12 Οκτ 2013

Μια Τετάρτη με πολλά μηνύματαΜια πρώτη, για την εποχή, δοκιμαστική πτήση προς τη κοινή γνώμη σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, είχαμε την περασμένη Τετάρτη στο ΡΙΚ στο πρώτο μισό της εκπομπής της κυρίας Ελίτας, που είχε προσκεκλημένο τον Νίκο Ρολάνδη. Ο Νίκος Ρολάνδης μίλησε ακόμα μια φορά για τις κατά την γνώμη του χαμένες ευκαιρίες για λύση και συνέκρινε την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα, σε σχέση με το 2004. Συνοπτικά σε σχέση με το τελευταίο σημείο, αναφέρθηκε στην αύξηση των εποίκων, την τρομακτική αύξηση των κτισμένων χώρων, και την αύξηση των τουρκικών κυρίως και ισραηλινών επενδύσεων στα κατεχόμενα. Τελικά, ευχήθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη να λύσει το ζήτημα, αλλά ήταν απαισιόδοξος γιατί, όπως είπε, το πρόβλημα έχει γίνει πολύ δύσκολο και ίσως ο Νίκος Αναστασιάδης να ήλθε πολύ αργά στην εξουσία.
Ο Νίκος Αναστασιάδης την ίδια περίπου ώρα μιλούσε σε συνεδρία Κυπρίων και Κουβετιανών επιχειρηματιών στο Κουβέιτ όπως είχε πάει να συσφίξει σχέσεις με εμφανή στόχο την προσέλκυση πετροδολαρίων.
Μια δύο μέρες πριν, ήταν στο Τελαβίβ ο κ Σαμαράς. Εκεί, δεν χρειάστηκε να προσκαλέσει ο ίδιος ισραηλινά κεφάλαια. Προσφέρθηκε αυτόβουλα ο Νετανιάχου, λέγοντας ότι «ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι».  
Μέσα σ αυτό το κλίμα πρόδηλης διεθνούς επαιτείας από τις δύο χρεωκοπημένες χώρες, η συνάντηση Μαυρογιάννη και Ερτούγ την Τετάρτη, στην Λευκωσία κατέληξε σε αποτυχία διότι οι συνομιλητές δεν τα βρήκαν στα θέματα της διαδικασίας. Όπως είπε και ο Νίκος Ρολάνδης, παίρνοντας ως παράδειγμα αυτό που συνέβαινε στην εποχή του, όταν οι συνομιλίες διεξάγονται διά μέσω αντιπροσώπων γίνονται δυσκίνητες διότι κάθε αντιπρόσωπος είναι υποχρεωμένος να σταματήσει για να ερωτήσει τον αρχηγό του για κάθε νέο βήμα. Οι συνομιλητές θα ξανασυναντηθούν σε λίγα εικοσιτετράωρα για να ξαναπροσπαθήσουν. Ο Ντάουνερ όμως έχει άλλες δουλειές και έφυγε ως τον ερχόμενο μήνα αφήνοντας «τα παιδιά» στην φροντίδα της υφισταμένης του.
Ο Νταβούτογλου τώρα ανακοίνωσε ότι η συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου θα γίνει στις 4 του Νοεμβρίου. Αλλά, τελικά, ήταν ψέματα απλώς «φαίνεται πως υπολόγισε» ότι η συνάντηση θα γίνει στη συγκεκριμένη ημερομηνία διότι θα έχει τότε επιστρέψει ο Ντάουνερ. Τελικά, η τουρκική πλευρά πολλαπλασιάζει τις δηλώσεις που θέλουν να δείχνουν ότι βιάζεται για λύση τοποθετώντας και δημοψηφίσματα ως τον ερχόμενο Μάρτιο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαρρέει στα μίντια ότι η άλλη πλευρά εμφανίζεται δημόσια να βιάζεται, αλλά δεν αλλάζει θέσεις στις διαπραγματεύσεις.
Η «βιαστική» συμπεριφορά της Τουρκίας  φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την υπόδειξη Μπαρόζο ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στην προετοιμασία της κοινής γνώμης, αλλά λειτουργεί αρνητικά στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη η οποία έχει εμπεδώσει το «όχι στα χρονοδιαγράμματα» και  λειτουργεί κύρια ως προσκλητήριο άρνησης στις εμπροσθοφυλακές της απορριπτικής πλευράς. Πάντως, η παρέμβαση του Νίκου Ρολάνδη έδειξε  ότι (χαρακτηριστικό των τελευταίων χρόνων) οι Ελληνοκύπριοι  που είναι εναντίον της λύσης, πιθανόν να μην αποτελούν πλειοψηφία, αλλά είναι πιο εκδηλωτικοί.
Την περασμένη Τετάρτη, η επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ είχε τελειώσει. Ο δεύτερος τη τάξη στην κυβέρνηση όμως, Ευάγγελος Βενιζέλος, πήγε στη Ραμάλα για να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Πρόκειται για μια σαφώς δουλοπρεπή  συμπεριφορά του Σαμαρά έναντι του Ισραήλ που θέλησε να αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις της Ελλάδας με τους Παλαιστίνιους ίσως για να τονίσει πιο εμφαντικά την φιλο -ισραηλινή στροφή της χώρας.
Να σημειώσουμε τέλος ότι χωρίς καμιά αίσθηση του χιούμορ οι κκ Σαμαράς και Νετανιάχου συμφώνησαν στο «ποτέ πια φασισμός».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου