Κατά τα άλλα το κείμενο του Φιλελευθέρου για την επιστολή δημοσιεύτηκε δίπλα στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ότι η Κεντρική πρέπει να περιορίσει τα έξοδα της. Καλά δεν είναι το προεδρικό που ελέγχει ο ΔΗΣΥ, που έδωσε αυξήσεις από το 1,700 στο 30,000; Ποιός θα κάνει περικοπές; Ή μήπως οι περικοπές θα γίνονται για να βρίσκονται χρήματα για δημόσια εξαγορά άλλων…;

·        Σουρεαλιστικές σκηνές: δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τον κ. Έρογλου σε δείπνο για να σιγουρευτεί για τις απόψεις, που του έλεγε ο κ. Μαυρομάτης; Ή μήπως έχει την εντύπωση ότι είναι ιδιαίτερα πειστικός, όταν βρίσκεται σε δείπνο; Ανεξιχνίαστη η άβυσσος της ε/κ πολιτικής ψυχής – ή μάλλον ελίτ. Και μετά σαν υπάκουα παιδιά βγήκαν ο Τσουρούλης, η Κενεβέζου  κλπ να πουν ότι τώρα - δηλαδή που είπαν τα ίδια - ο κ.Αναστασιάδης θα πάει ενισχυμένος στις Βρυξέλες. Από τα φαγητό θα είναι ενισχυμένος; Ή μήπως η δημοσιογραφία κατά παραγγελιά θεωρεί ότι άμα δεν γίνει το δικό του δικού τους, τότε αποδεικνύεται ότι φταίει ο άλλος – ο οποιοσδήποτε άλλος; Πολύ χαμηλά πάει η πήχης. Άντε ανακηρύξετε την πρόταξη σαν την ιδανική πρακτική. Καλά ο Αναστασιάδης τότε τι γυρεύει στο προεδρικό; Αυτή η άπονη λογική της πραγματικότητας που θυμίζει τα όρια των φουσκών. 

·        Στη θετική εκδοχή όσων πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο Αναστασιάδης ενδιαφέρεται για λύση , η κίνηση να καλέσει τον Έρογλου για δείπνο πήγαζε από τον ενθουσιασμό που έφτιαξε η φούσκα κηδεία του Κληρίδη. Όταν συνειδητοποίησαν τα όρια της φούσκας απέσυραν το σκηνικό. Και έτσι, έμεινε ο Έρογλου να κάνει και πλάκα – άντε να πάμε στον απόστολο Ανδρέα.
·        Τρίτο πιο λογικό σενάριο: το δείπνο έγινε σκόπιμα πριν τις εκλογές στο ΔΗΚΟ για να φανεί ότι ο Κάρογιαν έχει δίκαιο ότι στήριξε τον Αναστασιάδη, που τώρα είναι σκληρός στις διαπραγματεύσεις. Αν είναι αυτό το σενάριο – που είναι το μόνο αξιοπρεπές για την κοινή λογική, θα δούμε τα αποτελέσματα σύντομα.

·        Δεν ακούσαμε ακόμα καμιά εξήγηση από τον κ. Ερωτοκρίτου για τη στάση του απέναντι στον κ. Βγενόπουλο στη συνεδρία της βουλής τον Ιούλιο του 2009: τότε το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και ο κ. Στεφάνου ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέδωσαν ανακοινώσεις, κάνοντας κριτική στον κ. Βγενόπουλο. Ο κ. Ρίκκος εξέδωσε; Ή  δεν..; Κάτι ήθελε να πει ο Βγενόπουλος για τον νυν βοηθό Γενικό Εισαγγελέα – ή απλώς έριχνε όφκιερα να πιάσει γεμάτα;

·        Να το επαναλάβουμε και εδώ: αφού αναζητούνται, λεει, πρακτικά της ΕΚΤ - αυτό το κόλλημα με το Λούτσιο και γιατί δεν το συγκάλυψαν κατάντησε κωμικό - για να γίνει επίθεση το Δημητριάδη, τότε θα ζητήσει η Εισαγγελία τα πρακτικά του Γιούρογκρουπ; Εκείνα δεν είναι σημαντικά – και για ότι έγινε και για ότι ακολούθησε;

·        Η επιστολή Αναστασιάδη τον Νοέμβριο του 2012 έγινε με αναφορά στον κίνδυνο να διακοπεί ο ΕΛΑ. Ο νυν πρόεδρος, τότε, ήθελε να συνεχιστεί ο  ΕΛΑ και απειλούσε μάλιστα – μετά το Μάρτιο ξέχασε τί είναι ο ΕΛΑ; Να θυμίσουμε: ήταν ο ίδιος.
·        Κ. Αναστασιάδη κλείσε εκείνο το θέμα με την Κεντρική, γιατί το μπούμερανγκ δεν είναι μόνο αυστραλέζικο σπορ. Υπαρχουν ουσιαστικα ζητηματα περα από τις προσωπικα αισθηματα.

·        Τώρα για τις εκλογές στο ΔΗΚΟ – πάντως ξοδεύτηκε άγρια η Στράκκα. Τώρα να δούμε πως θα παίξουν τα διάφορα μπλοκ. Θυμίζουμε ότι, το 2009, οι τασσικοί κέρδισαν τις θέσεις αντιπροέδρου και αναπληρωτή, αλλά έχασαν την κεντρική επιτροπή. Τότε ήταν βέβαια και η κηδεία του Τάσσου – μπορεί η διαφήμιση να αναπληρώσει το κλίμα;

·        Όπα, ο Χρυσόστομος θέλει ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή έχει φαντασιώσεις ότι θα του δώσουν κανένα μερίδιο; Καημένε – ακόμα και τη δική σου τράπεζα τη χρωστάς σε άλλους.
·        Μα ο Χαρίτου που εισηγήθηκε η Δήμητρα, δεν ήταν ο σύμβουλος του Πικκή; Ώστε. Ανακύκλωση; Άντε «διαφάνεια» που λέει και ο Ζένιος. Πώς το παίζει ο κ. Χαρίτου, τί εξυπηρετεί ο διορισμός του;

·        Υπάρχει πιο κωμική δήλωση από εκείνη με την οποία ο αρχιεπίσκοπος υποστήριζε τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μην κάνουν ρουσφέτι τα κομματα; Ρε χριστιανέ μου, δεν είσαι εσύ που έκαμες την γη πηγή - τζαι το έγραφαν ούλλες οι  εφημερίδες - για να σου διορίσουν αντιπρόσωπο στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, παρά το ότι δεν είχες τις ψήφους; Δεν ήταν ρουσφέτι; Άμα εννοείς ότι το ρουσφέτι πρέπει να γίνεται μόνο σε εσένα, θα αρχισουμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει και ένα καλό, άμα διορίζουν τα κόμματα – είναι βήμα εκμοντερνισμού. Είδες που άμα μπεις σε αυτό το κανάλι να προσφέρεις υπηρεσίες, καταντάς το αρνητικό μέτρο. Η περίοδος χάριτος στον καλοκάγαθο πονηρούλη, τελείωσε. Είπες πολλά ήδη και ίσως να είναι καιρός να σκεφτείς καλύτερα την όλη εικονα.. τη δική σου δηλαδή, γιατί αυτή είναι η ουσία δεν είναι;..:)

·        Ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι, όσα δημοσίευσε η Καθημερινή ήταν του γελασμάτου. Άντε λοιπόν να μας πει λοιπον: έκαψε ή όχι λογιστικά αρχεία των επιχειρηματικών του πράξεων στη μονή αγίου Νεόφυτου; Αν όχι, τότε που είναι τα έγγραφα; Αν λέει ψέματα η εφημερίδα, να το αποδείξει. Πούλησε, όντως, την Εγκλείστρα του άγιου Νεόφυτου; Δηλαδή θα πουλούσε και καμία κάρα με αυτήν την λογική; Γιατί έκανε ευκολίες σε βάρος της εκκλησίας - δωρεάν παροχή νερού λ.χ.; Εκεί δεν ήταν επιχειρηματίας; Πήρε ανταλλάγματα στην πορεία του προς το θρόνο;

·        Το ότι το νερό που πούλησε στον αγαπητό του ντιβέλοπερ στέρεψε το αγίασμα του αγίου, είναι γοητευτικά αποκαλυπτικό. Ο πιο εμπορικός μέχρι τώρα αρχιεπίσκοπος της Κύπρου μετατρέπει την εκκλησία σε εμπόρευμα σε τέτοιο βαθμό, που πουλά το άγιασμα ενός από τους πιο σημαντικούς αγίους της Κύπρου. Αποκαλύπτει, έτσι, το μύθο για το άγιασμα – αφού ήταν απλώς μια πηγή μέσα από την πλήρη εμπορευματικοποίησή της. Ο ρομαντικός ρεμβασισμός χάνεται στα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού, που έλεγε προφητικά και ο Κάρολος

  • Κ. Κενεβέζε, για λόγους ασφαλείας εγκαταστήσατε κάμερες παντού στο υπουργείο? Αφού ούτε μύγα δεν μπορεί να μπει χωρίς καταγραφεί ονοματεπώνυμου και αρ. ταυτότητας. Αν είναι για λόγους ασφαλείας, τότε γιατί δεν διακόπτεται το συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και ασφάλειας;

  • Προς κ. Κενεβέζο 2: έπιας το ψουμίν που το στόμαν των μωρών τζιαι εννά τους δόκεις ττάπλετ? Έλεος πκιον με τούν΄τες προτεραιότητές σου!

  • Αφού μειώθηκε κατά 30% το δημοσιονομικό έλλειμα (και γι’ αυτό έκαναν πάρτυ τα τηλεοπτικά κανάλια στα κύρια δελτία ειδήσεων στις 29 Νοεμβρίου, με τον Αντένα να είναι η dancing queen),  οι Standard and Poors εξακολουθούν να anaβαθμίζουν την κυπριακή οικονομία. Φταίει η τροχιά ανάπτυξης φαίνεται. Μεταβολή του άξονα των πόλων

  • Κεντρικό Δελτίο ΡΙΚ, 28 Νοεμβρίου 2013. Ολόκληρη τη μέρα πήραν φωτιά οι εφημεριδές, τα κανάλια, οι σταθμοί με έκτακτες ανταποκρίσεις για τη βιαιότητα αστυνομικών κατά πολιτικού πρόσφυγα και ο κ. Χάσικος «Όσοι αλλοδαποί είναι παράνομοι, να εγκαταλείψουν την Κύπρο επειδή τρώνε το ψωμί των ανέργων». Καρτερούν σε ο Άκης τζιαι ο Ντίνος. Κάμνε καϊρέττιν να γλυτώσουμεν που τα ρατσιστικά παραληρήματά σου. - http://www.cybc-media.com/video/index.php/video-on-demand?task=play&id=7400&sl=cats (στο 30:20) «Θέλεις δυνατή αστυνομία; Εμπιστέψου την!»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου