1 Νοε 2013

Για την ανάγκη δημιουργίας νομικής υπηρεσίας υπεράσπισης των πολιτώνΗ πρόσφατη επίθεση ενάντια στον κ. Δημητριάδη θέτει πια επιτακτικά το ζήτημα της δημιουργίας μιας ομάδας/κίνησης πολιτών και νομικών (κατά το πρότυπο της αμερικανικής ACLU) η οποία θα αναλάβει να υπερασπίζεται άτομα τα οποία γίνονται στόχος των οργανωμένων εκστρατειών της κυβέρνησης και των ελεγχόμενων από αυτήν ΜΜΕ. Ήδη η νομική υπηρεσία με τον κ. Ερωτοκρίτου είναι σαφές ότι λειτουργεί σαν σε αυταρχικό καθεστώς, όπου η Γενική Εισαγγελία λειτουργεί ως μηχανισμός επίθεσης σε διαφωνούντες.
Ταυτόχρονα, η εμφάνιση συνεχώς φαινομένων διαπλοκής και σύγκρουσης συμφερόντων απαιτεί επίσης τη δημιουργία μιας κίνησης για την νομική προσφυγή ενάντια σε αυτές τις πρακτικές. Και αν η κυπριακή δικαιοσύνη διαβρωθεί από το νέο καθεστώς διαπλοκής που προωθείται τότε αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγουμε σε ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ότι λ.χ. ο κ. Δημητριάδης έγινε στόχος διότι ακριβώς προσπαθούσε να εφαρμόσει τους κανόνες, ενάντια στη σύγκρουση συμφερόντων το Σεπτέμβριο, είναι κραυγαλέο παράδειγμα.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό φαινόμενο ήταν η ουσιαστικά δημόσια εξαγορά του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας με αστρονομική αύξηση του 1700% για να εξασφαλιστεί η επίθεση των μελών της ενάντια στο Διοικητή.
Το ότι ακόμα και η δημόσια κοροϊδία, αλλά και εξαπάτηση του διορισμού της επιτροπής Πική για να διερευνήσει υποτίθεται και το υπουργικό, ενώ ήξεραν ότι, αφού τους διόρισε το υπουργικό αποκλείονταν οι ίδιοι από την διερεύνηση, είναι επίσης εκφραστική ενός κλίματος αυθαιρεσίας και συγκάλυψης από τα ΜΜΕ.

Σε αυτό το κλίμα, η υπό συζήτηση κίνηση θα πρέπει να εστιάσει σε τουλάχιστον τρείς βασικούς τομείς:
1.    Την εφαρμογή της ισονομίας – της εφαρμογής δηλαδή και στην κυβέρνηση και τους συγγενείς των μελών της, των ίδιων νόμων που εφαρμόζει/εφαρμόζονται και στους υπόλοιπους - με ανεξάρτητους λειτουργούς και όχι εξαρτώμενους όπως ο κ. Ερωτοκρίτου. Δεν γίνεται λ.χ. να μιλά ένας υπουργός για μίζες και μετά να εγκρίνει την αύξηση των απολαβών στην Κεντρική και να καμώνεται ότι δεν είναι μίζες.
2.    Την αυστηρή εφαρμογή των νόμων - ή και τη ψήφιση νέων νόμων αν χρειάζεται - για το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, τα οποία οδηγούν στη Διαπλοκή. Η παρουσία ενός υπουργού εσωτερικών, ο οποίος έχει οικογενειακή επιχείρηση ΜΜΕ και είναι ταυτόχρονα επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είναι εκφραστική της κατάστασης που υπάρχει.
3.    Τη διερεύνηση του πόθεν εσχες και των εισοδημάτων και της Διαπλοκής των ΜΜΕ σε σχέση με τη στάση τους απέναντι σε διάφορα θέματα – όπως λ.χ. στα ζητήματα που αφορούν στις τράπεζες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου