20 Σεπ 2013

Οι διάττοντες αστέρες των αποσιωπήσεων στα ΜΜΕ


«Μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο» λέει ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, που βγήκε με περισσό θάρρος να υποστηρίξει τους πρώην συναδέλφους του, που χαρακτηρίστηκαν ως ανεπαρκείς από σημείωμα που διέρρευσε  από την Κεντρική Τράπεζα. Θεωρούμε βασικά ότι  είναι σχήμα λόγου, γιατί ασφαλώς δεν  θεωρεί ότι ο δημοσιογράφος είναι απλώς κομιστής ειδήσεων. Αλλά ακόμα κι έτσι, πόσες πληροφορίες έφερε το δημοσιογραφικό «βραδυδρομείο»; Πότε άρχισαν τα ΜΜΕ να παίρνουν πρέφα το τραπεζικό ή και νωρίτερα το χρηματιστηριακό σκάνδαλο; Κατ’ ακρίβεια αν δεν μπουν τα ΜΜΕ  στο στόχαστρο της κριτικής, δεν είναι δυνατόν να ιδωθεί κριτικά το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, γιατί ακριβώς λειτουργούν ως ταχυδρόμος (που λέει και ο Βίκτωρας) πληροφοριών και απόψεών του. Αυτή η κριτική δεν έχει φυσικά να κάνει με το τί λέει η Κεντρική Τράπεζα, αν και έχει τη σημασία της και η επιστημονική κατάρτιση.
Αρκετά θέματα παραμένουν για τα ΜΜΕ τελείως απαγορευμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μερικά θέματα περνούν σχεδόν τυχαία, ως διάττοντες αστέρες από το μιντιακό στερέωμα και εξαφανίζονται αμέσως.
Χάσαμε τους αγνοούμενους των ελευθέρων περιοχών
Για παράδειγμα, πολύ πρόσφατα ο Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας για το θέμα των αγνοουμένων κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση, η οποία αρνείται να ανοίξει μερικούς στρατιωτικούς χώρους για έρευνες της Επιτροπής Αγνοουμένων. Ταυτόχρονα, σχεδόν σε παρένθεση, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν οστά Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, που δεν έχουν εντοπισθεί. Η Επιτροπή  Έρευνας φαίνεται ότι με τις μικρές της δυνάμεις κάνει ότι μπορεί, από τη στιγμή που υπήρξε πολιτική απόφαση. Ωστόσο, η παραδοχή και επίσημα (πριν λίγα χρόνια ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε πει ότι πριν το 74 δεν είχε σπάσει ούτε μύτη) ότι όχι μόνο υπάρχουν νεκροί Τουρκοκύπριοι, αλλά επί πλέον δεν μπορούμε να τους βρούμε. Σε επίπεδο Επιτροπής Έρευνας είναι δικοινοτικά, όμως, τα πράγματα και όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τα οστά ως οστά ομήρων, τα οποία ανταλλάσσουν με παράλληλο ρυθμό. Οι δικοί των αγνοουμένων και το κοινό δεν συνειδητοποιούν (με την παραπλανητική συμμετοχή των ΜΜΕ ) ότι κάθε φορά που θάβονται με τιμές ήρωα κατά κανόνα κάποια οστά στη μια κοινότητα είναι γιατί έχουν ταχτοποιηθεί κάποια οστά και στην άλλη κοινότητα.
Από τη στιγμή, όμως, που βγαίνει ένας υπουργός και δηλώνει ότι δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν κάποια οστά στην Κυπριακή Δημοκρατία, το θέμα θα έπρεπε να κινητοποιήσει τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς, της Αστυνομίας συμπεριλαμβανομένης. Μόνο μια συνομωσία σιωπής ενορχηστρωμένη και ενδεχομένως επιβεβλημένη μπορεί να εμποδίσει τον εντοπισμό μερικών, υποθέτουμε, εκατοντάδων νεκρών μέσα σ’ ένα τόσο λιλιπούτιο κρατίδιο.
Μαζί με την φτώχεια μας έμεινε και η ‘λαδκιά’
Ένα μιντιακό διάττοντα αστέρα έστειλαν από την κεντρική Ευρώπη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  σε γραπτή, μάλιστα, δήλωσή τους για την Κύπρο στην οποία χαιρετίζουν το συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης της Τρόικας για το πρόγραμμα προσαρμογής.
Στη δήλωση υπάρχει και το εξής:  «Το Eurogroup «προσβλέπει στη σύντομη εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος». Υπάρχει, λοιπόν, ένα σχέδιο δράσης, που συνεχίζει να εφαρμόζεται. Δηλαδή με το πιο επίσημο τρόπο επαναλαμβάνεται ότι η Κύπρος χρησιμοποιόταν για ξέπλυμα και μπορεί ακόμα να χρησιμοποιείται, εξ’ ου και το σχέδιο δράσης. Όλα τα κανάλια μετέδωσαν τον Ντάινσελμπλουμ να το λέει μαζί φυσικά με τα άλλα σημεία της παρέμβασής του, αλλά κανένας δημοσιογράφος δεν κοντοστάθηκε στο ξέπλυμα και καμιά εφημερίδα δεν το έβγαλε τίτλο ή υπότιτλο. Το είπε και το πήρε ο άνεμος. Γιατί δεν θυμώνει η ένωση συντακτών; Ο πρόεδρος μας, που δεν έχει σχέση με ξεπλύματα γιατί δεν αντιδρά εκ μέρους της χώρας του που καθυβρίζεται από τον κάθε γραφειοκράτη;
Μην τους υπολογίζεται, είναι πειθαρχημένοι
Αλλά αυτός ο πρόεδρος διαμήνυσε αντίθετα στο Eurogroup ότι οι Κύπριοι «είναι πειθαρχημένοι» και ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί απρόσκοπτα. Μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τί θόρυβος θα γινόταν αν υπήρχαν μίντια, που θα μπορούσαν να εκφράσουν την οργή του κόσμου. Από τη συγκεκριμένη αντίληψη του προέδρου για τον κόσμο και από τη σχέση του με τα ΜΜΕ, απορρέει μια αίσθηση ισχύος που το πραγματικό της μέγεθος θα δοκιμαστεί σύντομα από τα προβλήματα των εργαζομένων και από τον ορυμαγδό των σκανδάλων. Με ποιό κύρος, όμως, αυτός ο πρόεδρος, που έχει και συμπέθερο, θα ερευνήσει ποιός κυβερνητικός αξιωματούχος μετακίνησε λεφτά από τις τράπεζες, όταν ήταν κλειστές ή γιατί δεν κουρεύτηκαν όλοι στην Λαϊκή Τράπεζα; Πληροφορίες γι αυτά έδωσαν στην Ελίτα, την Τρίτη, οι Περδίκης και Σιζόπουλος με βεβαιότητα, αλλά δεν πήρε κανείς την σκυτάλη και το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ δεν άκουσε τίποτε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου