8 Αυγ 2013

Από τα πολεμικά ανακοινωθέντα του 1974 στις σύγχρονες διαστροφές των ΜΜΕ


Τα πολεμικά ανακοινωθέντα του ΡΙΚ
Μέσα στον Ιούλιο μια εφημερίδα είχε την έξυπνη ιδέα να δημοσιεύσει τα πολεμικά ανακοινωθέντα του ΡΙΚ κατά την διάρκεια του πολέμου. Αυτά τα τραγικά ανακοινωθέντα σε μια στρατιωτική καθαρεύουσα και ύφος ( που αρκετές φορές μπορεί να την εντοπίσει κανείς και σε μερικά σύγχρονα δημοσιεύματα στις εφημερίδες ) έλεγαν τόσο μεγάλα ψέματα που μοιάζει απίθανο κάποιος να τα πίστευε. Έλεγαν βασικά ότι οι ελληνικές δυνάμεις κατατροπώνουν τις τουρκικές. Κι όμως αρκετός κόσμος κι όχι μόνο αυτοί που εμπιστεύονταν το ΡΙΚ της οχταήμερης χούντας αλλά κι άλλος κόσμος που προτιμούσε να «ήταν αλήθεια» γιατί ήταν πιο βολικό έστω και για λίγες ώρες.
Οι κάτοικοι της περιοχής Λευκωσίας πέρασαν αρκετούς μήνες τρόμου διότι δεν ένοιωθαν ότι σταθεροποιήθηκε η γραμμή αντιπαράθεσης, δεν είχαν ολοκληρωθεί τα αναχώματα και τα φυλάκια, και δεν είχε εμπεδωθεί η εικόνα της σταθερότητας που καθιερώθηκε ως ένα βαθμό. Αρκεί να σκεφτεί κανένας ότι για αρκετά χρόνια, (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και σήμερα) αρκετά σπίτια που είναι κοντά στην πράσινη γραμμή είχαν μείνει άδεια.
Τα πολεμικά ανακοινωθέντα λοιπόν που δεν αντιστοιχούσαν με την αλήθεια, δίνοντας λάθος εικόνα του πολέμου ήταν αρκετά φονικά τα ίδια γιατί δεν βοηθούσαν τον κόσμο να αντιληφθεί την κατάσταση και να μετακινηθεί έγκαιρα. Το πώς λειτούργησαν οι οποιεσδήποτε αρχές και υπηρεσίες υπήρχαν κατά την πρώτη φάση του πολέμου και κατά την δεύτερη είναι ένα θέμα που ποτέ δεν άνοιξε (πλην μερικών τυχαίων αναφορών σε συνεντεύξεις των επετειακών εκπομπών χωρίς συνέχεια)  και φυσικά ποτέ δεν έκλεισε. 
Ένα επικίνδυνο ζήτημα
Ας ρίξουμε μια ματιά στην πιο κάτω είδηση που πήραμε από το Σιγμα Λάιφ στις 30 Ιουλίου:
Σε παρενόχληση που αγγίζει τα όρια του θερμού επεισοδίου (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυπριακών κυβερνητικών πηγών) προέβη τουρκική πυραυλάκατος, οπλισμένη με πυραύλους επιφανείας, όταν εντός της κυπριακή ΑΟΖ ανέκοψε την πορεία ενός ιταλικού σκάφους που λειτουργούσε για λογαριασμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, το οποίο δεν πραγματοποιούσε έρευνες, αλλά απλώς πόντιζε καλώδια.
Η τουρκική πυραυλάκατος έστησε κυριολεκτικά καραούλι στο ιταλικό σκάφος Odin Finder και μόλις το εντόπισε του έδωσε οδηγίες να επιστρέψει στο λιμάνι της Πάφου.
Το ζήτημα χαρακτηρίσθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση ως «επικίνδυνο» και για το λόγο αυτό συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, στην οποία παρέστη και ο υπουργός Άμυνας. Αμέσως κοινοποιήθηκαν διαβήματα σε Ιταλία και στις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό (δεύτερο στη δυτική ΑΟΖ) παρενόχλησης πλοίων που λειτουργούν για λογαριασμό της Κύπρου από τουρκικά πολεμικά, τα οποία, να σημειωθεί περιπολούν ανενόχλητα στην περιοχή, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επιπλέον η Τουρκία με τις προκλήσεις αυτές επιχειρεί να φοβίσει ξένες εταιρίες να αναλάβουν τις γεωτρήσεις σε νέα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, με την σημείωση ότι η περιοχή αυτή είναι αμφισβητήσιμη από την Τουρκία.
Παρουσιάστηκαν μια δύο εκδοχές της είδησης με μικρές διαφορές. Για παράδειγμα κάπου αναφερόταν ότι το ιταλικό πλοίο πόντιζε καλώδια ενώ κάπου αλλού ότι βυθοσκοπούσε την περιοχή. Το πλοίο ενεργούσε για λογαριασμό της ΑΤΗΚ. Τα συνοδευτικά της κεντρικής είδησης είναι ενδιαφέροντα:
1)    Τα τουρκικά πολεμικά περιπολούν συνεχώς στην περιοχή.
2)    Η δυτική ΑΟΖ είναι όση ΑΟΖ είναι δυτικότερα της Κύπρου δηλαδή πρόκειται για μια έκταση γύρω στο 40% της ΑΟΖ που η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί δική της.
3)    Η Τουρκία δεν δέχεται ότι το κομμάτι αυτό ανήκει στην Κυπριακή ΑΟΖ.
4)    Εκ των πραγμάτων η Τουρκία αμφισβητεί την ύπαρξη συνέχειας μεταξύ της κυπριακής και της ελληνικής ΑΟΖ.
Αυτή η είδηση είναι λοιπόν σημαντική. Είναι για παράδειγμα πιο σημαντική από ένα φόνο ή μια κλοπή. Εν τούτοις έτυχε πολύ μικρότερης κάλυψης από τα ΜΜΕ. Ουσιαστικά συγκαλύφθηκε η σημασία της από όλα μάλιστα τα μίντια μέσα από ένα αόρατο μηχανισμό. Αντίθετα τα σχέδια του υπουργού της Άμυνας για αγορά δύο πλοίων ανοικτής θαλάσσης που θα προστατεύουν (;) την ΑΟΖ προβλήθηκαν επανειλημμένα  χωρίς κανείς να ερωτήσει ή να διερωτηθεί ποιος θα προστατεύει τα δύο πλοία ή αν αυτά θα περιπολούν και στη δυτική ΑΟΖ. Ούτε καν με κάποια αυτόνομη πρωτοβουλία δεν έγινε κάποια προβολή πιθανόν σεναρίων.
Υπάρχουν όμως μερικά σοβαρά κείμενα στον ελληνικό τύπο που ασχολήθηκαν με πιθανά σενάρια σχετικά με τον καθορισμό των ορίων της ελληνικής και της τουρκικής ΑΟΖ στα σημεία επαφής μεταξύ των δύο. Κατά τη δήλωση πάντως που έκανε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία, το ζήτημα θα λυθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες αλλά … « η λύση θα είναι συμπεφωνημένη» μεταξύ των δύο μερών.
Για να γίνει συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο, πράγμα κομμάτι δύσκολο χωρίς λύση του Κυπριακού.
Τι το συγκεκριμένο κάνει λοιπόν  η ΚΔ όταν τις διώχνουν πλοία από την ΑΟΖ της; Κάνει σύσκεψη, θεωρεί το γεγονός επικίνδυνο και κάνει διαβήματα. Ο υπουργός της άμυνας σιωπά και των εξωτερικών το ίδιο. Φυσικά  δεν υπάρχουν και πολύ περισσότερα να κάνει. Όμως παραμένει εντυπωσιακή η συντονισμένη «σχεδόν σιωπή» των μίντια.
Είναι πάντως προς σημείωση το γεγονός ότι στον χάρτη που προωθεί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία με τα οικόπεδα της ΑΟΖ της έχει διαχωρίσει τα οικόπεδα που θεωρεί ότι θα πρέπει να μείνουν υπό τον έλεγχο της ελληνοκυπριακής πολιτείας αν εφαρμοστεί η ομοσπονδία ή του ελληνοκυπριακού κράτους αν επιλεγεί η διχοτόμηση. Σκεφτείτε το θόρυβο που κάνει αν ένας γερμανικός τουριστικός οδηγός βάλει τα κατεχόμενα εκτός Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ η ΚΔ έχει γεμίσει τον κόσμο με μισή ΑΟΖ και αυτή διαφιλονικούμενη.
Να λοιπόν κι ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όχι απλώς της διασύνδεσης Κυπριακού και ενεργειακού αλλά της πραγματικής αδυναμίας αντιμετώπισης τους ξεχωριστά ( ασχέτως διπλωματικών τακτικισμών).

Και μια συνέντευξη του Ταλάτ
Κι ενώ στο πραγματικό γεγονός υπήρξε σχεδόν όπως προαναφέραμε σιωπή, την Τετάρτη 7 Αυγούστου  ξεσπάθωσε το αγωνιστικό στρατόπεδο ( που εμπλουτίστηκε από τη Συμμαχία Πολιτών) ενάντια σε δηλώσεις του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ σε συνέντευξη του στη Σημερινή. Οι οργισμένοι είναι κύρια το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι που κατονομάζονται ως τα κόμματα που κύρια δεν επιθυμούν λύση. Ο δημοσιογράφος της Σημερινής ξεχωρίζει ο ίδιος ως κύρια σημεία τα εξής:                 
·  «Ανοικτό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου»
             ·  "Δεν είναι σωστό να τεστάρετε τη στάση της Τουρκίας"
             ·  "Ο Κασουλίδης ανάβει φωτιές με τις δηλώσεις του"
             ·  «Καθόλου γενναιόδωρες οι προτάσεις Χριστόφια»
             ·  "Ο Χριστόφιας διαδραμάτισε ένα πολύ αρνητικό ρόλο"
             ·  "Αναμένω πολλά από τον Αναστασιάδη" - See more at:      http://www.sigmalive.com/news/politics/59198#sthash.oPIA5LGD.dpuf
Οι επιλογές του δημοσιογράφου δεν αναδεικνύουν  όμως μερικά σημαντικά σημεία που υπάρχουν μέσα στην συνέντευξη και φανερώνουν τον τρόπο που σκέφτεται ο τουρκοκύπριος πολιτικός πάνω στο Κυπριακό (που είναι το ζητούμενο της συνέντευξης ή μήπως όχι;) Πάντως αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη.
Ίσως το θεμέλιο της συνέντευξης είναι ότι οι μόνοι που θέλουν ειλικρινά λύση είναι οι Τουρκοκύπριοι. Κατά την εκτίμηση του οι ελληνοκύπριοι ηγέτες δεν θέλουν λύση και η Τουρκία μπορεί να κάνει και χωρίς.
Η ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιεί παρελκυστική τακτική σε διάφορα επίπεδα κατά τον Ταλάτ. Διόρισε αντιπρόσωπο στις συνομιλίες υποβαθμίζοντας της, χρησιμοποιεί το θέμα της Αμμοχώστου για να καθυστερεί ( ίσως να αφήνει να εννοηθεί ότι αν δοθεί η Αμμόχωστος η ελληνοκυπριακή πλευρά θα σταλώσει εκεί ), χρησιμοποιεί το εθνικό συμβούλιο που απαρτίζεται από όλες τις δυνάμεις και ακυρώνει ουσιαστικά την ευθύνη της εκλεγμένης ηγεσίας και τέλος λέει ότι δέχεται ότι μέρος των υδρογονανθράκων ανήκει στην τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά το αφήνει για μετά την λύση την οποία εξαποστέλλει στις ελληνικές καλένδες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου