19 Οκτ 2013

«Μην σπεύδετε γιατί έχουμε υδρογονάνθρακες»Να μην σπεύδουμε στη λύση του Κυπριακού, συνέστησε στους πολίτες ο Γιαννάκης Ομήρου, που ήταν προσκεκλημένος στην εκπομπή της κ. Κενεβέζου την Τρίτη το βράδυ, που έτυχε να γράφουμε αυτό το κείμενο. Πρέπει η βάση των συνομιλιών να είναι ξεκάθαρη, αλλιώς θα… πηγαίνει ο χρόνος χαμένος. Να ξαναθέσουμε θέμα Ντάουνερ είπε, επίσης, διότι είναι μεροληπτικός υπέρ των Τούρκων. Αυτά ήταν βέβαια αναμενόμενα και εξ άλλου κάπως έτσι αντέδρασαν οι περισσότεροι πολιτικοί. Όμως, ο κ. Ομήρου έκανε και μια εκτίμηση που αξίζει να μνημονεύσουμε. Είπε ότι, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, η Κύπρος από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου της: τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας ότι είναι πιθανόν ο ηγέτης της ΕΔΕΚ να κατελήφθη από ένα αιφνίδιο ενθουσιασμό ή μια διάθεση εντυπωσιασμού της δημοσιογράφου. Αλλά και πάλι αν κάνουμε την περίληψη της κουβέντας με μετριοπάθεια, θα καταλήξουμε στο «μην σπεύδετε γιατί έχουμε υδρογονάνθρακες».
Είναι πολύ πιθανόν οι υδρογονάνθρακες να αποτελούν ένα πλεονέκτημα, αλλά κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, που πρέπει να συζητηθούν όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με την άλλη πλευρά και πολλούς άλλους. Αυτοί οι ενθουσιασμοί θυμίζουν τις παλιές ιστορίες της μεραρχίας, του ενιαίου αμυντικού δόγματος, των πυραύλων, ακόμα και αυτήν της ένταξης στην ΕΕ, πού είναι και η μόνη που είχε ένα πραγματικό νόημα (που με το μνημόνιο είναι κι αυτό υπό συζήτηση), αλλά για αυτήν «χρωστούμε και μια λύση».
Τώρα: ο κύριος Αναστασιάδης ζητά από τον κύριο Έρογλου ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο να γίνεται σαφής αναφορά μεταξύ άλλων και στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το εύλογο ερώτημα προς τον κύριο Ομήρου, τον κ. Λιλλήκα, τον κ. Παλλήκαρο και μερικούς άλλους είναι γιατί ζητούν οπωσδήποτε να βγει ένα κοινό ανακοινωθέν με καθαρό περιεχόμενο; Είναι τώρα υπέρ της διζωνικής ομοσπονδίας;

Δηλαδή, να μην είμαστε βέβαιοι ότι, όταν βγει ένα κοινό ανακοινωθέν με τις γνωστές αναφορές διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και ισοτιμία σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν  θα το υποστηρίξουν οι πιο πάνω αναφερόμενοι, παρά το «ιστορικό συγκριτικό πλεονέκτημα»;


Ένα από τα ζητήματα που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες είναι ο διαμοιρασμός «με ίσο τρόπο των φυσικών πηγών του νησιού» ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Είναι δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κύπρο, που έγινε στον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό Μπαϊράκ. Ο John Koenig δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του θα είναι υποβοηθητική στο «πώς μπορούν οι πλευρές να αλλάξουν τις υφιστάμενες θέσεις για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι πλευρές από τα οφέλη που θα γεννήσει η λύση». (Φιλ Τρίτη 15. Οκτ σελ 6). Η συγκεκριμένη αναφορά διότι συχνά από γνωστούς απορριπτικούς δημοσιογράφους αφήνεται να εννοηθεί ότι η προσέγγιση ΗΠΑ – Κύπρου και η σχετική απομόνωση της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει τους Αμερικανούς να στηρίξουν άλλη λύση, διότι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει (εκτιμούν) είναι η ομαλή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Ένα από τα νέα ζητούμενα στις συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η άμεση συμμετοχή εκπροσώπου της Ε.Ε. Αυτό είναι ένα θέμα που ασφαλώς εξ’ υπακούει μια συμφωνία από το Συμβούλιο και φυσικά, από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Η τελευταία φαίνεται να διαφωνεί, αλλά είναι μια θέση (αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα), που δεν είναι αδύνατον να αλλάξει μετά από κάποιο διάλογο. Η  θέση που προβάλλεται από το κ. Αναστασιάδη είναι ότι με την παρουσία της Ε.Ε., η λύση θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ξανθούλη χρειάστηκε πολλή προσπάθεια από την κυβέρνηση για να πεισθεί η Κομισιόν να αφαιρέσει από την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία μια πρόταση που ήθελε να στηρίξει την Επιτροπή αποζημιώσεων. Στην Έκθεση αυτή, η Κομισιόν κάνει υποδείξεις για γρήγορες και καταληκτικές συνομιλίες «βάζοντας (γράφει ο Παύλος Ξανθούλης) το δικό της λιθαράκι στην άσκηση πιέσεων για λύση εξπρές στο Κυπριακό» (Φιλ 15 Οκτ σελ 4). Φαίνεται κι εδώ, ότι υποβάλλεται με κάθε ευκαιρία σε αυτήν την εφημερίδα, η ιδέα του σπεύδε βραδέως. Όπως είπε και ο Γιαννάκης στην Κενεβέζου, να μην σπαταλήσουμε άλλο ένα χρόνο στις συνομιλίες για να καταλήξουμε πάλι σε αποτυχία.
Στο ίδιο κείμενο, υπενθυμίζονται οι πλευρές ότι πρέπει  να ετοιμάσουν τους πολίτες  για τους αναγκαίους συμβιβασμούς προκειμένου να στηρίξουν τη λύση. Αυτό ειπώθηκε πολλές φορές, αλλά απλώς λέγεται για να υπονοείται ότι κανένας δεν κάνει κάτι τέτοιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου