22 Νοε 2013

Ο βραδύς μεγαλόπρεπος βηματισμός του χαμαιλέοντα
Οι μέρες περνούν, Μαυρογιάννης και Ερτούγ ιδρώνουν στην απουσία, μάλιστα, του κακού Ντάουνερ, αλλά η υπόθεση «κοινό ανακοινωθέν» παραμένει σε αδιέξοδο. Οι συνομιλητές και οι ηγέτες του παίζουν ποι;oς θα χαμηλώσει πρώτος τα μάτια του, όπως όταν ήταν παιδιά. Παρόλα αυτά, ας σημειώσουμε τρία γεγονότα.
Α) Ο Μουφτής επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και του ευχήθηκε χρόνια πολλά. Ο τελευταίος τον υποδέχτηκε με την πρώτη τουρκική λέξη που ακούστηκε να λέει δημόσια: χοσγκελτινίζ. Αν, ας πούμε, ο αρχισυντάκτης του Fιλελευθέρου που διερωτάται, κάθε λίγες μέρες, τί άραγε μπορεί να σημαίνει ο ορισμός «πατριωτικός ρεαλισμός», που χρησιμοποιεί το προεδρικό και ο πρόεδρος τελευταίως ( ανάμεσα στα άλλα αγωνιστικά των κυριακάτικων μνημόσυνων) , συμπεριφερόταν …φυσιολογικά θα έπρεπε να γράψει τα εξής: Ο κατοχικός Μουφτής πάτησε το  τελευταίο προπύργιο της εθνικής αντίστασης, την  Ιερά Αρχιεπισκοπή. Εκεί, τον υποδέχτηκε ένας Αρχιεπίσκοπος, σκιά του παλιού αγωνιστή ιεράρχη,  μπροστά στην κάμερα, μιλώντας μάλιστα τουρκιστί.
Β) Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχε προσκληθεί και  πήγε, πρόσφατα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε επαφές με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Εδώ και δυο περίπου μήνες, οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν κάθε βδομάδα, με διάφορες ευκαιρίες, ότι βλέπουν σύντομη λύση του Κυπριακού.  Είναι προφανές ότι, μια προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ενεργό συμμετοχή ή τουλάχιστον στήριξη του ΑΚΕΛ. Εν πάση περιπτώσει, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε πολύ καλά ενήμερος για το περιεχόμενο και τις δυσκολίες των συνομιλιών,  κατηγόρησε   τον Πρόεδρο για ακροβατισμούς, αλλά δήλωσε ταυτόχρονα ότι θα λειτουργήσει εποικοδομητικά.
Γ) Αυτό θα λάβει χώρα την επόμενη βδομάδα. Πρόκειται για την συνάντηση των Αναστασιάδη και  Έρογλου, τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετέχουν και οι σύμβουλοί τους. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος, γιατί περιμέναμε αυτή την συνάντηση τουλάχιστον μια βδομάδα πιο ύστερα. Αν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ευσταθούν, την πρωτοβουλία για την συνάντηση είχε ο κ Έρογλου, ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στον κ Αναστασιάδη για να δώσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του κ. Κληρίδη. Τελικά, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι προσπαθεί πάντα να φαίνεται ότι είναι ένα βήμα μπροστά.
Τέλος, να παρατηρήσουμε ότι, όπως συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες και την περασμένη βδομάδα, όλες οι αμερικανικές δηλώσεις για το Κυπριακό φαίνονται ευθυγραμμισμένες με αυτές των Τούρκων επισήμων, κυρίως των Ερντογάν και Νταβούτογλου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες  δείχνουν με σαφήνεια, ότι η παρέμβαση τους στο Κυπριακό γίνεται σε φιλικό κλίμα έναντι της Τουρκίας. Από τη δήλωση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, πριν από δύο βδομάδες, να σημειώσουμε κάτι που ξεχάσαμε στο περασμένο τεύχος, είναι η σχεδόν άμεση διασύνδεση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων με τη λύση του Κυπριακού.
Ένα ακόμα μικρό σημείο αφορά στην συμφωνία ΚΟΠ με την ΤΟΠ, που έμεινε μεν σε μετέωρο βηματισμό, αλλά δέχτηκε τη δημόσια στήριξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας. Από τις δηλώσεις του Τούρκου πολιτικού, οι περισσότεροι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί επέλεξαν να εκπλαγούν για πολλοστή φορά από το 1963, διαπιστώνοντας ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΥΓ. Ο χαμολιός παίρνει, ως γνωστό, το χρώμα του περιβάλλοντός του. Όταν κινείται πάνω σ’ ένα δένδρο παίρνει το χρώμα των φύλλων, αλλά επιπλέον παίρνει  και κατά το δυνατόν το σχήμα τους. Το πιο εκπληκτικό, όμως, είναι η κίνησή του. Καμώνεται ότι κινείται όπως κινείται το φύλλο, που κουνιέται με το φύσημα του αέρα. Για να μετακινηθεί σηκώνει απίστευτα αργά το ένα του πόδι σε βαθμό που είναι πολύ δύσκολο  για το μάτι να συλλάβει την κίνησή του κι όταν με το καλό το τοποθετήσει κάπου, αρχίζει με τον ίδιο ρυθμό να σηκώνει ακόμα ένα από τα υπόλοιπα πόδια του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου