15 Νοε 2013

ΣΠΟΝΤΕΣ
 • Σε ποιά άλλη χώρα του πλανήτη είναι αργία στο εκπαιδευτικό σύστημα, η ονομαστική γιορτή ενός αρχιεπισκόπου;
 • Δεν ξεχνώ το σκάνδαλο του ΧΑΚ. Εκεί, ξεκίνησαν όλα. Για να θυμόμαστε και την περίοδο του Χρηματιστηρίου. Μια εποχή, που κάποιοι κατασκεύαζαν θεάματα και έβγαζαν κέρδος στην πλάτη των υπολοίπων. Διότι όσα μαθαίνουμε σήμερα για τη Λαϊκή, έχουν και τοπική προϊστορία. http://www.hri.org/news/cyprus/cmnews/1999/99-08-15.cmnews.html

 • Η στήλη θέλει να συγχαρεί την κ. Ειρήνη Χαραλαμπιδου. Και ως βουλευτής και ως δημοσιογράφος, κάνει το καθήκον της – οι αποκαλύψεις για τις διαδρομές των κεφαλαίων της Λαϊκής, τις οποίες κατέθεσε στο Γενικό Εισαγγελέα, είναι δείγμα μιας εργασίας, που έπρεπε να είχαν κάνει άλλοι – οι οποίοι ήταν και αρμόδιοι.

 • Μπα.. ακόμα μια βδομάδα χωρίς υστερία; Η σοφία της ωριμότητας ή μερικοί κατανοούν ότι η υστερία δημιουργεί απωθημένα, που θα απαιτήσουν εκδίκηση σε είδος;

 • Τον έφαγε τον Ασσιώτη από το υπουργείο ο Χάσικος. Το έβαλε από την αρχή στόχο ο γαμπρός να φτιάξει ένα κλίμα, όπου οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα αναπτυχθούν όπως και την περίοδο 1999-2003. Από το χρηματιστήριο, στα ακίνητα, στην Telepassport. Έτσι και τώρα, έβαλε από την αρχή στόχο το κτηματολόγιο και να περιορίσει το ΡΙΚ. Τώρα, εμπεδώνει το καπετανάτο στο υπουργείο. Μια πιθανή ερμηνεία από αναγνώστη στο facebook της Δέφτερης Ανάγνωσης: «Άριστος γνώστης του αντικειμένου του. Δεν ακούστηκε το παραμικρό για το ήθος και την εντιμότητα του. Αποτελεσματικός και εργατικός. Ένα από τα μειονεκτήματα του, νομίζω, είναι ότι δεν ήθελε να διαλυθεί η πολεοδομική πολιτική που κτίστηκε επί δεκαετίες (και με δική του συμβολή) για να εξυπηρετηθούν μεμονωμένοι επιχειρηματίες στο όνομα της ανάπτυξης. Όταν δοθούν τα πολεοδομικά κίνητρα τα οποία διεκδικούν κάποιοι όχι προς όφελος της ανάπτυξης του τόπου αλλά για να τα μοσχοπουλήσουν σε Ρώσους ή Κινέζους και να εισπράξουν εκατομμύρια (π.χ." Αρίστο" ο οποίος κέρδισε €50εκατ. από την αύξηση του συντελεστή δόμησης) αυτό που θα παραμείνει απόπολεοδομικής άποψης για τα παιδιά μας, θα είναι καμένη γη για όλους και γεμάτα πορτοφόλια για τους λίγους. Ο Αντρέας Ασσιώτης, δεν νομίζω να ήταν έτοιμος να παίξει αυτό το παιγνίδι.»

 • Έχουν κάτι που θυμίζουν τους δικούς μας πολιτικό-δικηγόρους, οι ανακοινώσεις του Βγενόπουλου. Μιλά λες και είναι, ταυτόχρονα, δικηγόρος, δικαστής και μάρτυρας. Ποιόν μου θυμίζει…

 • Ο Πέτρος Θεοχαρίδης, το Σάββατο,, είχε πρωτοσέλιδο κείμενο για «σκάνδαλο με τα καύσιμα», το οποίο αποκάλυψε εσωτερική έρευνα της ΣΥΤΑ. Η πρωτοσέλιδη προβολή είναι εννοείται μέρος της εκστρατείας ιδιωτικοποίησης. Ο ευαίσθητος, λέμε τώρα, δημοσιογράφος, όμως, πώς και δεν ανησύχησε όταν η ΣΥΤΑ εχασε 15 εκατομμύρια με την μετατροπή των αξιόγραφων-ομόλογων της σε μετοχές; Μήπως γιατί εκεί ήταν θέμα του αρχιεπισκόπου – και όταν είναι για μερικούς τα σκάνδαλα, η σιωπή ισως και να ανταμείβεται…


 • Όπως ας πούμε το ότι μερικοί ναυαγήσαν τη συμφωνία με τη Shell, ευνόησε όσους συνεχίζουν να πουλούν από τότε καύσιμα στην ΑΗΚ. Να το διερευνήσουμε και αυτό το σκάνδαλο κ. Θεοχαρίδη; Και οι δημοσιογράφοι που μας φόρτωσαν το κόστος;  Κάποτε, θα τεθούν και αυτά τα ερωτήματα – ποιοί και γιατί φτιάχνουν φούσκες. Και για αυτό το Χρηματιστήριο του 1999, είναι το κομβικό σημείο, στο οποίο κωδικοποιήθηκαν όλες οι μετέπειτα κινήσεις που οδήγησαν στο σήμερα.

 • Να περιμένουμε τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος από τις ιδιωτικές εταιρείες για να αρχίσουμε την πλάκα με τη δημοσιογραφία επί παραγγελία; Πάντως, όταν σπαταλάτε χρόνο με μερικά ΜΜΕ, καταγράφετε τους απολογητές της ιδιωτικοποίησης. Για να ζητήσουμε τα ρέστα και για τις αυξήσεις.

 • Διότι σαφώς αν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις θα διερευνηθούν ξανά και ξανά για να δούμε που πήγαν οι μίζες. Και φυσικά, θα επαναδιεκδηκθούν από το Δημόσιο. Για αυτό, ίσως, να είναι πιο σοφό, οι ιδιώτες να σπεύδουν βραδέως.

 • Ποιό είπαμε ότι ήταν το πρόβλημα με τον Ιερωνυμίδη; Τί μεγάλα πρωτοσέλιδα τότε κ. Θεοχαρίδη ε; Αλλά τα γέρημα, πώς και δεν εφαρμόζεται την ίδια λογική στη σχέση του γνωστού υπουργού με τη σύζυγό του, που είναι επιχειρηματίας;

 • Προς Π. Χαραλάμπους, Φιλελεύθερο. Όταν, αγαπητέ, αναφέρεσαι σε διερεύνηση δημοσιογράφων, να ψάξουμε και τα πιο πάνω;

 • Υπάρχει άλλωστε και η θέση του κ. Παράσχου που θυμίζει αμαρτίες, που δεν μπορούν να ξεχαστούν: «..άμα ανακαλέσει κανείς τις αλγεινές μνήμες του σκανδάλου του ΧΑΚ θα βρει πολλούς συνάδελφους που είχαν συμπράξει – με το αζημίωτο - στην εξαπάτηση του κοσμάκη και θα έπρεπε τότε η ΕΣΚ να δείξει τα δόντια της». Και μετά.. ήρθε και η περίοδος της μεγάλης συγκάλυψης – από το 2009 μέχρι το 2012. Ήταν πολύ δύσκολο να φανεί η ψαλίδα στα δάνεια και τις καταθέσεις; Αμέσως μετά που ήρθε να ζητήσει στήριξη η Λαϊκή, κυκλοφόρησε και πίνακας για τα εσωτερικά δάνεια της τράπεζας. Τα στοιχεία ήταν εκεί. Κάποιοι όμως σιωπούσαν. Οπότε…

 • Και επειδή μερικοί ξεχνούν, να θυμίσουμε ότι όταν ο κ. Βγενόπουλος απειλούσε να μετακινήσει την έδρα της τράπεζας, έγινε και μια συζήτηση στη Βουλή. Αν δεν μας άπατα και η μνήμη μας, μερικοί ήταν και επικεφαλής εκείνης της συζήτησης. Μερικοί έβγαλαν και ανακοινώσεις και καταδίκασαν τη στάση του κ. Βγενόπουλου – υπερασπίζοντας το κυπριακό θεσμικό πλαίσιο. Δεν υπήρχαν, όμως, αμέσως ανακοινώσεις από όλους. Μερικοί από τους φίλους του κ. Ορφανίδη, γιατί δεν έβγαλαν ανακοίνωση τότε; Η συζήτηση έγινε τον Ιούλιο του 2009. Θα την επαναφέρει κάποιος την συζήτηση για να δούμε και τις περίεργες σιωπές;

 • Τη Δευτέρα, 11/11, στα παρασκηνιακά σχόλια, ο Φιλελεύθερος είχε ένα ειρωνικό σχόλιο για τον Π. Κυρίτση, ακολούθως ένα επίσης ειρωνικό σχόλιο για Α. Νεοφύτου, και μετά είχε τη φωτογραφία του Χάσικου και το σχόλιο.. συμφωνούσε μαζί του..Τί σύμπτωση. Και ο κ. Πιμπίσιης προωθούσε την ιδέα του κ. Προδρόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις.

 • Σε αυτό το κλίμα, όσον αφορά σε διάφορους στο Φιλελεύθερο, τουλάχιστον ο Α. Μιχαηλίδης γράφει με συνέπεια. Και με ενδιαφέρουσες εστιάσεις, πρόσφατα. Ιδιαίτερα, τα τελευταία του κείμενα για την οικονομία είναι αξιοσημείωτα – και η υπεράσπιση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κριτική του για τις αποκοπές από τον 13ο.

 • Το προηγούμενο σχόλιο της στήλης για τη θετική κληρονομιά του Τάσσου σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αντιμετώπισε και κριτικά σχόλια. Για να γίνει κατανοητή η θετική κληρονομιά, θα πρέπει να αντιπαραβληθεί σε μια άλλη διάσταση του απορριπτισμού, την οποία προωθούν μερικοί (συνήθως εξ Ελλάδος καλαμαράδες – αλλά όχι μόνο) όπως λ.χ. ο κ. Σ. Λυγερός, οι οποίοι λίγο πολύ εισηγούνται την παραχώρηση της βόρειας Κύπρου στην Τουρκία. Το ότι τέτοιες εισηγήσεις εκφράζουν μια λογική κοκκονόσυκου, είναι ένα. Είναι η κλασική ρητορική, που πουλά λέξεις και αγνοεί τις συνέπειες. Οποιαδήποτε λύση, δεν εφαρμόζει ενιαίο έλεγχο των βόρειων συνόρων, παραδίδει ολόκληρη την Κύπρο σε μελλοντική πλειοψηφία μεταναστών από τον Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο και οι ρητορικές κορώνες για το ΝΑΤΟ, οδηγούν σε μια εξάρτηση ανάλογα προβληματική. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει και μια κληρονομιά ή ερμηνεία της κληρονομιάς του Τασσου η οποία πρέπει να διεκδικηθεί. Μπορεί να εξέφρασε μια ελληνοκυπριακη έμφαση, αλλά ήταν μια σαφώς κυπροκεντρικη θέση – με κατανόηση και της γεωπολιτικής και των βόρειων συνόρων. Και για να συνεχίσουμε με αυτήν την εκδοχή – είναι ο Τάσσος που διόρισε τον πρώτο υπουργό παιδείας, που δεν ζήτησε την ευλογία του αρχιεπίσκοπου, τον Πεύκιο. Και είναι επί Τάσσου που άνοιξε η πόρτα της Αγγλικής Σχολής στους Τουρκοκύπριους. Τώρα, το ότι μερικοί από την ίδια του την οικογένεια, αγωνίζονται ενάντια σε εκείνη την κληρονομιά είναι ένα ευρύτερο ζήτημα το οποίο αξίζει να συζητηθεί. Και ίσως όχι μόνο πολιτικά. Άλλωστε, ενώ ο Ζιαρτίδης απέδιδε στον Τάσσο τα εύσημα για τη συμμετοχή του στη δημιουργία του κυπριακού κράτους πρόνοιας, κάποιοι μετά το θάνατό του, αγωνίζονταν να το ξηλώσουν. Μπορεί να είχε και ο Τάσσος ταξική υπεροψία, αλλά είχε και μια ντροπαλότητα, που του επέτρεπε να ισόρροπα κάπως. Από εκεί και πέρα, η στήλη δεν διεκδικεί τίποτε περισσότερο από την υπεράσπιση των αποσπασμάτων, που μπορεί να είναι μέρος του μελλοντικού κολλάζ.

 • Δυο ενδιαφέρουσες κινήσεις από τον κ. Πιτσιλλίδη. Ύστερα που την παρέμβαση του ενάντια στην εμπορική έκθεση της κάρας των αγίων, έστειλε και επιστολή στην Ευρωπαϊκη Επιτροπή για το θέμα της κατάργησης του Μπαϊραμιού στην Αγγλική Σχολή. Μπορεί να έσιει λλίην δυσκολία ακόμα να βάλει τελείες όταν μιλα, αλλά μοιάζει να εστιάζει κάπου, να βρίσκει αν θέλει να εκφράσει ένα νέο λόγο.

 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ !!! « Χαιρετώ ρε παιδιά......
  Το θέατρο του παραλόγου με τραγικά αποτελέσματα συνεχίζεται απτόητα.
  Σήμερα έχω ενημερωθεί ότι πάρα πολλοί που είχαν δάνεια με την Λαϊκή Τράπεζα, πήραν επιστολή από την Τράπεζα Κύπρου. Όσοι δεν πήραν, νοείται ότι θα πάρουν τις επόμενες μέρες.
  Στόχος της επιστολής είναι να ενημερώσουν τους χρεώστες ότι το δάνειο τους πλέον θα χρεώνεται με τόκο 14%!!!!!!!!!
  ΝΑΙ.......ΝΑΙ 14%!!!!!! ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ....»

 • Εμπειρία στο λόφο [της Αγγλικής Σχολής]: Αν τό’ βρεται ποιός ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της Μάγδας & λοιπών Patriots στην τελετή για την ημέρα του ιδρυτή της Αγγλικής Σχολής ?
  Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζη αγαπητοί μου! Ναι Ναι! Ο οποίος είπε στους μαθητές που εβραβευτήκαν: "
  Eγώ με την αξία μου κι’ όχι με ξένες πλάτες" Αλήθκεια που σας λαλώ - ορκίζουμαι.
  Εν οκ όμως ... μπορούσε ναν σιηρότερα. Μπορούσε, ας πούμε, να εκαλιούσαν το αρφούι του το Νικολάκη, τζαι να έκαμε αναπαράσταση της κορυφαίας στιγμής στην ιστορία της Αγγλικής Σχολής, που εκάλεσε την Ντέπορα (την προηγούμενη διευθύντρια) στο γραφείο με το μεγάλο κάδρο του Τάσσου πουπίσω (είπαμε - όχι με ξένες πλάτες) τζαι απείλησε την ότι αν δεν ακυρώσει την μουσουλμανική αργία τζείνος τζαι ο Φούλης θα εμπλοκαρίσκαν την χορηγία του σχολείου.
  "I have just been bullied by Nicholas Papadopoulοs” Ms Deborah reported to the Board. Αραγε σου εν καταγραμμένο εις τα πρακτικά?

 • Κ. Αβέρωφ: Πολύ καλά κάνετε και κρατάτε χαμηλούς τόνους. Είπατε πολλά, τα οποία, αν αρχίσουν να αναδημοσιεύονται, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα προλαβαίνετε να εξηγάτε ή να διαψεύδετε. Για αυτό, αυτήν την ανοησία ότι «άλλοι έφεραν την τρόικα» αφήστε την στο επίπεδο του Β. Παπαδόπουλου – πληρώνεται για να επαναλαμβάνει σαν χαλασμένο μαγνητόφωνο. Εσείς, όμως, κ. Αβέρωφ, όχι μόνο θέλατε την τρόικα, αλλά και αγωνιστήκατε να συγκαλύψετε αυτούς που της έστρωναν χαλί,  όταν κατασκεύαζαν τα τραπεζιτικά σκάνδαλα και ελλείμματα. Τώρα πια, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρες - γιατί τότε συμπεριφερόσασταν λες και είχατε πρόβλημα να ολοκληρώσετε την ανάγνωση - τις εκθέσεις των οίκων δεν είναι; – για την έκθεση των τραπεζών στην Ελλάδα κλπ. Οπότε..

 • Πιστώνεται στα θετικά του κ. Αβέρωφ η απόφαση να μιλήσουν οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του τ/κ  Ρεπουπλκανικου κόμματος σε κοινό των αντιστοιχών κομμάτων της άλλης κοινότητας. Συμβολική, βέβαια, κίνηση. Αλλά.. έχει μια σημασία ως πρόθεση.

 • Επιμένουν στους υφυπουργούς. Κύριοι, αυτή η κοινωνία αντιμετώπισε την τραγωδία του 1974 χωρίς υφυπουργούς – και χωρίς απότομες αυξήσεις ημετέρων κλπ. Τώρα, δηλαδή, ποιό είναι το επιχείρημα; Ότι υπάρχει λιτότητα δυο ταχυτήτων; Ότι μερικοί υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και θέλουν να προσλάβουν άλλους να την κάνουν;

 • Όταν ακόμα και ο Χατζηστυλιανου του Φιλελεύθερου μουρμουρά για τις 105,000 του Κοιλιάρη, μάλλον άρχισε να γίνεται κατανοητό..

 • Να επαναλάβουμε – τί θα γίνει με τις λιμουζίνες; Ο κ. Γαλανός εκείνη που δεν χρειάζεται, την επέστρεψε; Γιατί χρειάζονται λιμουζίνες οι δυο εκτελεστικοί σύμβουλοι κλπ της Κεντρικής;

 • Ώστε μοιράζει «τσεκκουθκια» ο Χάσικος. Και όχι από δωρεές, αλλά από λεφτά των φορολογουμένων. Αρνήθηκε να μειώσει τα νοίκια στα κτίρια της οικογένειάς του, τα οποία νοικιάζει στο Δημόσιο. Αλλά να παίρνει από το Δημόσιο για να φτιάχνει τις πελατειακές του σχέσεις, είναι εντάξει. Πώς να το ονομάσουμε αυτό κ. Πουργουρίδη;

 • Ένας αναγνώστης της Δέφτερης Ανάγνωση παρατήρησε ότι στο αφιέρωμα για το ποδόσφαιρο δεν είχαμε αναφορά στο ότι η Νέα Σαλαμίνα ήταν η πρώτη ε/κ ομάδα που έκανε ποδοσφαιρικό αγώνα με τουρκοκυπριακή ομάδα μετά το διαχωρισμό δεκαετιών. Καταγράφεται.

 • Και μια λογική απορία. Καλά – αν ανοίξει το Βαρώσι, οι Σαλαμιναίοι θα πάνε και γιατί πιστεύουν και στη συμβίωση. Αυτοί που συντηρούν την αποβλάκωση στην κερκίδα μιας άλλης ομάδας της ίδιας περιοχής, δεν θα πάνε; Ή θα στείλουν τους νεαρούς που ψήνουν σήμερα στις κερκίδες να εκφράζουν τις θέσεις του Έρογλου - διότι αυτό κάνουν - να πάνε και να κάνουν επεισόδια με τους «τούρκους»; Περιμένουμε απάντηση από τον κ. Χάσικο, και αν δυσκολεύεται ας ρωτήσει τη σύζυγό του – κάτι θα ξέρει για τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

 • Και μια πολύ καλή εισήγηση του Κ. Γεννάρη για την αυτό-άμυνα της κοινωνίας ενάντια στις εκποιήσεις σπιτιών: «Και σε ότι αφορά τους πολίτες, δυστυχώς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αυτό-οργανωθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, σε κάθε χωριό και πόλη και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΑ να εκδηλώνουν σε κάθε θύμα των επιδοτήσεων, συγκεντρωνόμενοι στο σπίτι στο οποίο θα δοθεί επιδότηση. ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.»

 • Η ατάκα της Αθηνάς Κυριακίδου αξίζει να καταγραφεί: Aθηνά Κυριακίδου: Λιποτάκτης και άνθρωπος του Ορφανίδη ο Ν. Παπαδόπουλος!  http://cyprusnews.eu/onlycy/1611174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου