17 Σεπ 2013

Κάποτε θα γύριζε ο τροχός, ο ρατσισμός εναντίον μας

Μέχρι πρόσφατα, μερικοί Ελληνοκύπριοι, που είχαν και έχουν την εντύπωση ότι αποτελούν ένα κομμάτι της παγκόσμιας ελίτ, κύρια ‘καθαρόαιμοι’ Έλληνες που θεωρούν ότι αποτελούν μια ιδιαίτερη ράτσα ή πολιτισμό ή και τα δυο μαζί, διεξήγαγαν ένα πόλεμο ενάντια στους μετανάστες, εννοώ τους φτωχούς μετανάστες και όχι τους πλούσιους, π.χ. τους ματσωμένους ολιγάρχες από τη Ρωσία, γιατί ο ρατσισμός τους είναι ένα ιδεολογικό κατασκεύασμα ενάντια στους φτωχούς και υπέρ των πλουσίων, εξ’ ου και οι φασιστικές ομάδες οι οποίες βοηθούν τις οικονομικές ελίτ εθνικών κρατών. Ακόμα και πίσω από προτάσεις κειμένων, μπορούσες να διακρίνεις αυτά που υπονοούνταν, αλλά έπρεπε να τα ψάξεις γιατί τα τελευταία χρόνια, διάφοροι ‘σοφιστικέ’  ρατσιστές, έχουν μάθει κόλπα για να λεν ότι δεν είναι ρατσιστές, άσε κιόλας που κάποιοι το παίζουν αντιρατσιστές.

Οι συνθήκες στις οποίες οδηγήθηκαν πολλοί μα πάρα πολλοί μετανάστες και μετανάστριες στην Κύπρο, έκαναν τη χώρα μας ένα μέρος για το οποίο πολλοί συνάνθρωποί μας σε άλλες χώρες έχουν να πουν αρκετά αρνητικά. Εκτός από την καταπίεση, λόγω θεσμοποιημένου ρατσισμού στα κυβερνητικά γραφεία, την κακή συμπεριφορά πολιτικών ως δημόσιων προσώπων, τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών και την κακοποίηση από αστυνομικά όργανα, την φανερά ρατσιστική συμπεριφορά αρκετών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ψέματα για τα ‘ψηλά’ επιδόματα, αλλά και ο οχετός που έβγαινε στην καθημερινή ζωή, ακόμα και στην κοινωνική δικτύωση, έκτισαν ένα μοντέλο πολίτη με κακή αντιμετώπιση αδύνατων και καταπιεσμένων ομάδων.

Τα πράγματα τώρα αντιστρέφονται γιατί δικοί μας συμπατριώτες αναγκάζονται να πάνε σε άλλες χώρες να βρουν δουλειά. Αν πολλοί κάτοικοι των χωρών που θα τους φιλοξενήσουν, θεωρούν ότι και αυτοί ανήκουν σε μια παγκόσμια ελίτ γιατί έχουν σημαντικούς προγόνους που έζησαν μερικές χιλιετηρίδες πριν και κύρια αν δεν έχουν καταφέρει οι ίδιοι να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους ένα σημαντικό πολιτισμό στο δικό τους περιβάλλον, μάλλον θα νιώθουν και αυτοί απόγονοι ενός κάποιου ένδοξου πολιτισμού και θα τον πιπιλούν με τον ίδιο αντιπαθητικό τρόπο που έχουν μάθει διάφοροι άλλοι να το κάνουν. Πιθανό τώρα να τρέχουν διάφοροι να εξηγήσουν σε  διάφορους σε άλλες χώρες ότι οι Κύπριοι δεν είναι μια κατώτερη κουλτούρα λόγω του ότι η χώρα μας έχει μια τριτοκοσμική οικονομία. Το μεγάλο βάσανο θα είναι γι’ αυτούς που δεν υπήρξαν ποτέ ρατσιστές στη ζωή τους αλλά θα ταυτίζονται με μια χώρα που έχει να επιδείξει μεγάλο ρατσιστικό έργο, λόγω μιας ηλίθιας ανωτερότητας που αισθάνθηκαν κάποτε κάποιοι απόγονοι. Έτσι και αλλιώς, οι ρατσιστές είναι ρατσιστές εκ του ασφαλούς, συχνά μάλιστα ζουν κάτω από την ασφάλεια ενός κράτους που τους έχει για εφεδρικό στρατό και φυσικά θα την πληρώσουν κάποιοι άλλοι. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου