15 Οκτ 2013

Μέση Ανατολή: ενώ υποχωρεί η ένταση γύρω από την Συρία, ανεβαίνει στη βόρεια Αφρική


Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η ένταση υποχώρησε την περασμένη βδομάδα. Η διαδικασία ελέγχου του συριακού χημικού οπλοστασίου ξεκίνησε και οι ΗΠΑ με την Ρωσία εμφανίστηκαν να συνεργάζονται, ενώ η προσέγγιση του νέου προέδρου του Ιράν με τη Δύση πήρε και μια έμμεση έγκριση από τον πνευματικό ηγέτη του Ιράν, το Χαμεϊνί. Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα είδηση σε αυτήν την περιοχή να ήταν η συνεχιζόμενη συζήτηση της επιλογής κινεζικής εταιρείας από την Τουρκία για την αγορά πυραύλων. Το ότι η εταιρεία δεν συνεργάστηκε με τη Δύση στο εμπάργκο εναντίον του Ιράν δείχνει όχι απλώς το άνοιγμα του Ερτογάν προς την ανατολή, αλλά και την τάση για αυτονομία από τη Δύση. Κατά τα άλλα στο Ιράκ οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη.
Στη βόρεια Αφρική υπήρξε υποτροπή και ένταση της βίας και στην Αίγυπτο και στην Λιβύη. Στην Αίγυπτο, οι κινητοποιήσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ξαναπόκτησαν μαζικότητα και οι συγκρούσεις γύρω από την πλατεία Ταχρίρ οδήγησαν σε δεκάδες νεκρούς.

Ανάλογη ένταση υπήρξε και στο Λιβυκό σκηνικό. Εκεί, είχαμε, αρχικά, μια επίθεση εναντίον της ρωσικής πρεσβείας, που όπως αποκαλύφθηκε προκλήθηκε από τη δραστηριότητα μιας ρωσίδας, η οποία φαίνεται να είναι ακτιβίστρια στο κανταφικό μέτωπο αντίστασης. Μετά την επίθεση στη ρωσική πρεσβεία, έγινε μια άλλη επίθεση που φάνηκε να έχει στοιχεία αντεκδίκησης. Μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε σε  στρατιωτική μονάδα κοντά στη Μπάνι Γουαλίντ που είναι κέντρο των κανταφικών. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ έκαναν μια θεαματική παρέμβαση και συνέλαβαν ένα τέως σύμμαχο τους ενάντια στον Καντάφι-  ένα τοπικό ηγέτη της Αλ Κάιντα. Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι απήχθηκε και μετά αφέθηκε ελεύθερος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως αντίποινα για την αμερικανική επέμβαση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου