8 Νοε 2013

Κινητοποιήσεις στη σκιά της τρόικα (μαζεύονται σύννεφα και υπόγεια ρεύματα)Μια από τις δυναμικότερες ομάδες της κοινωνίας αποδεικνύονται οι συνταξιούχοι. Την Τρίτη, ήταν και πάλι έξω από το υπουργείο οικονομικών και με αίτημα για συνάντηση με τον υπουργού, ο οποίος .... ήταν απασχολημένος. Οι συνταξιούχοι με πανώ και πλακάτ για τη φορολόγηση του πλούτου και όχι αποκοπή των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων, απαίτησαν σεβασμό, δωρεάν υγεία και τα δικαιώματά τους.

Και οι μαθητές στους δρόμους για μείωση των κομίστρων, μια προγραμματισμένη κίνηση που ο υπουργός παιδείας θεώρησε «αναιτιολόγητη διαμαρτυρία» και προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του για ... «αδικαιολόγητες απουσίες». Το επιχείρημα του υπουργού ήταν ότι, «η συγκεκριμένη απόφαση έχει ανασταλεί μέχρι λήψης τελικής απόφασης». Προφανώς, την τελική απόφαση θέλουν να προλάβουν οι μαθητές. Κανένα, όμως, σχόλιο δεν υπήρξε για τη διαπίστωση ότι σχεδόν 13.000 φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της κατάργησης της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ιδιαίτερα για όσους φοιτούν στο εξωτερικό.
Τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013, οι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ προέβησαν σε ανακοίνωση για την αναγγελία δυναμικής εκδήλωσης που προγραμματίζουν. Στην ανακοίνωσή τους διαφαίνεται η ένταση για στοχοποίηση του ΤΕΠΑΚ μέσα από τις περικοπές στην παιδεία, σχολιάζοντας: «Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τη δημόσια παιδεία στην Κύπρο. Χτυπώντας την, χτυπάτε και εμάς τους ίδιους τους νέους».
Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, ήδη απέστειλαν μέσω των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, επιστολή με 49 ερωτήματα προς τον κ. Κενεβέζο αναφορικά με το σύστημα διορισμών που προτείνει. Μέχρι σήμερα, καμιά απάντηση δεν έχει δημοσιοποιηθεί, παρόλο ότι η συντριπτική πλειοψηφία εξουσιοδότησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών για τη λήψη μέτρων. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται με αγορά υπηρεσιών – κυρίως στα ολοήμερα σχολεία -  απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς το Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού καλούνται να καταβάλουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις πέραν του διπλάσιου ποσού από εκείνο των απολαβών του, ενώ η περίοδος ένστασης προς τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις έληξε (τέλος Σεπτεμβρίου), πολύ πριν ειδοποιηθούν για την ανάληψη καθηκόντων. Οι εκπαιδευτικοί με αγορά υπηρεσιών, θεωρούνται ως αυτοεργοδοτούμενοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσον αφορά στις αρνητικές συνέπειες (ωριαία αμοιβή, ίδια καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων ως αυτοεργοδοτούμενοι, χωρίς δικαίωμα ανεργιακού επιδόματος για τους περιόδους που δεν εργάζονται). Ζήτησαν συνάντηση με το Διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επίλυση του θέματος, ενώ δεν αποκλείουν και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι η ωριαία αμοιβή των εκπαιδευτικών με αγορά υπηρεσιών στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, σύμφωνα με την πρόσφατη σχετική προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας, σημείωσε επιπρόσθετη μείωση της τάξης του 20%.

Οι νοσηλευτές παρόλον ότι δεν συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους αυτή τη βδομάδα, δηλώνουν ότι δεν έχει μειωθεί ούτε η αποφασιστικότητα, ούτε οι εντάσεις και έχουν προχωρήσει σε συνελεύσεις και ψηφοφορίες, αντιπροβάλλοντας μείωση συγκεκριμένων επιδομάτων με αναστολή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου