17 Σεπ 2013

Κινητοποιήσεις στο Παγκόσμιο χωριό


Νέο κύμμα διαδηλώσεων στη Γαλλία ενάντια στις προσπάθειες μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού – η κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει την περίοδο εισφοράς από 41.5 στα 43. Γενικά, αν δεν αρχίσεις να βάζεις πόδι αντίστασης, μετά γίνεται κατακλυσμός. Η κομισιόν επιμένει.

Οι ρουμάνοι όχι μονο ανέτρεψαν την κυβέρνηση της λιτότητας, αλλά κατάφεραν μετά από κινητοποιήσεις να ακυρωθεί η άδεια για μεταλλεία χρυσού. Κοίτα να δεις οι Βαλκάνιοι. Θα ήταν λέει το πιο μεγάλο ορυχείο της Ευρώπης, αλλά οι κάτοικοι επέμεναν ότι ήταν επικίνδυνο για το περιβάλλον και δεν πωλούσαν την γη τους.
Νέες κινητοποιήσεις στην Τουρκία. Αυτή την φορά ξεκίνησαν ως διαμαρτυρίες για ένα δρομο στην Άγκυρα και επεκτάθηκαν κατά το μοντέλο του πάρκου Γκεζί. Σκοτώθηκε ένα διαδηλωτής και ακολούθησαν συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Ξαφνικά, η αγορά δεν πουλά στην Πολωνία; Πρώτα, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει τη διαχείριση των ιδιωτικών ταμείων συντάξεων. Μια κίνηση εθνικοποίησης των ταμείων ουσιαστικά – ανάλογη του τι έκανε η Ουγγαρία. Ακολούθησαν νεοφιλελεύθερα δάκρυα για την απώλεια ακόμα μιας αγνής γης λατρείας της αγοράς που μολύνθηκε. Πάλι το κράτος στην οικονομία, είπαν με θλίψη. Ταυτόχρονα, άρχισαν και εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ορίου ηλικίας. Κάποτε οι πολωνικές εργατικές διεκδικήσεις έφεραν τη λατρεία της αγοράς – τώρα το κλίμα βαράει αλλού.


Ο Αλλιέντε τώρα δικαιώνεται. Η αναμενόμενη νίκη της αριστεράς στις εκλογές θέτει πια και θέμα αλλαγής και μεταρρύθμισης του συντάγματος του Πινοσέτ, το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί, όπως παρατήρησε ένας αναλυτής, σαν ένα είδος κλουβιού. Η πίεση πάντως για αλλαγή στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ήδη το κέντρο βάρους των κινητοποιήσεων του δρόμου τα τελευταία χρόνια.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου