8 Σεπ 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΑ: Το φθινόπωρο ξεκίνησε με τη σκιά του Μάρτη: η πρώτη κινητοποίηση έξω από τη Βουλή και η ξαφνική μειοψηφία της κυβέρνησης στο εσωτερικό, έφεραν «θρίλερ», αλλά και τροπολογίες
Η κινητοποίηση έξω από την Βουλή είχε πολλαπλούς στόχους - από τη φορολόγηση της πρώτης κατοικίας μέχρι τα νομοσχέδια για το Συνεργατισμό. Η κυβέρνηση είχε κάνει ήδη ένα είδος βήματος για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για το Συνεργατισμό στη συνάντηση του προέδρου με την ηγεσία του κινήματος. Ωστόσο στο βάθος υπήρχε διαφωνία γιατί ήταν εμφανές ότι μερικοί στο κυβερνητικο στρατοπεδο κρύβονταν πίσω από την τρόικα για να περάσουν δικές τους θέσεις. Η συγκέντρωση έξω από την βουλή μπορεί να μην έφτασε στο μέγεθος των κινητοποιήσεων του Μαρτίου, αλλά είχε μια ανοδική δυναμική σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την έγκριση του τελικού μνημονίου – έδειχνε πρόθεση διεύρυνσης. Ακόμα και η αναφορά σε ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτες με τα ΜΜΕ έδειχνε το κλίμα.

Αυτό το εξωτερικό σκηνικό συνοδεύτηκε ακολούθως από μια δυναμική στην ίδια την αίθουσα που οδήγησε σε ένα σοκ για την κυβέρνηση – όταν προσπάθησε να περάσει με το έτσι θέλω τα δικά της νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση, ξαφνικά διαπίστωσε ότι έμεινε μόνη: το νομοσχέδιο για την εποπτεία των ΣΠΕ καταψηφίστηκε με 23 ψήφους κατά (ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Κουτσού, Κουλιίας) έναντι 21 υπέρ. Το σοκ το διαδέχθηκε ένα μπαράζ διαβουλεύσεων και τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε και αποδέχτηκε τροπολογίες και διαφοροποιήσεις που εισηγηθηκε η αντιπολίτευση. Οι διαφοροποιήσεις αφορούν το ποσοστό των μετοχών, που θα πάρει η κυβέρνηση (θα γίνει μελέτη για να φανεί αν όντως πρέπει να πάρει 99% η λιγότερο όπως ισχυρίζεται ο Συνεργατισμός), δημιουργήθηκε νέα φόρμουλα για την επαναγορά των μετοχών, και έγινε αποδεκτό το δικαίωμα των μελών των ΣΠΕ να εκλέγουν τα ΔΣ.

Η κινητοποίηση και η ψηφοφορία έδειξαν ουσιαστικά ότι και έξω και μέσα στην Βουλή τα δεδομένα είναι ρευστά. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ ασταθής για να συμπεριφέρεται αυταρχικά η κυβέρνηση, ενώ η δυναμική απ’ έξω μπορεί να οδηγήσει και σε ντε φάκτο πλειοψηφία εντός.

Οι φιλοκυβερνητικές Αλήθεια και Πολίτης ήταν έξω φρενών, όπως αναμενόταν την επομένη, στα πρωτοσέλιδα – παραβλέποντας βέβαια ότι είναι η κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να περάσει θέσεις που να την ευνοούν με την δικαιολογία του κατεπείγοντος. Τελικά δεχθηκε αλλαγές.

Το πρωτοσέλιδο κείμενο του Φιλελευθέρου υπενθύμισε πιο άμεσα το Μάρτιο. Η σκιά που φοβίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου