30 Οκτ 2013

Παγκόσμια Κινήματα: Μετά τη Μονσάτο το fracking


Από τις κινητοποιήσεις στη Ρουμανία


Σιγά σιγά αλλά σταθερά τα παγκόσμια κινήματα, τα οποία εμφανίστηκαν ιστορικά με τα κινήματα ειρήνης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τα οποία πήραν νέα μορφή με το κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση τη δεκαετία του 1990, συνεχίζουν να απλώνονται. Η πιο πρόσφατες εκδηλώσεις τέτοιων κινημάτων είχαν να κάνουν και με το δικαίωμα της πληροφορίας – μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε με τον Ασσάνζ και τους Ανώνυμους και έφτασε μέχρι τις αποκαλύψεις Snowden για το μέγεθος της παγκόσμιας αστυνόμευσης. Πριν λίγες βδομάδες διενεργήθηκαν εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες ενάντια στις γενετικά τροποποιημένες τροφές με έμφαση στην εταιρεία Μονσάντο. Το περασμένο σαββατοκύριακο, έγιναν παγκόσμιες κινητοποιήσεις ενάντια στις προσπάθειες για εξόρυξη καυσίμων από σχιστόλιθο – το fracking. Το φαινόμενο εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και μάλιστα περιγράφηκε ως μια μορφή "επανάστασης". Η νέα πρακτική, ωστόσο, συναντά έντονες αντιδράσεις, καθώς η όλη διαδικασία θεωρείται όχι μόνο ιδιαίτερα ακριβή οικονομικά, αλλά και επιβλαβής για το περιβάλλον – σύμφωνα με τους ακτιβιστές καταστρέφει τα υπόγεια αποθέματα νερού και επηρεάζει δυσμενώς την ήδη συντελούμενη αλλαγή του κλίματος.

Έγιναν 250 εκδηλώσεις σε τουλάχιστον 26 χώρες. Η αντιπαράθεση για το θέμα είναι έντονη στη Ρουμανία, όπου η Chevron εξασφάλισε άδεια για έρευνα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν έντονα – και η αντίδραση τους φαίνεται να απλώνεται με κινητοποιήσεις συμπαράστασης στο Βουκουρέστι. Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία είναι η χώρα, όπου πρόσφατα αποτράπηκε η δημιουργία ορυχείου χρυσού πάλι μετά από τοπικές κινητοποιήσεις.

Ένταση γύρω από το θέμα υπάρχει και στον Καναδά, όπου οι ιθαγενείς Elsipogtog  διαμαρτύρονται για τις προσπάθειες να προωθηθεί η πρακτική στις περιοχές τους. Έχουν γίνει εκδηλώσεις συμπαράστασης σε διάφορες περιοχές συμπεριλαμβανόμενων και των ΗΠΑ.


Η διαμάχη αγγίζει το νευραλγικό σημείο της διασταύρωσης του οικονομικού κέρδους και της οικολογικής καταστροφής. Όπως το έθεσε ένας αναλυτής:
«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να τεθεί πάνω από όλα είναι το θέμα της προμήθειας νερού. Διότι αν δεν έχουμε νερό, μιλούμε για την πιθανότητα να εκλείψει η ζωή.. όσο για την ενέργεια και τις υποτιθέμενες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν, το θέμα είναι με ποιό κόστος;»

1 σχόλιο:

 1. Hello I'am Chris From France!!
  This is not a "spam"
  You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
  Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
  Blog Url
  Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
  On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
  http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
  Happy Blogging
  ****************
  You can forward this invitation to your friends

  ΑπάντησηΔιαγραφή