8 Σεπ 2013

Λατινική Αμερική: ένα νέο κίνημα των δρόμων από τη Βραζιλία, στην Κολομβία και το Μεξικό
 

Την περασμένη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στη λατινική Αμερική εστιάστηκαν σε τρεις χώρες: την Κολομβία, τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Στην Κολομβία, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αριστερούς αντάρτες και την κυβέρνηση φαίνεται να προχώρησαν αρκετά, αν και μάχες διεξάγονται ακόμα σε μερικές περιοχές. Αυτό που κυριάρχησε ωστόσο ήταν μια σειρά από κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες επεκτάθηκαν και στις πόλεις με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, αλλά και μαθητών και φοιτητών.
http://www.reuters.com/article/2013/08/29/us-colombia-protests-idUSBRE97S0ZS20130829Τελικά οι κινητοποιήσεις εμφανίστηκαν και ως ένα κοινωνικό μέτωπο για τις μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με τους όρους των ανταρτών στις διαπραγματεύσεις – και για αυτό η κυβέρνηση κατηγόρησε τους διαδηλωτές- ή τουλάχιστον μέρος τους - ως προέκταση των αντάρτικων οργανώσεων. Είναι όμως μια ευρύτερη δυναμική στην περιοχή που απλώς φτάνει πιο καθυστερημένα στην Κολομβία, όπου τα κοινωνικά κινήματα της αριστεράς και των λαϊκών στρωμάτων βίωσαν για δεκαετίες την βία, τόσο του κράτους, όσο και των παρακρατικών.

Στη Βραζιλία έγιναν νέες διαδηλώσεις ως συνέχεια των εκδηλώσεων στις αρχές του καλοκαιριού. Μερικές μάλιστα κατέληξαν και σε επεισόδια. Η βασική έμφαση εξακολουθεί να είναι η αντίθεση στην διαφθορά αλλα και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Και σε αυτές τις εκδηλώσεις φαίνεται να συνυπάρχουν η μεσαία τάξη με τα εργατικά στρώματα.
«Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, από πολίτες που ζητούσαν από την κυβέρνηση την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.
Εξοργισμένοι χιλιάδες Βραζιλιάνοι βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την διαφθορά αλλά και τις συνθήκες φτώχειας κάτω από τις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της λατινοαμερικανικής χώρας.
Οι διαδηλωτές μάλιστα, εισέβαλαν σε κεντρικό υποκατάστημα μεγάλης τράπεζας, αλλά και στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού Globo TV, προκαλώντας μεγάλες ζημίες.
Μικρότερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο Πόρτο Αλέγκρε, το Μπέλο Οριζόντε και το Ρίο Ντε Τζανείρο.»
http://gr.euronews.com/2013/08/31/brazil-more-demos/

Μια έντονη αντιπαράθεση κυοφορείται και στο Μεξικό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τις συντεχνίες σηματοδοτείται από την επίθεση στο συνδικάτο των δασκάλων – που έχει μεν την διαφθορά του, αλλά είναι επίσης σαφές ότι η εστίαση πάνω του έχει ως στόχο την αποδυνάμωση των συνδικάτων γενικότερα. Οι δάσκαλοι δεν το βάζουν κάτω και έχουν αρχίσει μια σειρά από κινητοποιήσεις, καθώς εμφανίζονται νέες ριζοσπαστικές τάσεις μέσα στην οργάνωση τους. Αξίζει να αναφερθεί  ότι μερικά από τα πιο ανθεκτικά κινήματα στο Μεξικό, όπως αυτό στην Οαχάκα είχαν ως πυρήνα το συνδικάτο των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα με τις αντιπαραθέσεις των δασκάλων με την κυβέρνηση, στο υπόστρωμα των νέων συγκρούσεων υπάρχει η πρόθεση της νέας κυβέρνησης  - με την στήριξη ενδεχομένως και της δεξιάς αντιπολίτευσης που ήρθε τρίτο κόμμα μετά την αριστερά στις τελευταίες εκλογές - για να αρχίζει μια διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στο τομέα της παραγωγής πετρελαίου. Η εθνικοποίηση του πετρελαίου, τη δεκαετία του 1930, θεωρείται σημαντική όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά – ως έκφραση της ανεξαρτησίας του Μεξικού. Οπότε παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν είχαν έντονες αντιδράσεις. Ήδη ετοιμάζονται ευρύτερες κινητοποιήσεις και από την αριστερά – ο Ομπραδόρ, ο υποψήφιος της αριστεράς στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις, εμφανίζεται ως εκπρόσωπος ενός κοινωνικού κινήματος, που θα αντισταθεί στους δρόμους σε τέτοιες κινήσεις  - που προφανώς έχουν ως στόχο και την ικανοποίηση τοπικών και διεθνών συμφερόντων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου