18 Σεπ 2013

Όταν οι βαρύγδουπες λέξεις δημιουργούν περίεργους συνειρμούς: ένα απλό "ευχαριστούμε" από τον πρύτανη θα ήταν αρκετό, αλλα η ανάγκη του για θέαμα έφερε την «διασπορά» κοντά σε …….


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου ο επιχειρηματίας κ. Ρ. Πογιατζης πρόσφερε ένα ποσό «για υποτροφίες ύψους  €5.000 ευρώ η κάθε μία, θα  δοθούν σε μεταπτυχιακούς και  διδακτορικούς φοιτητές του  Πανεπιστημίου Κύπρου». Δεν είναι συγκριτικά μεγάλο ποσό - συνολικού ύψους 150,000 ευρώ - αλλά αξιοσέβαστο, αφού προσφέρθηκε στην μνήμη του αδελφού του. Αν ο Πρύτανης το αποδεχόταν με σεβασμό σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν μια τυπική διαδικασία. Ο κ. Χριστοφίδης δεν μπορεί να πει κάτι απλά - και δεν έχει και το ταλέντο να πει κάτι πρωτότυπο. Έχει ένα κακό εαυτό που τον ωθεί σε φτηνούς φανφαρονισμούς ακόμα και στο πιο απλό θέμα. Όπως παλιά, που έλεγε ότι θα κάνει το πανεπιστήμιο επιχειρηματικό κέντρο για την κυπριακή οικονομία και κατάντησε να βάζει πρόστιμα στους φοιτητές για το παρκιγκ. Ή οι ανάλογες βαρύγδουπες δηλώσεις για το επίπεδο κλπ του Πανεπιστήμιου Κύπρου που έκαναν μέχρι και τον Θεμιστοκλέους να ακούγεται κάπως, τουλάχιστον σαν αντίβαρο σε ένα υπερφίαλο λόγο. Έτσι, επαναλαμβάνοντας τον κακό εαυτό του αντί να πει απλώς ‘ευχαριστούμε΄ στον κ. Πογιατζή είπε πάλι να μεγαλοπιαστεί με αναφορές σε «Διασπορές» κλπ: «Τις  τελευταίες εβδομάδες είδα έναν άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τους Κύπριους φοιτητές  και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μέσα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια βλέπω και πάλι Κύπριους της διασποράς να στέκονται δίπλα μας σε πολλά επίπεδα. Αυτή η δωρεά αποτελεί μια σημαντική αρχή», σημείωσε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. http://webapps.leventis.ucy.ac.cy/livebanner/banner.download_pck.download?m_id=1755
Όταν, όμως, ανοίξει κάποιος το θέμα τότε είναι άξιον απορίας, αν το θέμα είναι τόσο απλό όπως «ένα μέλος της διασποράς και έρχονται και άλλοι..». Η γενικόστροφη αναφορά έφερε (αναπόφευκτα;) και μια συνειρμική ταύτιση. Μήπως ο κ. Πογιατζής έχει σχέση με τον συνώνυμο του κ. Ρόη Πογιατζή, εμπλεκόμενο στο μεγάλο σκάνδαλο με τον Λ. Κυπριανού, πριν λίγα χρόνια; Ιδού το γραφόταν μόλις πέρσι:
«Φθηνός» ο διακανονισμός της Ρ. Κύπρου για το έγκλημα – Αγόρασε τον μπελά
Με πολύ ικανοποιητικό τρόπο φαίνεται πως θα κλείσει «μπελάς από το παρελθόν» για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει συμφωνήσει σε διακανονισμό με το ταμείο ρευστοποίησης της εταιρείας AremisSoft (AremisSoft Corporation Liquidating Trust). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι εντολοδόχοι του ταμείου ρευστοποίησης της AremisSoft κατέθεσαν αστική αγωγή κατά της τράπεζας, διότι «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της επέτρεψε στον κύριο ιδιοκτήτη της AremisSoft να προχωρήσει σε συναλλαγές οι οποίες οδήγησαν στην εκποίηση (appropriation) από τον ίδιο, σημαντικών ποσών που ανήκαν στην AremisSoft». Η υπόθεση, η οποία είχε κατατεθεί σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης το 2009, είχε τις ρίζες της στο γνωστό σκάνδαλο της εταιρείας AremisSoft, από την οποία οι κύριοι ιδιοκτήτες υπεξαίρεσαν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ ο επιχειρηματίας Ρόης Πογιατζής σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ κατέβαλε και το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων ως μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την Εισαγγελία της Πολιτείας, για να δηλώσει ένοχος.
Για την υπόθεση, η οποία θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους της, εκκρεμούν ακόμα κατηγορίες εναντίον άλλου επιχειρηματία, του Λυκούργου Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται, ως γνωστό, στην Κύπρο. Όσον αφορά στην Τράπεζα Κύπρου, οι επενδυτές που κατέθεσαν την αγωγή ζητούσαν αρχικά το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων (περίπου 440 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρου δεν είχε «καμία διάθεση» να συζητήσει ένα τέτοιο ποσό, και προτιμούσε να αποφύγει τον διακανονισμό, αφήνοντας το θέμα να πάει στα δικαστήρια. Ωστόσο, μετά και από διάφορες εξελίξεις που μεσολάβησαν, οι συζητήσεις μεταξύ των διαδίκων κατέβασαν το ποσό του διακανονισμού ουσιαστικά με αποτέλεσμα να συζητείται, εδώ και μερικούς μήνες, το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου