14 Σεπ 2013

Ένας αγώνας δρόμου για έλεγχο του κράτους και των μυστικών υπηρεσιών; (Ο νεώτερος γιωρκατζισμός έχει αντιμαχόμενες πτέρυγες – από το Χάσικο-Κουλέρμο στον Ιωνά και την προσπάθεια του προεδρικού να κρατήσει αποστάσεις)Όταν ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία είχε εντοπίσει «τυχαία» σε υπολογιστή λοχία της ΚΥΠ στοιχεία για «πολιτικές εκδηλώσεις» - με έμφαση στην ακροδεξιά όπως φάνηκε - ένας σχολιαστής στο Sigma live έκανε ένα ενδιαφέρον συνειρμό – υπενθύμισε ότι την δεκαετία του 1990 ο τότε υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Κόσιης είχε πει ότι κάποιοι είχαν βάλει κοριό στο γραφείο του – και παρέπεμπε σε στελέχη της δεξιάς. Η πιθανότητα εσωτερικών διαμαχών δεν είναι νέα βέβαια στον επίμαχο χώρο των δυνάμεων καταστολής.
Όταν την επομένη ανακοινώθηκε ότι και πάλι «τυχαία» βρέθηκαν έγγραφα - έστω και μη απόρρητα - και επιστολές της Ε. Μαύρου στο σπίτι ρωσοπόντιων, το θέμα θύμισε έντονα την υπόθεση της κ. Ακελίδου, όταν ξαφνικά οι εκτός κυβέρνησης μυστικές υπηρεσίες του ΔΗΣΥ ανακάλυψαν τί υπήρχε σε σακούλες σκουπιδιών. Προφανώς, λοιπόν, κάποιοι παρακολουθούν και τα σκουπίδια των πολιτικών τους αντίπαλων και όπως έκανε και ο Σαμψών και ο Γιωρκάτζης τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιούν αυτά τα κυκλώματα πληροφοριών για να κατασκευάζουν θεάματα.

Ο Ιωνάς προσπαθεί να φτιάξει το φέουδό του
Ο κ. Ι. Νικολάου είναι γνωστό ότι από τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, έπαιζε σε ένα διπλό ταμπλό – από την μια έκανε νόμους - τους οποίους όπως φάνηκε και με τον διορισμό της επιτροπής Πική δεν είχε πρόθεση να εφαρμόσει στον εαυτό του - ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και στο παρασκήνιο ως οργανωτής «εκδηλώσεων» - όπως οι «εκδηλώσεις» τον Ιούλιο του 2011. Μόλις ανέλαβε ως υπουργός έδωσε σαφές μήνυμα ότι θα ακολουθούσε μια κομματική γραμμή – έτσι στην πρώτη πιθανή διαμάχη του κομματικού με το δημόσιο/κοινό συμφέρον, στη υπόθεση με τα αμπελοπουλια ήταν απροκάλυπτος. Ακύρωσε την τελευταία βδομάδα της προγραμματισμένης εκστρατείας ενάντια στην λαθροθηρία λόγω διαμαρτυριών στις κομματικές εκλογές. Ακολούθως, όταν έγιναν επεισόδια από οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, που είναι το σωματείο που υποστηρίζει, ο υπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να τα βάλει με την αστυνομία αντί με όσους έκαναν επεισόδια. Ήταν σαφής η στάση του – μια επιστροφή στο κράτος των ημετέρων. Πίσω από τον κ. Ιωνά Νικολάου βρίσκονται τα συμφέροντα του τηλεοπτικου σταθμού Αντένα, και ο υπουργός θεωρείται ότι εκφράζει τα σχετικά συμφέροντα. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι, μετά από εκείνα τα επεισόδια, προσπάθησε να χαμηλώσει κάπως τους τόνους και να μην είναι τόσο απροκάλυπτα κομματικός, αλλά ήταν μάλλον θέμα εικόνας παρά ουσίας.
Στη διαδικασία, έδειξε ότι ο στόχος του ήταν η επιβολή, όχι μόνο του κομματικού, αλλά και του προσωπικού ελέγχου στην αστυνομία και ιδιαίτερα στην ΚΥΠ. Έκανε τις αναμενόμενες μετακινήσεις για να αποκτήσει έλεγχο. Ένας από τους φημολογούμενους στόχους του είναι η διάλυση της ομάδας για τη λαθροθηρία – και για να εξυπηρετήσει τη σχετική βιομηχανία, αλλά και γιατί τη θεωρεί εκτός του δικού του έλεγχου.

…Αλλά υπάρχει και το άλλο «καπετανάτο», των Χάσικου-Κουλέρμου
Αυτή η εικόνα θα μπορούσε να ερμηνευθεί, βέβαια, ότι είχε αποκτήσει απόλυτο έλεγχο – η διαμάχη, ωστόσο, με το συγκρότημα των Χάσικου - Κουλέρμου για τις συλλήψεις στην ΚΥΠ σε σχέση με το pet issue της οικογένειας Κουλέρμου - την κόντρα με το Λίλλη, γιατί πούλησε το οικόπεδο του και δεν πουλήθηκε το οικόπεδο Κουλέρμου - αλλά και το ευρύτερο θέμα των κερδών - under the table - από ιδιωτικοποιήσεις στη ΣΥΤΑ, έδειξε ότι υπάρχει και μια άλλη κόντρα εκει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χάσικος θέλει το δικό του κύκλωμα και το δικό του έλεγχο στη δημόσια υπηρεσία. Ήδη έχει κάνει ένα power grab στο κτηματολόγιο – μια νευραλγική υπηρεσία αν αναλογιστεί κανείς ότι η οικογένεια εμπλέκεται με εταιρεία ακίνητων. Ενώ, ταυτόχρονα, προσπαθεί να κανονίσει την τηλεοπτική πίττα, έτσι ώστε και πάλι, να ευνοήσει εννοείται την ημέτερη πτέρυγα. Το ότι αυτό μπορεί να μην ενθουσιάζει τους άλλους παίκτες στο χώρο της δεξιάς, είναι γεγονός. Ιδεολογικά λ.χ. ο κ. Παπαφιλίππου δεν συμβάδιζε με τον κ. Κουλέρμο και σε μια κίνηση Αναστασιάδη προς λύση, δεν είναι σίγουρο ότι οι νυν σύμμαχοι θα βρεθούν μαζί και πάλι. Σε αυτό το πλαίσιο, η πτέρυγα Κουλέρμου-Χάσικου θέλει πρόσβαση στον έλεγχο της αστυνομικής πληροφορίας, ο οποίος ανήκει τώρα μονοπωλιακά στο άλλο μπλοκ. Και δεν πρέπει να ξεχνά κάποιος και τα συμφέροντα πίσω από την έκδοση του Πολίτη, ο οποίος εξέφρασε, επίσης, διάθεση από τον περασμένο Απρίλη να έχει λόγο για τα της αστυνομίας. Και μέσω συγκεκριμένων δημοσιογράφων όπως ο κ. Καλαϊτζής, φαίνεται να υπάρχει προσπάθεια από πριν. Η διαδικασία πιέσεων εδώ είναι εύκολη – η εφημερίδα δημοσιεύει κάτι – αν το προβάλει σαν σκάνδαλο, ο υπουργός ή ο επικεφαλής της αστυνομίας θα πρέπει να κάνουν κάτι, και μετά η εφημερίδα μπορεί να συνεχίσει την πίεση μέχρι να πετύχει τον στόχο της. Αυτό άλλωστε ήταν και η ουσία της κατηγορίας της αστυνομίας για το δημοσιογράφο του πολίτη τότε.

Οι αποστάσεις του προεδρικού ποντάρουν στον νέο Γενικό Εισαγγελέα, αλλά θέλει να μπει και ο Ρίκκος στο σκηνικό

Σε αυτό το πλαίσιο, το προεδρικό φαίνεται ή φημολογείται ότι προτιμά να κρατά αποστάσεις. Αν και οι φήμες την δεκαετία του 1990, έφεραν τον κ. Αναστασιάδη να έχει εμπλοκή με τις εσωτερικές διαμάχες της δεξιάς τότε για τον έλεγχο της αστυνομίας, τώρα, στον νέο του ρόλο, οι φήμες τον φέρουν να δυσφορεί με την στάση του Ι. Νικολάου για κομματικοποίηση της αστυνομίας – γιατί φαίνεται να αντιλαμβάνεται ή να είναι μέρος του κλίματος των συμβούλων του, ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την αριστερά για το κυπριακό, και άρα η νέος γιωρκατζισμός οδηγεί σε μια αδιέξοδη πόλωση και ντε φάκτο απομόνωση – όπως άλλωστε έγινε και την δεκαετία του 1990. Σε αυτό το πλαίσιο, οι φήμες φέρουν το διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα να είναι το προσωπικό στοίχημα του κ. Αναστασιάδη να δείξει ότι δεν εμπλέκεται στις υπό ανάδυση φατρίες και ημέτερα συμφέροντα. Αν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας κερδίσει την αποδοχή – ιδιαίτερα της αντιπολίτευσης – θα είναι σαφώς ένα κέρδος για το προεδρικό. Διαφορετικά, το θέμα θα εκτραχυνθεί μάλλον, αφού δεν θα υπάρχει πια κανένας ουδέτερος έλεγχος, ούτε αίσθημα δικαιοσύνης – ιδιαίτερα μετά και την παραδοχή του κ. Ι. Νικολάου ότι τελικά του είχε πει ο κ. Π. Κληρίδης για το νομικό πρόβλημα του διορισμού - σε περίπτωση που ίδιος το ξέχασε - αλλά επέμενε να επιβάλει μια μεροληπτική επιτροπή για κομματικό όφελος. Οι φήμες πάντως λένε ότι αποστάσεις θέλει να κρατήσει και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου – και για αυτό ίσως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις καταγγελίες στην επιτροπή θεσμών για λογοκρισία των στοιχείων για την Τράπεζα Κύπρου από τους διαπλεκόμενους δικηγόρους της οικογένειας Τριανταφυλλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου