24 Ιουλ 2013

Δεφτερη Αναγνωση: Διεθνεις ειδησεις απο την Μεση Ανατολη στην ΒουλγαριαΔεφτερη Αναγνωση
ΔΙΕΘΝΗ
Η Μέση Ανατολή αναζητά….

Τα δεδομένα στην ευρυτερη περιοχη παραμένουν ρευστά αλλα φαίνεται να σταθεροποιείται ένας διπλός άξονας – οι Σαουδάραβες από την μια και οι Ιρανοί από την άλλη. Στον ενδιάμεσο το Κατάρ φαίνεται να έχει χάσει αρκετά από την αίγλη του, όπως και το Ισλάμ της μουσουλμανικής αδελφότητας και το τουρκικό «πρότυπο». Ο κοσμικός πόλος ωστόσο είναι ακόμα ένα ζητούμενο – όπως και ένας πόλος συνέχεια του ιστορικού αντι-αποικιακου κινήματος της περιοχής το οποιο εν μερει εκφραζεται σε αυτην την συγκυρια από το μειγμα σιητικου ισλαμισμου και κοσμικου μπααθισμου. Αλλα αυτό αφορα μονο μερικες πειροχες. Στο ευρυτερο πλαισιο τα κινήματα που εμφανίζονται στην περιοχή [της βορειας Αφρικης λ.χ.] φαίνονται να είναι ακόμα σε μεταβατικό στάδιο συγκρότησης και ενδυναμει συμμαχιών.
Οσον αφορα την διεθνη εμπλοκη στην περιοχη, οι δυτικοί φαίνονται να ψάχνουν συμμάχους, ενώ οι Ρώσοι φαίνονται να έχουν σταθεροποιηθεί και να ακολουθούν μια τακτική πολλαπλών σχέσεων.
Το κέντρο βάρους αυτήν την εβδομάδα βρισκόταν στην γραμμή που συνδέει την Συρία με την Αίγυπτο με το Ισραήλ-παλαιστινιακό να κάνει μια δειλή επανεμφάνιση.

Συρία: εσωτερικές διαφοροποιήσεις της αντιπολίτευσης με ανάδυση και της συριακής κουρδικής περιοχής
Στην Συρία υπαρχει μια γενική αποδοχή ότι την τελευταια περιοδο η κυβερνηση εχει ενισχυθει αισθητα τόσο στρατιωτικά όσο και σε σχέση με την γενική στήριξη από τον πληθυσμό. Αυτή την αίσθηση της ενίσχυσαν δυο εξελίξεις στο στρατιωτικό μέτωπο: από την μια υπήρξαν έντονες διαμάχες ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης με άξονα την διαμάχη ανάμεσα σε ομάδες που πρόσκεινται στην Αλ Καιντα [Αλ Νουσρα και Εμιρατο] και ομάδες που θέλουν να εμφανίζονται σαν μετριοπαθείς για να πάρουν δυτική στήριξη. Η Δύση φαίνεται να επενδύει πλέον και στους Σαουδάραβες αλλα και σε όσους αποχώρησαν από το κυβερντηικο μπλοκ – ένας αξιωματικός του οποίου ο πατέρας άνηκε στον κύκλο του Ασσαντ ακούγεται σαν ο εκπρόσωπος των υποτιθέμενων μετριοπαθών. Όμως στο στρατιωτικό πεδίο πέρα από τις νίκες του κυβερνητικού στρατού, οι μόνες πραγματικά μάχιμες μονάδες  της αντιπολιτευσης φαίνονται να είναι οι ξένοι ισλαμιστές οι οποίοι προκαλούν και την δυσφορία του τοπικού πληθυσμού. Μια σειρά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αντάρτες έχουν ήδη δώσει το χρώμα μιας διαδικασίας εκκαθαρίσεων και εσωτερικής πόλωσης στην αντιπολίτευση. Από την άλλη, ακόμα και οι σκληροτράχηλοι ισλαμιστές δέχθηκαν μια αποφασιστική ήττα την περασμενη εβδομαδα από τις κουρδικές πολιτοφύλακες σε μια συνοριακή πόλη στην βόρεια Συρία. Αυτή η νίκη η οποία γιορτάστηκε και από τους κούρδους της Τουρκίας αύξησε και εξωτερικη και την εσωτερική πίεση στον Ερτογαν. Διότι η γραμμή της στήριξης της συριακης αντιπολιτευσης τώρα αμφισβητείται όχι μόνο από την αριστερά, τους αλεβιτες, και τους κεμαλικους αλλα και από τους κούρδους οι οποίοι βλέπουν την αυτόνομη περιοχή των κούρδων στην Συρία να ενισχύει τις δικές τους πιέσεις για αυτονομία – με δεδομένη την ύπαρξη της ανάλογης περιοχής στο Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δυτικοί κινητοποιήθηκαν και πάλι να στείλουν όπλα στην συριακη αντιπολιτευση ανκαι τόσο η κοινή γνώμη σε ΗΠΑ και Βρετανία αλλα και αρκετοί πολιτικοί κύκλοι αμφιβάλουν αν έχει σκοπιμότητα μια τέτοια κίνηση η ακομα χειροτερα αν θα δημιουργεί νέο πεδίο δράσης της Αλ Καιντα όπως στην Λιβύη. Ήδη η έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της στρατιωτικής ενίσχυσης των ανταρτών προκάλεσε ένταση και καταγράφεται σαν διχαστική.

Βόρεια Αφρική: Αίγυπτος, Λιβύη
Στην Αίγυπτο το κλιμα εξακολουθεί να είναι το ιδιο. Ο στρατός ελέγχει την κατάσταση ενώ στους δρόμους συγκρούονται δυο διαφορετικές εκδοχές της Αιγύπτου – η συμμαχια των κοσμικων και οι ισλαμιστές της Αδελφοτητας με άξονα τις δικές τους διεκδικήσεις και ερμηνείες για την έννοια της δημοκρατίας. Στο Σινά, πάντως, όπου δρουν ένοπλες ισλαμικές ομάδες, έχει αυξηθεί η ένταση και οι σχετικές επιθέσεις. Ήδη ανακοινώθηκαν και επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς σταθμούς.

Ανατολικά στην Λιβύη τα πράγματα μάλλον "χειροτερεύουν" – η ίσως να αναδύονται και νέα υποκείμενα στην αντιπαραθεση. Έτσι μετά από τις ένοπλες ομάδες που λειτουργουν σαν κρατος εν κρατει,  αυτή την εβδομάδα είχαμε νεα ειδη ειδήσεων – από την μια είχαμε ανακοινώσεις για απεργίες και καταλήψεις χώρων εξαγωγής πετρελαίου. http://www.euronews.com/newswires/2040112-protest-halts-libyan-ports-oil-exports-for-sixth-day/
Αυτή η κίνηση από μόνη της είναι ίσως εκφραστική μιας οικονομικής δυναμικής που δείχνει ότι το κράτος ευημερίας που υπήρχε πριν, βρισκεται σε κριση η αποσυνθεση και οι διεκδικήσεις παίρνουν πια την μορφή διεκδικήσεων με βάση τα προηγουμενα δικαιώματα - σε εργασία, συμμετοχή στον δημοσιο πλούτο κλπ. Η άλλη είδηση αφορούσε κατάληψη πλοίου υπό ουκρανική σημαία στην Βεγγάζη – και μαλλον αυτό αφορα τις ενοπλες ομαδες που λειτουργουν με βαση τα δικα τους συμφεροντα.
Στο ευρύτερο πλαίσιο συνεχίστηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις με πολιτικους στοχους – την Τρίτη έγινε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο ενάντια σε περιοχή με δυτικές πρεσβείες στην Τρίπολη – δεν ανακοινωθηκε αν η επιθεση εγινε από ισλαμιστες η κανταφικους. Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε επίσης ότι οι μειονότητες της χώρας, όπως οι Τουαρεγκ που υπεφεραν από τον ρατσισμο των ενοπλων, αρνούνται να συμμετέχουν στην συζήτηση για νέο σύνταγμα αν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα τους σαν συμμετέχοντες με καθοριστική ψήφο για τα θέματα που τους αφορούν.

Παλαιστινιακό και συνομιλίες με χαμηλές προσδοκίες
Σε αυτό το αβέβαιο πλαίσιο οι ΗΠΑ έκαναν μια ακόμα κίνηση για επανέναρξη των συνομιλιών για το παλαιστινιακό σαν μοχλου για μια καποια επιστορφη τους στην περιοχη σαν παραγοντα με επιδραση. Η Χαμας απέρριψε τις αμερικανικές προτάσεις, ενώ ο Λιμπερμαν, του οποίου το κόμμα είναι βασικός εταίρος στην ισραηλιτικη κυβέρνηση δήλωσε ότι λύση δεν πρόκειται να υπάρξει οπότε οι συνομιλίες θα είναι απλά τρόπος συντήρησης της διαδικασίας. Ο Νετανιαχου επέμενε ότι έπρεπε να γίνουν δεχτοί και όροι του Ισραήλ το οποίο ζει ακόμα με την φαντασίωση του "Ιρανικού κινδύνου". Ανκαι οι συνομιλίες είναι σημαντικές η αδυναμία των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ αλλα και η ρευστότητα στην περιοχή κάνουν τα δεδομένα δύσκολα. Η Ε.Ε. έδειξε μια μικρή προθυμία να πιέσει κάπως το Ισραήλ σε σχέση με του συνοικισμούς έποικων, αλλα και πάλι δεν έχει ένα ενιαίο λόγο η δύναμη να ασκήσει επιρροή.

Οι μεγάλες δυνάμεις αναζητούν τοπικούς συμμάχους
Ουσιαστικά οι δυτικοί αυτήν την στιγμή δεν έχουν μια σταθερή βάση από όπου να ασκούν πολιτική: οι 3 ιστορικοί τους σύμμαχοι κοιτάζουν ήδη αλλού – η Αίγυπτος βρίσκεται σε μια ασταθή εσωστρεφη περίοδο, η Τουρκία νοιώθει πιεσμένη εσωτερικά αλλα και εξωτερικά και η κυβέρνηση βλέπει την Δύση καχύποπτα, ενώ το Ισραήλ κινείται επίσης αυτόνομα αναζητώντας νέες προσβάσεις – και αυτές οι προσβάσεις συμπεριλαμβανουν και στην Ρωσία. Σε αυτό το πλαισιο, συμφωνα με μια προσφατη δημοσκοπηση η συμπάθεια προς τις ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή με εξαίρεση το Ισραήλ: στην Τουρκία το ποσοστό θετικής εικόνας για τις ΗΠΑ είναι 21%, στην Αίγυπτο 16%,  και στην Ιορδανία 14%. Πιο βελτιωμένη είναι η εικόνα στον Λίβανο όπου τις ΗΠΑ στηρίζουν οι σουνίτες – το ποσοστό θετικής εικόνας είναι μεν κάτω από το 50% αλλα φτάνει μέχρι το 47%. Στο Ισραήλ αντίθετα η θετική εικόνα για τις ΗΠΑ φτάνει στα 83%.http://www.pewglobal.org/2013/07/18/americas-global-image-remains-more-positive-than-chinas/

 Η Ρωσία αντίθετα φαίνεται να έχει εμπεδώσει την θέση της σαν βασικός παίκτης στην περιοχη – και με την αποφασιστικότητα της στην Συρία, αλλα και με την πρόσφατη τάση της να συγκροτεί αποσπασματικές συμμαχίες με διάφορους παίκτες αναγνωρίζοντας ότι η νέα Μέση Ανατολή του μέλλοντος δεν θα είναι απλά μια περιοχή εξαρτώμενων κρατών αλλα μια περιοχή με δικούς της πόλους.
Και αν κρίνει κανείς και από τις απαντήσεις στην δημοσκόπηση που αναφέρεται πιο πάνω για την συγκριτικα θετική εικόνα των ΗΠΑ και της Κίνας, τότε και η σταθερή διείσδυση της Κίνας φαίνεται να είναι καλοδεχούμενη αφού έχει συντριπτικα καλύτερη εικόνα από τις ΗΠΑ σε όλες τις χώρες της περιοχής πλην του Ισραήλ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – σχόλια και λινκς

Βουλγαρια: από το κινημα ταξικης οργης του Φερβαρη στις δουλοπρεπεις ικεσιες τον Ιουλη εξω από την Γερμανικη πρσβεια. Μετά από μια σειρά αντιδράσεων [οι οποίες συμπεριλάμβαναν και δημοσιες αυτοκτονίες] τελικά τον περασμένο Φεβρουάριο ένα κίνημα με βασικά οικονομικά αίτια βγήκε στους δρόμους  της Βουλγαριας και προκάλεσε εκλογές. Μετά τις εκλογές εμφανίστηκε ένα νέο είδος κινητοποιήσεων – όχι πια οργισμένων πολιτών-εργαζομενων-φτωχων για την λιτότητα η για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλα μια σειρα καθωσπρεπικων συναρθροισεων ατομων της «μεσαίας τάξης», όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις, που ξεκίνησε με αιτήματα ενάντια στην διαφθορά, αλλα όσο πάει μοιάζει με ένα φαινόμενο επίκλησης ξένης επέμβασης. Πρόσφατα είχαμε την πιο φαιδρή ίσως εκδήλωση σε όλη την Ευρώπη – οι «διαμαρτυρόμενοι», οι οποίοι υιοθέτησαν το σύνθημα «Ευρώπη που είσαι;», κατάληξαν έξω από την γερμανική πρεσβεία, με γερμανικές σημαίες. Άμα τοποθετήσει κάποιος αυτό το σκηνικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπου η Γερμανία θεωρείται ο φορέας επιβολής, η δουλοπρέπεια μοιάζει σχεδόν κωμική.  Στο πιο πρόσφατο σενάριο μπλόκαραν την βουλή κατά την διάρκεια έγκρισης αλλαγών στο προϋπολογισμό για επιπρόσθετα κονδύλια. Τελικά  ισως να είναι και οπαδοί της επιβολής λιτότητας στους υπόλοιπους συμπολίτες τους.  Ίσως να είναι το σύνδρομο όσων θεωρούν ότι «πρέπει» να κυβερνούν οι ίδιοι και ζητούν ξένη επιβολή για το χατηρι τους… Οι ευρωπαίοι λ.χ. είδαν καχύποπτα την αρχική κίνηση της νέας κυβέρνησης να αμφισβητήσει την δυτική απαίτηση να ενοχοποιηθεί, χωρίς τεκμήρια, η Χιζμπολαχ για μια έκρηξη. Είναι και η Βουλγαρία κόμβος. Όταν ξυπνήσουν και πάλι τα θύματα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως τον Φερβαρη, τότε μάλλον θα έχουμε την πραγματική Βουλγαρία…http://www.euronews.com/2013/07/18/europe-where-are-you-bulgarian-protesters-appeal-to-the-eu/

Στην Βραζιλία, αντίθετα, ρωτούν και για έξοδα του Παπα. Στην Βραζιλία, αντίθετα, οι κινητοποιήσεις έχουν κάτι από το αρχικό αίσθημα. Ακόμα και μετά την επίσκεψη του Παπα έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα έξοδα. Είτε είσαι συνεπής είτε διαδηλώνεις έξω από την γερμανική πρεσβεία να σου στείλει τρόικα.

Συλληψεις δημοσιογραφων στην Τουρκια οπου συνεχιζονται οι κινητοποιησεις. http://rt.com/news/line/2013-07-22/#49632

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου