1 Νοε 2013

Η μικρή Μαρία και ο Τρότσκι

Τις περασμένες βδομάδες, παρακολούθησα λίγο από τον άγριο ζήλο διαφόρων δημοσιογράφων για την πιθανότητα η μικρή Μαρία να μην είναι Ρομά και να είναι μέλος της Άριας φυλής, ότι κι αν σημαίνει αυτό. Όλοι αυτοί περίμεναν με τον ίδιο ζήλο να βγουν τα  αποτελέσματα DNA τα οποία θα καταδείκνυαν ότι η μικρή είναι φυλετικά αυτό που αυτοί ήθελαν να είναι. Αυτή η εμμονή ενάντια στο να υπάρχουν και άτομα με γαλανά μάτια σε μια καταπιεσμένη μειονότητα, η οποία, ως επί το πλείστον, αποτελείται από σκουρόχρωμους ανθρώπους, έφτασε σε ψηλά επίπεδα παροξυσμού, στο σημείο που διερωτάσαι για το τι είδους εσωτερικές διαδικασίες περνούν από τα μυαλά κάποιων.

Οι δυο θετοί γονείς παρουσιάζονται σε φωτογραφίες που τους απεικονίζουν λίγο πολύ ως καταζητούμενους ή κρατούμενους σε φυλακές, παρουσιάζονται ταλαιπωρημένοι και με ‘κακό’ ύφος (μετά την ταλαιπωρία), το μικρό κοριτσάκι παρουσιάζεται ως ένας άγγελος (συνεχής σύγκριση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μεταξύ ‘ομορφιάς’ του κοριτσιού και ‘ασχήμιας’ των θετών γονιών), τα φυλετικά σύμβολα δίνουν και παίρνουν για λίγες μέρες και οι συζητήσεις για τους ‘απαγωγείς’ Ρομά φτάνουν και ξεπερνούν επίπεδα σχιζοφρένειας.

Οι μικρή Μαρία βέβαια είναι μια λευκή γαλανομάτα Ρομά, όπως γαλανομάτες είναι πολλές Παλαιστίνιες και πολλές γυναίκες από τον Αραβικό κόσμο. Υπάρχουν και Κύπριες γαλανομάτες για τις οποίες δεν αμφισβητήθηκε ούτε η προέλευση τους, ούτε η προέλευση των γονιών τους. Έχουν δικαίωμα όλα τα παιδιά με γαλανά και πράσινα μάτια , που δεν είναι ‘Αγγλοσάξωνες’ να διατηρούν το δικαίωμα του να μην ανήκουν στην ούτω καλούμενη Αγγλοσαξωνική ‘φυλή’. Πολλοί σκούροι Κύπριοι, τόσο σκούροι όσο και οι θετοί γονείς της Μαρίας που αυτές τις μέρες έγιναν μέρος του φυλετικού παροξυσμού που σκέπασε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποτέλεσαν ένα κωμικοτραγικό θέαμα και ταυτόχρονα ένα ρεσιτάλ βλακείας.

Κατά τη διάρκεια των λίγων βδομάδων, ξέσπασε περισσότερο μίσος και τάσεις κακοποίησης των ήδη κακοποιημένων Ρομά, ενώ μετά που οι εξετάσεις DNA, έδειξαν ότι το κοριτσάκι είναι Ρομά, δεν βγήκε κανένας να απολογηθεί. Πιθανό όλοι αυτοί να περιμένουν μια πραγματική περίπτωση γαλανομάτας που δεν είναι Ρομά για να βγάλουν να απωθημένα τους. Με άλλα λόγια, η μεγάλη είδηση είναι ο ρατσισμός που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες από πολλούς δημοσιογράφους και το ευκολόπιστο ακροατήριο τους.

Συμπτωματικά, κατά την διάρκεια της κακοποίησης της μικρής Ρομά από τα ΜΜΕ, διάβαζα το βιβλίο Τρότσκι για Αρχάριους, μέσα στο οποίο υπάρχει απόσπασμα επιστολής σε Αμερικανοεβραίους, όπου τους λέει ότι ‘είναι δυνατό να φανταστεί κανείς χωρίς δυσκολία τι περιμένει τους Εβραίους μόλις ξεσπάσει ο μελλοντικός παγκόσμιος πόλεμος. Αλλά ακόμα και χωρίς πόλεμο, είναι βέβαιο ότι οι επόμενες κινήσεις της παγκόσμιας αντίδρασης ενέχουν την  φυσική εξόντωση των Εβραίων.’

Μετά από αυτό το απόσπασμα, ο Τάρικ Άλι, συγγραφέας του έργου, γράφει: ‘Τούτη η διορατικότητα δεν ήταν τυχαία. Δεκαετίες πριν, ο Τρόσκι είχε γράψει για τα τσαρικά πογκρόμ και τις αντισημιτικές προκαταλήψεις στην παλαιά Ρωσία. Γνώριζε από πρώτο χέρι πως είναι δυνατό, αισθήματα και προκαταλήψεις που εδρεύουν στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής να χειραγωγηθούν από αδίσταχτους παπάδες και αντιδραστικούς πολιτικούς.’Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου