20 Σεπ 2013

Ο Ν. Παπαδόπουλος υπενθυμίζει τη Διαπλοκή: ξαφνικά προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για την Εγνατίας, ξεχνώντας και τις εκθέσεις που υπήρχαν, και τα δεδομένα του 2011, αλλά και τί κατέθεσε και ο κ. Φιλίππου, τον οποίο επέβαλε στη Λαϊκή τον Ιούνιο του 2012


Τη Δευτέρα 16/9, ο Ν. Παπαδόπουλος επέστρεψε και στην άσκηση του άλλου του επαγγέλματος, αυτού του δικηγόρου – στη συγκεκριμένη περίπτωση του τέως διοικητή της Κεντρικής του κ. Ορφανίδη. Η εμφάνιση του επικεφαλής οικονομικών της βουλής, να προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για τον τέως διοικητή, δείχνει βέβαια και τις ευθύνες του Ν. Παπαδόπουλου επί θητείας Ορφανίδη – ουσιαστικά υπήρχε πρακτική συνεργασία των δυο για να υπονομεύσουν την οικονομική πολιτική.

Το θέμα, το οποίο προσπάθησε να πουλήσει ο Ν. Παπαδόπουλος, ήταν μια απάντηση από ένα τεχνοκράτη της Κεντρικής ότι η απόφαση για τη συγχώνευση Εγνατίας και Λαϊκής ήταν δικαστική. Αυτή την δικαιολογία διστακτικά, προσπάθησε αρκετές φορές να την προωθήσει ο κ. Ορφανίδης, αλλά πότε δεν έπιασε, γιατί ήταν τόσο διάτρητη. Φαίνεται ωστόσο, ότι με την αναβάθμιση του κυκλώματος του κ. Συρίχα στην Κεντρική, θα μπορεί να έχει και τέτοιες αόριστες δηλώσεις ο κ. Παπαδόπουλος.
Η ανακοίνωση ωστόσο, παρέβλεπε δυο ουσιώδη δεδομένα: ότι τα δάνεια της Μαρφίν έπρεπε να ήταν ήδη ένα ζήτημα, το οποίο έπρεπε να απασχολήσει τον κ. Ορφανίδη, αλλά ακόμα πιο τραγικά για τον τέως διοικητή, είχε στα χέρια του έρευνα που έγινε με την Τράπεζα της Ελλάδας και η οποία κατέγραφε τα προβλήματα της Εγνατίας. Τί έκανε ο κ. Ορφανίδης – απολύτως τίποτα. Αντίθετα, συνεργάστηκε στην απόκρυψη της έρευνας, και με αυτόν τον τρόπο βοήθησε και τον κ. Βγενόπουλο να συνεχίζει να διαρρέει κεφάλαια προς την Ελλάδα. Και αυτό ήταν γνωστό, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Hot.Doc, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το πόρισμα έρευνας των κεντρικών τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, που προειδοποιούσε από τότε:
«Δυο αρμόδιες εποπτικές αρχές, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, συνέταξαν ένα λεπτομερές πόρισμα μετά από έρευνα στον όμιλο Marfin Εγνατία που έγινε από 15 έως 23 Μαρτίου 2009. Το πόρισμα αυτό εξαφανίστηκε. Η ομάδα των εποπτών εντοπίζει κίνδυνους και πολύ ξεκάθαρα καταγράφει πως ο «όμιλος Marfin Εγνατία παρουσιάζει υψηλού κινδύνου προφίλ, με έμφαση στην επενδυτική τραπεζική και σε χρηματιστηριακές δραστηριότητες που παρουσιάζουν αυξανόμενους κινδύνους, ειδικά εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης».
Σαφώς, ο κ. Ορφανίδης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πόρισμα, όχι μόνο για να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά και να μην εγκρίνει. Και όπως δείχνει και η πρακτική του Π. Δημητριάδη, έχει αρκετή εξουσία ο διοικητής της Κεντρικής.

Αλλά ακόμα και αν παραβλέψει κάποιος τα δάνεια και τις έρευνες που επέτρεπαν επέμβαση της Κεντρικής, το πλαίσιο το Μάρτιο του 2011 [με την δεδομενη κατασταση στην Ελλαδα] ήταν σαφες ότι επέτρεπε την παρέμβαση. Μάλιστα ο κ. Ορφανιδης εκείνη την περίοδο είχε κάνει και δηλώσεις  ενάντια στα κυπριακά ομόλογα. Το να υπονομεύει ένας διοικητής τα ομόλογα της χώρας του είναι μια ακραία μορφή πολτικάντικης συμπεριφοράς – για την οποία έχει και ο κ. Παπαδόπουλος ευθύνη, αφού συμμετείχε σε εκείνη την εκστρατεία υπονόμευσης της  οικονομίας της χώρας. Στην επιτροπή οικονομικών της βουλής έγινε η δήλωση εναντίον των ομολόγων. Και όπως παρατηρήθηκε από τον κ. Λουκαΐδη στις πολιτικές συζητήσεις που ακολούθησαν, το άρθρο 30 του περί τραπεζικών εργασιών νόμου «ρητά αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες μιας τράπεζας, εάν αυτό είναι προς το συμφέρον των καταθετών η πιστωτών μιας τράπεζας.»

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα της προσπάθειας του κ. Παπαδόπουλου βρίσκεται και στο γεγονός ότι ο κ. Φιλίππου, τον οποίο διόρισε επικεφαλής της Λαϊκής, είχε ήδη τοποθετηθεί για τις ευθύνες του Ορφανίδη γιατί δεν χρησιμοποίησε τις εξουσίες του για να επέμβει ειδικά στην περίπτωση της Εγνατίας. Και για τον κ. Φιλίππου, ο κ. Παπαδόπουλος δεν μπορεί να έχει ένσταση – υπήρξε στέλεχος της Κεντρικής και σύμφωνα με τότε δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, και δικηγόρος της Λαϊκής, είχε αγωνιστεί για να τον επιβάλει επικεφαλής της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου