19 Αυγ 2013

Τα σκάνδαλα των Τραπεζών: οι μαρτυρίες δύο Διοικητών της Κεντρικής Τράπεζας με αποκαλύψεις και θεάματα παραπλάνησης από τη διορισμένη επιτροπή


Οι παρουσιάσεις των κ. Χριστοδούλου και Δημητριάδη στη διορισμένη ερευνητική επιτροπή, ήταν μια αποκαλυπτική σύγκριση: ο κ. Χριστοδούλου βρέθηκε ακόμα περισσότερο μπλεγμένος στην υπόθεση με την κάθοδο του κ. Βγενόπουλου, όταν αποκαλύφθηκαν και οι σχέσεις του  γαμπρού του με τη Λαϊκή. Αντίθετα, ο Δημητριάδης, ενώ τα ΜΜΕ είχαν φτιάξει κλίμα επίθεσης εναντίον του, εμφανίστηκε ξεκάθαρος και παρά τις προσπάθειες της επιτροπής και των ΜΜΕ, έδινε βασικά την εικόνα ατόμου που ήξερε τα δεδομένα. Η στάση, όμως, των μελών της επιτροπής ήταν και αποκαλυπτική στην περίπτωση του κ. Δημητριάδη – από τη συμπαιγνία του να έχουν έτοιμους τίτλους τα σάϊτ πριν καν ξεκινήσει τις ερωτήσεις ο κ. Πικής - που είχαν στόχο να καταλήξουν στους προβαλλόμενους τίτλους - μέχρι την αποκάλυψη ότι μερικοί στην επιτροπή φαίνονταν να έχουν άγνοια βασικών γεγονότων - όπως τα 3 δις του 2009 - ή και ότι ακολουθούσαν για μήνες λανθασμένη εκδοχή μιας φράσης, για να κάνουν ερωτήσεις, το όλο σκηνικό μάλλον αποκάλυπτε μια σαφή τάση προκατάληψης.

Ο Χριστοδούλου και οι παράξενες περιπέτειες του γαμπρού μετά την κόρη: η σχέση με το Βγενόπουλο και η πτώση του τέως υπουργού του Γ. Κληρίδη και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που ταυτίστηκε με τον αρχιεπίσκοπο
Ο κ. Χριστοδούλου αποκάλυψε το λόγο γιατί ο Πολίτης, που τόσα και τόσα σκάνδαλα των τραπεζών τα συγκαλύπτει, αποφάσισε να εστιάσει με τόση προσοχή στον ίδιο. Σύμφωνα με τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, το θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο έκδοτης του Πολίτη δεν έφερε στην Κύπρο τα λεφτά από την πώληση της ΑΜΕΡ, όπως προνοούσε ο νόμος. Όμως, τα στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτει η εφημερίδα, δείχνουν επίσης ότι ο κ.Χριστοδούλου έχει λερωμένη τη φωλιά του – και μάλιστα φαίνεται, από τα μέχρι τώρα τεκμήρια, ότι είναι το άτομο που άνοιξε θεσμικά την πόρτα στον κ. Βγενόπουλο την περίοδο 2006-07 και ευνοήθηκε η οικογένειά του. Η κόρη του πήρε ένα εκατομμύριο από ένα συνεργάτη του Βγενόπουλου, ενώ στην ερευνητική επιτροπή βρέθηκε μπροστά στο γεγονός ότι ο γαμπρός του προσλήφθηκε την ίδια περίοδο από τη Λαϊκή κατά την οποία ο Βγενόπουλος είχε το πάνω χέρι. Ο Πολίτης συνέχισε όμως και την Κυριακή έχοντας ένα νέο αποκαλυπτικό στοιχείο. Όταν απολύθηκε από τη Λαϊκή ο γαμπρός του κ. Χριστοδούλου, είχε συμμετάσχει και ο ίδιος ο τέως διοικητής, στη διαδικασία της τελικής συμφωνίας για διακανονισμό. Θα μπορούσε, βέβαια, να πει κάποιος ότι πήγε με το γαμπρό του. Αλλά το θέμα αφορούσε στη Λαϊκή, οπότε η προηγούμενη σχέση του με τον κ. Βγενόπουλο δημιουργεί σαφώς συνειρμούς. Όμως και η ίδια η υπόθεση του γαμπρού του του κ. Χριστοδούλου, είναι ένα παράδοξο σκάνδαλο που δεν εξηγήθηκε.
Το 2009, ο γαμπρός του κ. Χριστοδούλου αποζημιώθηκε σε μια υπόθεση καταγγελίας για σεξουαλική παρενόχληση. Το θέμα δεν διευκρινίσθηκε – είχε δεχθεί ο ίδιος σεξουαλική παρενόχληση; Και στην Κύπρο, του έδωσαν 600,000 αποζημίωση– ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κανονικά συμβόλαια είναι του ύψους των 40,000; http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=242845&-V=articles
Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέρος της συμφωνίας ήταν και το να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση. Οπότε, μήπως κατηγορήθηκε ο γαμπρός και μετά μεσολάβησε ο κ. Χριστοδούλου και έτσι τον έδιωξαν μεν, αλλά λόγω του πεθερού έφυγε με αποζημίωση εξαιτίας προηγούμενων υποχρεώσεων; Ας ελπίσουμε ότι κάποιας μορφής δημοσιογραφία θα δημοσιοποιήσει και αυτά τα δεδομένα – γιατί όλα αυτά πρέπει να ήταν γνωστά, αλλά και λογοκρινόμενα στο κλειστό κύκλωμα των λευκωσιάτικων ΜΜΕ. Γιατί μπορεί να αφορά και το πώς παρουσιάζεται η σεξουαλική παρενόχληση ανάμεσα στην ελίτ, αλλά και γιατί μπορεί να είναι και αποφασιστικό τεκμήριο για τη σχέση του τέως διοικητή με τον κ. Βγενόπουλο.

Η παρουσίαση του κ. Δημητριάδη: μια συνεκτική αναφορά και μια αποδόμηση των μύθων πίσω από ερωτήσεις με υποβολές
Ο κ. Δημητριάδης αντίθετα, ήταν εντυπωσιακά σαφής στην εισαγωγική του αναφορά, http://www.sigmalive.com/news/local/60174
ενώ οι μετέπειτα ερωτήσεις έδειξαν ότι η μεροληπτική στάση της διερευνητικής επιτροπής συνεχίζεται. Έτσι, ενώ η επιτροπή άφησε γενικά τον κ. Σαρρή, τον κ. Λαζαρίδη αλλά και τον κ. Καρυδά τους να δηλώνουν ό,τι θέλουν, στην περίπτωση του Δημητριάδη, όπως και του Καζαμία, υπήρχε ένα είδος εχθρικού κλίματος. Αυτό το έφτιαξαν και τα ΜΜΕ – ο Φιλελεύθερος λ.χ. είχε και κείμενο πριν την παρουσίαση, ότι θα ήταν σκληρές οι ερωτήσεις.
Ο κ. Δημητριάδης κινήθηκε καθαρά επαγγελματικά – απάντησε στο εισαγωγικό του σημείωμα στις κριτικές που δέχθηκε, ξεκαθάρισε το θέμα της Λαϊκής και του ΕΛΑ, και έκανε σαφείς αναφορές στην παραπλανητική στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου, για να καταλήξει ότι με βάση τα δεδομένα υποστήριξε τη συμφωνία, που επιτάχθηκε τον Νοέμβριο και η οποία ανατράπηκε το Μάρτιο. Η διερευνητική επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει αναφορές στο Μάρτη – ούτε το ζήτημα της πώλησης των παραρτημάτων στην Ελλάδα, ούτε η εκροή μισού δις τις πρώτες 10 μέρες του Μάρτη μπόρεσαν να την ευαισθητοποιήσουν. Αντίθετα, φάνηκε να ενδιαφέρεται για φήμες ότι διέρρευσαν χρήματα μέσω ίντερνετ banking. Όταν ο Δημητριάδης υπέδειξε ότι δεν υπήρξαν μαζικές εκροές τότε και ό,τι έγινε ήταν παράνομο, αφού είχε δοθεί οδηγία να κλείσουν από τις 7 το πρωί, το θέμα αφέθηκε. Το ποιά τράπεζα δεν εφάρμοσε αμέσως τον νόμο, ας πούμε, είναι ακόμα ασαφές.
Γενικότερα, η ερευνητική επιτροπή φαινόταν να θέλει να αποφύγει το θέμα της αλλαγής του μνημονίου από 17 σε 10 δις με bail in. Προσπάθησε να εκμαιεύσει δηλώσεις, αλλά η τελική εικόνα έκλεισε με την αναφορά του Δημητριάδη στην απόφαση των Ευρωπαίων να υπογράψει η νέα κυβέρνηση.
Η πιο ξεκάθαρη και χαρακτηριστική στιγμή διαφοροποίησης της διερευνητική επιτροπής και του Δημητριάδη ήταν οι αναφορές στις επιστολές Ορφανίδη: ο Δημητριάδης αποδόμησε αμέσως  εύκολα τη ρητορική μετατόπισης του θέματος, παρατηρώντας ότι όλες αναφέρονταν σε τί έπρεπε να κάνει για τα δημοσιοοικονομικά η κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο κ. Ορφανίδης, ουσιαστικά, δεν έκανε την δουλεία για την οποία ήταν αρμόδιος. Ήταν και μια φρέσκα οπτική: ένας διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, που καταλαβαίνει ότι δεν είναι δική του δουλεία τα δημόσιο-οικονομικά μετρα.
Όσον αφορά στα ΜΜΕ, αξίζει μια αναφορά στο γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του Δημητριάδη, ο Πολίτης είχε κείμενο όπου αναφερόταν ότι μη υπογραφή δεν ήταν επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – σύμφωνα με απόφαση της στις 19/12/2012. Οπότε, προφανώς, κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ήθελαν να έρθει η επόμενη κυβέρνηση – και ξεκίνησαν και ένα κλίμα μέσα από τα ΜΜΕ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου