25 Ιουλ 2013

Δεφτερη Αναγνωση 24-31/7: Σποντες • Να και ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: 47% ενάντια  στο ευρώ και 47% υπέρ του ευρώ στο ευρωβαρόμετρο. Ανεβαίνει το ποσοστό αμφιβολίας για το ευρώ. Ή τουλάχιστον το ευρωβαρόμετρο ίσως να είναι πιο αντιπροσωπευτικό από τις «τοπικές εκδοχές των δημοσκοπήσεων». Σε δημοσκόπηση του Απρίλη - Καθημερινή -  το ποσοστό υπέρ αποχώρησης από το ευρώ ήταν 31%, ενώ Μάιο είχε υποτίθεται πέσει στο 20% (Sigmalive). Για να κατανοηθεί και το πλαίσιο στο δημοσίευμα του Φιλελευθέρου στις 24/7, αν και υπάρχουν αναφορές για τη γενική ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο ευρώ, τα αποτελέσματα για την Κύπρο…χάθηκαν…

 • Ώστε δεν συνεργάστηκε καν η βουλή των Ελλήνων για την διερεύνηση του φακέλου της Κύπρου; Ωραία «συνεργασία». Οι αξιωματικοί έχουν απαλλαγεί, τα τεκμήρια δεν τα παραδίδουν γιατί φοβούνται τις σχέσεις με άλλες χώρες. Πάντως, μετά το πόρισμα της Βουλής τα τεκμήρια που ακούγονται έχουν πια βάρος. Και τα κομμάτια που λείπουν φαίνονται πιο κραυγαλέα.

 • Παρακολουθώντας την παράσταση ο αφελής ιθαγενής με πρωταγωνιστή τον αρχιεπίσκοπο να φωνάζει ότι η τρόικα είναι κομμουνιστές. Εκτός εαυτού ο αρχιεπίσκοπος – βλέπει κομμουνιστές παντού. Είναι γεγονός ότι το άγχος του ανθρώπου είναι μεγάλο – από τη μια κινδυνεύουν οι επενδύσεις στην Τράπεζα Κύπρου, από την άλλη είναι η Ελληνική. Οπότε, εκεί που περίμενε και αυτός ότι θα έρθουν οι «καλοί δυτικοί» να το σώσουν, άρχισε να τραβά τα γένια του μόνος του. Να τα έχεις με την αριστερά άντε... Και εσύ άρχοντα του ρουσφετιού και της μεσαιωνικής ημών εκκλησίας θα διδάξεις στους δυτικούς κλπ τί είναι «ελεύθερη αγορά». Καημένε – και εσύ με το σύνδρομο της αβάσταχτης αθωότητας του ιθαγενή; Αυτό που σου σερβίρουν Χρυσόστομε είναι η «ελεύθερη αγορά» όπως την καταλαβαίνουν – άλλη δεν υπάρχει, και ο όρος είναι μύθος. Δηλαδή, όπως εσύ δαιμονοποιουσες και έκανες ότι σου κάπνιζε τόσα χρόνια, τώρα άλλοι θα αποφασίζουν για εσένα – και η ευθύνη είναι δική σου. Θυμάσαι που δεν πλήρωνες καν φόρους. Πόσα θα χάσεις τώρα; Και εσύ θα πληρώσεις τις αμαρτίες των προηγούμενων χρόνων…Αν άκουγες τους τοπικούς κομμουνιστές θα σκεφτόσουν πιο σοβαρά την πιθανότητα να διαδηλώσεις – και όχι μόνο για την τράπεζα σου. Τώρα έκοψες μέσα.

 • Και η αβάσταχτη αφέλεια των δημοσιογράφων: «Τι μήνυμα θα μεταφέρετε από τον πρόεδρο στον Πούτιν;». Τους απαντά ο Χρυσοσόστομος που μόλις πήρε παράταση για την τράπεζα δανείων των χωραφιών σε υποθήκη, με μια γενικόλογη ασάφεια για ευχολόγια για τις γιορτές που θα γίνουν, και οι άλλοι επιμένουν και το δείχνουν και σαν είδηση στο ΡΙΚ. Πάτε φιρί φιρί να αποκτήσετε την ταμπέλα του ΡΙΚ της δεκαετίας του 80; Κάποτε τα σαββατοκυριακα βλέπεται κάπως το δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ.

 • Άντε να εμφανιστεί και κανένας έξυπνος επενδυτής να ανοίξει τηλεόραση και ξετινάξει αυτή την μονόχνωτη προπαγάνδα των 4…

 • Οι ιδιωτικές τηλεοράσεις ως το κλασικό σύμπτωμα Διαπλοκής: «Ανέλαβαν ένα επιχειρηματικό ρίσκο δημιουργώντας την Velister και έδωσαν 10 εκατομμύρια για να γίνουν συντηρητές εκπομπών ψηφιακής τηλεόρασης. Σήμερα που το προτζεκτ δεν κύλησε, προχωρούν ακάθεκτοι: Να τους χαρίσει το κράτος τα χρωστούμενα 4 εκατομμύρια - ναι, καλά ακούσατε - και να δημιουργήσουν ένα «κλειστό κλαμπ» από 3-4 κανάλια που να νέμονται όλη την τηλεοπτική εξουσία και διαφήμιση. Και δεν τους έφτανε αυτό, με πρόταση της Velister - δηλαδή των ίδιων- προτείνουν στον ρυθμιστή, όποιος καναλάρχης έχει δεύτερο κανάλι (ΑΝΤ1, Music TV) να πληρώνει με έκπτωση 40% και όποιος έχει τρίτο (LTV) να πληρώνει ακόμα πιο φθηνά. Ούτε δηλαδή πως υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν την πολυιδιοκτησία καναλιών! Μετά διερωτόμαστε γιατί πτωχεύσαμε ηθικά, πολιτισμικά και οικονομικά ως χώρα… «Σκάνδαλο Velister» λέγεται η όλη ιστορία.» Από την Καθημερινή.

 • Οποιαδήποτε απόφαση στοιχίζει στο Δημόσιο να προσβληθεί στα δικαστήρια. Να σταματήσει το μονοπώλιο, να ανοίξουν άλλα κανάλια. Τώρα δεν υπάρχει καν δεύτερη φωνή, αφού και το ΡΙΚ έγινε μικρός αναπαραγωγός.

 • Μα ποιός προωθεί το Ρίκκο στην Καθημερινή; Πρέπει να είναι σε άδεια ο κ.Παράσχος στην Καθημερινή. Δεν υπήρχε η εβδομαδιαία του στήλη την Κυριακή. Οπότε το cheer leading στο Ρίκκο ως βοηθός γενικός εισαγγελέας δεν θα του το αποδώσουμε/χρεώσουμε. Όποιος γράφει αυτές τις διαφημιστικές καμπάνιες: κύριοι συνέλθετε. Το άτομο μόλις μπήκε στο γραφείο υπάκουσε σε διαταγές υπουργού να κάνει ερευνά, που στον νυν γενικό εισαγγελέα φαινόταν όντως μέρος κατασκευασμένου θεάματος, και τουλάχιστον δεν υποχωρούσε ως "νομικός σύμβουλος" υπουργού. Η άλλη κίνηση ήταν η αστυνομική συνοδεία χωρίς εξήγηση.  Οπότε κρατάτε όχι απλώς μικρό καλάθι, αλλά σοβαρές επιφυλάξεις γιατί αν βρεθούμε αύριο και με κομματικό γενικό εισαγγελέα που θα υπακούει πειθήνια στις διαταγές υπουργού, που δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια της «σύγκρουσης συμφερόντων» - με τον πεθερό, την οικογένεια κλπ - και της διαπλοκής, τότε ίσως να χρειαστούμε να υιοθετήσουμε ένα γενικό εισαγγελέα των πολιτών ενάντια στην επίσημη διαπλοκή. Και τουλάχιστον η εικόνα της Καθημερινής - ως δημοσιογραφίας πέρα από τα δεδομένα οικονομικά συμφέροντα - μέχρι τώρα πήγαινε προς την αντιμετώπιση της διαπλοκής – όχι την επέκταση της και στην γενική εισαγγελία.

 • Αυτό να το θεωρήσουμε ως επίσημη παραδοχή και από τον ηγέτη του ΔΗΣΥ ότι όντως η επιλογή να μείνει μια τράπεζα ( η Κύπρου) και να φορτωθεί τα καλά και τα κακά της Λαϊκής ήταν επιλογή της κυβέρνησης; «Καλλιεργήθηκε τις τελευταίες μέρες, χωρίς ευθύνη των ΜΜΕ, ότι κακώς δεν ανοίξαμε και σαμπάνια γιατί θα σπάσουμε την Τράπεζα Κύπρου στα δύο. Μα το Μάρτιο δόθηκε σκληρή μάχη να αποφύγουμε το σπάσιμο και της Τράπεζας Κύπρου. Αν ήταν να χωριστεί η Τράπεζα Κύπρου σε καλή και κακή τράπεζα αυτό θα μπορούσε να γίνει από το Μάρτιο και προτού φορτωθεί η Τράπεζα Κύπρου και 10 δισεκατομμύρια ευρώ ELA της Λαϊκής Τράπεζας» http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=178777.

 • Πάντως να καταγράψουμε στα θετικά ένα είδος έμμεσης αυτοκριτικής του Αβέρωφ για τη διαπλοκή πολιτικών με το τραπεζιτικό κύκλωμα…Οι κινήσεις που αναγνωρίζουν αυτό που είναι πια διεθνώς γνωστό για την Κύπρο, είναι και ένα βήμα μπροστά, αφού σπάζει το αστείο πέπλο της τοπικής λογοκρισίας, και ανοίγει η συζήτηση για να μην επαναληφθεί πάλι καμία κίνηση, όπως αυτή των τραπεζιτών, πίσω από την πλάτη των πολιτών σε κάποιον άλλο τομέα – της οικονομίας η αλλού.

 • Η εσωτερική σύγκρουση του Κεφαλαίου στη δεξιά: Ουσιαστικά ο ΔΗΣΥ, αν κρίνει κάποιος από τους πολιτικούς του εκπρόσωπους αλλα και τις εφημερίδες του (Πολίτης, Αλήθεια) φαίνεται να βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε ένα δίλημμα: τα εξωτερικά κεφάλαια θέλουν άνοιγμα της αγοράς των επιχειρήσεων γης και ουσιαστικά το ξεπούλημα αυτών των ιδιοκτησιών που αποκτήθηκαν με επισφαλή δάνεια κλπ – αυτό από μόνο του μοιάζει με ένα είδος «ιδιωτικοποίησης» του τοπικού κεφαλαίου με ξεπούλημα όσων μάζεψε από την τοπική κοινωνία, στα διεθνή funds που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κυπριακή ιδιοκτησία. Μέχρι στιγμής οι τοπικοί developers και η αρχιεπισκοπή κάνουν αγώνα δρόμου προσπαθώντας να αποκλείσουν το ξεπούλημα της μεγάλης ιδιοκτησίας των επιχειρήσεων. Το πώς, όμως, μπορεί να λυθεί το πρόβλημα διαφορετικά – χωρίς εξέταση άλλων επιλογών εκτός ευρω, είναι άγνωστο. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι και η πιθανότητα η διαμάχη ανάμεσα στους τοπικούς developers και τα διεθνή funds να εξελιχθεί σε βάρος του ευρύτερου κοινού. Ήδη, άλλωστε η λανθασμένη απόφαση να διατηρηθεί η τράπεζα Κύπρου, έχει δεσμεύσει όλη την κοινωνία στα συμφέροντα μερικών.

 • Επειδή η τρόικα δεν είναι καλή θεία, είναι καιρός η κυβέρνηση να αρχίσει να λέει και κανένα όχι, γιατί στο τέλος είναι οι συντάξεις που θα γίνουν στόχος – και αν οι καταθέσεις ήταν ιερό των μικροϊδιοκτητών, οι συντάξεις είναι βαθύτερο…Η τρόικα ήθελε να περιοριστεί η συνεισφορά του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων – και για το χρέος του στο Τ.Κ.Α αλλά και για τις συνεισφορές σε σχέση με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Αν δεν αρχίσει να λέει και κανένα όχι η κυβέρνηση, θα βρεθεί με νέο Μάρτη στα χέρια της…

 • Και αν κοπεί η φοιτητική χορηγία διανοείται η κυβέρνηση σε τι ανοίγει την πόρτα; Η άλλη παράμετρος πιέσεων θα είναι για ότι ονομάζεται «στοχεύσει επιδομάτων»: και εδώ βέβαια, το θέμα ξεκινά ανώδυνα στα ΜΜΕ και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ζήτημα περικοπών οι οποίες θα ανακυκλώνουν την ύφεση. Αν και σε αυτό το αρχικό στάδιο και με δεδομένο ότι τα έσοδα των δημοσιονοικονομικων είναι στην «σωστή κατεύθυνση», δεν αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις για επιπρόσθετα μέτρα. Αλλά το θέμα της στόχευσης μπορεί και να σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν μέτρα στήριξης για μερίδα εργαζόμενων ή  εισοδηματικές ομάδες της μεσαίας τάξης – που στα κυπριακά πλαίσια δεν είναι των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

 • Κυκλοφορει στους διαδρομους της Δημοσιας Υπηρεσιας και το μεταφερουμε όπως το ακουσαμε: «Τυγχαινει να λειπει με αδεια ο διευθυντης του τμηματος εσωτερικων προσοδων όταν κανει επισκεψη η Τροικα;» Οποαδηποτε απαντηση, σχολιο, διευκρινηση κλπ γινεται αποδεκτη.

 • Το κεφάλαιο τη σκαπούλαρε πάλι: το φθινόπωρο γλίτωσε το name and shame και τώρα του υπόσχονται και καλούς όρους για την παρανομία της φοροδιαφυγής. Ένας εκφραστικός τίτλος από το σχόλιο του Π. Χαραλάμπους στο Φιλελεύθερο για τη φορολογική αμνηστία: «Έξυπνοι, βλάκες και Αμνηστία» Και απόσπασμα από το σχόλιο «Κανένα σύγχρονο και σωστό κράτος δεν μπορεί να νομιμοποιεί παράνομα έσοδα κάθε πέντε με έξι χρόνια. Να επιβραβεύει τους φοροφυγάδες και να αποθαρρύνει τους νομοταγείς πολίτες που δικαιολογημένα νιώθουν αδικημένοι..να ακολουθήσει την αμνήστευση μια σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των νομοθεσιών και των θεσμών ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί νέα αμνήστευση. Για να νιώθουμε και εμείς οι βλάκες που πληρώνουμε κανονικά τους φόρους μας, ολιγότερο χαζοί. Διαφορετικά να αρχίσουμε όλοι να ψάχνουμε τρόπους να φοροδιαφεύγουμε για να είμαστε σε ίση μοίρα με τους έξυπνους που το κράτος αποφάσισε να ωφελεσει ξανά.» Για να το καταφέρεις αυτό αγαπητέ κ. Χαραλάμπους θέλεις και ένα κύκλωμα στην κυβέρνηση και τη Βουλή και στα ΜΜΕ: θυμάσαι μόλις πέρσι το φθινόπωρο, ποιοί μπλόκαραν την νομοθεσία για δημοσιοποίηση των ονομάτων φοροφυγάδων;

 • Να παγοποιηθούν τα δάνεια. Γίνεται μέσα στη Ευρωζώνη; Αυτή η στήλη έκανε αρκετές φορές κριτική στον Α. Μιχαηλίδη, ας πούμε και μια καλή κουβέντα. Στις 23/7 φαίνεται ότι κατάλαβε το επίπεδο της συζήτησης από τις διεκδικήσεις του κ. Ηλιάδη για 3.4 ή 2.3 εκατομμύρια ταμείο πρόνοιας, και έστω και κινήθηκε στο να ανοίξει του θέμα των δανείων των τραπεζών προς το «τομέα ανάπτυξης γης». Όταν εξαπλασιάζονται δάνεια μέσα στην κρίση, είναι όντως σοβαρό θέμα. Αλλά για να μην έρθει και σε κόντρα με τον αρχιεπίσκοπο που ανησυχεί για τις δικές του επενδύσεις, κατέγραψε και τη δική του θέση για «πάγωμα των δανείων όπως το 1974». Για τέτοια κόλπα όμως, χρειάζεται αυτονομία. Και στο ευρώ γίνονται τέτοια; Και αν μείνουν τα δάνεια των developers - και του αρχιεπισκόπου, γιατί για αυτό καίγεται - στην τράπεζα, τότε ποιός θα καλύπτει αυτά τα δάνεια που δεν θα πληρώνονται; Σύμφωνα με το συμβούλιο τα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εξυπηρετούνται. Ας κάνουμε και ένα νόμο για προστασία της πρώτης κατοικίας λ.χ. για να διασφαλίσουμε τους μικροϊδιοκτήτες. Μετά το θέμα είναι προφανώς ποιός συσσώρευσε γη με τραπεζιτικά δάνεια, και ποιοί θα την αγοράσουν τώρα.

 • Αν αυτό δεν είναι διαπλοκή, τότε τί είναι διαπλοκή;…Με δεδομένο ότι ο υπουργός εσωτερικών έχει οικογενειακή σχέση με εταιρεία ανάπτυξης γης, είναι η δεν είναι η εφαρμογή τέτοιων μέτρων διάκριση σε βάρος της πλειοψηφίας με στόχο να ευνοηθούν μερικοί – και η οικογένεια υπουργού;«Η αγορά ακινήτων έχει επηρεαστεί σοβαρά από τον πρόσφατο κανονισμό του υπουργείου εσωτερικών σύμφωνα με τον οποίο είναι υποχρεωμένοι οι αγοραστές από τρίτες χώρες να αποκτούν ακίνητο που πωλείται για πρώτη φορά κι αυτό όχι από ιδιώτες αλλα από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης» Σ. Κουρουκλίδης, αντιπρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Κτηματομεσιτών [Καθημερινή, σελ. 12, Οικονομική Κ.]

 • Τελικά θα πάρει ο ιδιώτης την άδεια γρι γρι ενάντια στα συμφέροντα των 500 ψαράδων; Δεν μπορείς να πεις – η ταξική έμφαση είναι σαφής. Μας είπε και ο υπουργός γεωργίας ότι θα έχουμε πιο φθηνό ψάρι. Άμα εξαφανιστεί το ψάρι, γίνουν και καμπόσοι ψαράδες άνεργοι, τότε το μονοπώλιο θα αποφασίζει τις τιμές. Μα δεν έχει και ένας υπουργός - η οικογένεια του που δεν είναι δική του κλπ - ιχθυοτροφείο; Ό,ποια πέτρα σηκώσεις θα βρεις διαπλοκή; Και ο Περδίκης; Πουλά εξυπηρέτηση σε καναλάρχες και developers;

 • Η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει την υστερία του Πολίτη; Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αντισταθεί στην υστερία που καλλιεργεί ο Πολίτης – είτε για τις δικές του ενοχές, είτε γιατί θέλει να προωθήσει κάποιους άλλους σε δημόσιες θέσεις- θα είναι σοβαρή και θα αξίζει να αναγνωριστεί σε αυτό τον τομέα. Ο Πολίτης μετά από την απόφαση για το Μαρί επέλεξε μια νέα στρατηγική επιθέσεων. Στη δικαστική απόφαση γίνονται αναφορές σε μαρτυρίες που δεν δέχτηκε το δικαστήριο. Αυτό είναι από μόνο του ενδιαφέρον. Αν μια απόφαση έρχεται σε αντίφαση με κάποιες μαρτυρίες, τότε οι δικαστές θα αποφασίζουν ότι αυτές οι μαρτυρίες είναι ύποπτες και οι μάρτυρες θα έχουν μπλεξίματα; Αυτό δεν είναι σαν τρομοκρατία για να επιβάλει ο δικαστής την άποψη του; Και στην προκείμενη περίπτωση το δικαστήριο πήρε μια αμφιλεγόμενη απόφαση μπροστά σε συγκεκριμένα δεδομένα – όπως η πίεση των ΜΜΕ, αλλά και η απουσία των επικεφαλής του στρατού. Ο Πολίτης, ο οποίος κατασκεύασε μια σειρά από ψέματα τον Ιούλη του 2011 αποφάσισε να πιέσει για τιμωρία όσων δεν είχαν την «σωστή μαρτυρία». Κάποιες φαντασιώσεις δηλώσεων από την Μακρόνησο πρέπει να τις έχουν μερικοί σε εκείνη την εφημερίδα. Ας πούμε το ότι ο Λ. Παντελίδης επιμένει ότι η σιωπή του τέως προέδρου, όταν του διάβαζε ένα κείμενο σήμαινε αποδοχή, είναι κάτι που μπορεί να κρίνει ένας δικαστής που δεν ξέρει την προσωπική σχέση του προέδρου με τον σύμβουλο του, ή μια εφημερίδα που κατά τεκμήριο έλεγε χυδαία ψέματα τότε και δεν απολογήθηκε ακόμα; Εκτός ότι παραβιάζει την διάκριση των εξουσιών, είναι και μια αστεία επέμβαση στον χώρο της προσωπικής επικοινωνίας. Το υπουργείο εξωτερικών, προς τιμήν του κ. Κασουλίδη, αρνήθηκε ότι η ανάκληση του κ. Παντελίδη έχει να κάμει με το θέμα της δίκης. Αλλά, βέβαια, αν κρίνει κανένας από αλλα συμπτώματα επιλεκτικών σκανδάλων που προβάλει ο Πολίτης, τότε η όλη εκστρατεία μπορεί να είναι και μέρος μια διαδικασίας προώθησης μερικών άλλων, που θέλει να εξυπηρετήσει η διοίκηση της εφημερίδας, σε θέσεις στην κρατική γραφειοκρατία.

 • Ο Πολίτης δεν έχει πια την τεκμήριο της ειλικρινείας για να είναι πιστευτός – δημοσιεύει κατ’ επιλογήν και κατά συμφέρον «σκάνδαλα» και καταπίνει άλλα που δεν βολεύουν.  Και αν κάποτε υπεράσπιζε τον μέσο πολίτη, σήμερα μπορεί να γίνει και όργανο επίθεσης και υστερίας ενάντια σε πολίτες και στα συμφέροντα τους. Ο Πολίτης είναι και ήταν δυο πράγματα. Εξέφρασε κάποτε μια σύγκλιση για διαφάνεια, και μερικές φορές συνεχίζει να προβάλει τέτοια θέματα – όπως το θέμα Χριστοδούλου ή έστω η φευγαλέα παραδοχή του Διονυσίου για την διαπλοκή. Αλλά ταυτόχρονα ο Πολίτης είναι και μια εφημερίδα που συγκάλυπτε με υστερική μονομέρεια τα σκάνδαλα των τραπεζών, ενώ όπως φάνηκε ακόμα και οι αποκαλύψεις για τον Χριστοδούλου έχουν και συμφεροντολογική σκιά. Αντιγράφουμε από την Καθημερινή: «…εμείς, όμως ρωτούμε μέχρι να πάρουμε απαντήσεις, και το ζήτημα, εδώ που φτάσαμε, θα παραμένει στη δημόσια ζωή του τόπου παρά την λάσπη…: Πλήρωσε τους νενομισμένους φόρους προς την Δημοκρατία ο έκδοτης Γιάννης Παπαδόπουλος για την πώληση της Amer η οποία λέγεται πως ξεπέρασε τα 60 εκατ. δολάρια; Αν πλήρωσε να βγει να το μας το πει και να χειροκροτήσουμε. Αν δεν πλήρωσε, ας εκμεταλλευτεί την αμνηστία που δίνει τώρα ο (φίλος του) Πρόεδρος. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.»

 • Και ένα δείγμα δημοσιογραφίας κατά παραγγελια: Ο Δ. Γεωργιάδης αγωνίζεται να μάθει φαίνεται τί σημαίνει η λέξη «επιλογές», και «κούρεμα καταθέσεων», προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεχάσει το πρωτοσέλιδο της 16ης Μαρτίου. Στις 23 Ιουλίου, ο Πολίτης είχε ένα ακόμα κείμενο που προσπαθούσε να πει ότι ήξερε η προηγούμενη κυβέρνηση για το κούρεμα αλλα δεν το είπε στην επόμενη. Να δείτε που σε λίγο θα μας πουν ότι και το έγγραφο Ντάουνερ το είχε η προηγούμενη κυβέρνηση – σε τέτοιο επίπεδο είναι πια η κατάσταση μερικών. Το άγχος του Πολίτη αγγίζει πια τα όρια της ψυχαναλυτικής εμμονής η ενοχής. Για τον Ιούλιο του 2011 είναι κατανοητό το άγχος άμα δει κανένας τι ψέματα έγραφε τότε. Τα ίδια και με το κούρεμα. Ο Πολίτης ήταν η μόνη εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρωί της 16ης Μαρτίου και είχε αναφορά στο κούρεμα καταθέσεων. Πώς το ήξεραν, αφού υποτίθεται το θέμα έκλεισε μετά την έκδοση; Προφανώς - όπως δείχνουν και οι ροές κεφαλαίων πριν τις 15 Μαρτίου - κάποιοι ήξεραν. Ο κ. Λούτσιος έδωσε 3 εκατομμύρια στον αρχιεπίσκοπο μπας και φύγει κάπως το θέμα από τη δημοσιότητα. Ο Πολίτης προσπαθεί να βρει δικαιολογίες γιατί ήξεραν μερικοί εκεί πέρα για το κούρεμα; Αν κοιτούσαν τις μέχρι τώρα μαρτυρίες είναι μάλλον σαφές ότι το κούρεμα ήταν γνωστό και προετοιμαζόταν και με κυβερνητικά μέτρα από τις αρχές του Μάρτη. Έτσι, στο κυνήγι της συγκάλυψης όπως τότε που έψαχνε τον Καρυδά για πρωτοσέλιδο για να συγκαλύψει τα σκάνδαλα των τραπεζών, έτσι και τώρα ο Δ. Γεωργιάδης «ανακάλυψε», λέει, ένα έγγραφο που στάλθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση 4 επιλογές – ανάμεσα τους και η χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ λ.χ. και μια εισήγηση που μοιάζει - όπως ομολογεί τελικά - με «κούρεμα» - αλλα δεν είναι ακριβώς αυτό που είχε στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα στις 16 Μαρτίου. Τελικά, η μια από τις 4 εισηγήσεις ήταν κούρεμα ομόλογων, και φορολογία καταθετων..όχι τέλος πάντων κούρεμα όλων των καταθέσεων. Αλλά είπαμε το άγχος. Αλλά αγαπητέ κύριε, η λέξη επιλογή και όταν μάλιστα υπάρχουν 4 επιλογές, δεν σου λέει τίποτα; Ένα λεξικό – τί σημαίνει ρε «επιλογή»; Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μια πολιτική και μια απόφαση που ήταν κωδικοποιημένη στην συμφωνία για 17 δις δάνειο με συγκεκριμένα μέτρα. Οπότε, άλλοι έκαναν άλλες επιλογές. Το ότι  υπήρχε από το 2008, διεθνώς πιθανότητα bail in είναι μια πρακτική που ήταν γνωστή και αποκλείστηκε τουλάχιστον για τις καταθέσεις κάτω από 100,000. Οπότε, όταν ακόμα  και τα ΜΜΕ το Φεβράρη  μιλούσαν για διάφορες επιλογές, δεν ήταν θέμα μυστικών εγγράφων. Κάποιοι δεν δέχονταν κάποιες επιλογές – και κάποιοι τις δέχτηκαν. Άλλωστε υπάρχει και το έγγραφο της γερμανικής βουλής σύμφωνα με το οποίο περίμεναν να φύγει ο Χριστόφιας γιατί δεν δεχόταν να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Οπότε, υπήρχε ένα σενάριο και μια επιλογή – και κάποιοι την άλλαξαν συνειδητά τις πρώτες 15 μέρες του Μάρτη. Και ο Πολίτης το ήξερε. Αυτά είναι τα γεγονότα.

 • Και επειδή ο μύθος ότι κάποιοι δήθεν δεν ήξεραν έχει εξαντληθεί, να υπενθυμίσουμε ότι ο ΕΛΑ το Φεβρουάριο του 2013 ήταν πιο χαμηλός από τον Ιούλιο του 2012. Και τώρα που έχουμε και τα στοιχεία του Δημόσιου χρέους είναι και τεκμηριωμένο ότι το κυπριακό δημόσιο χρέος ανέβηκε με πιο χαμηλούς ρυθμούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και όσον αφορά στα έσοδα και έξοδα της κυβέρνησης υπήρχε και ένα μικρό πλεόνασμα το Φεβρουάριο 2013, άρα η νέα κυβέρνηση δεν είχε καμία πίεση – εκτός από τις δικές της επιλογές ή δεσμεύσεις.

 • Κατά τα άλλα στον Πολίτη της Κυριακής συνεχίστηκε η καλή προσπάθεια να καταγράφουν τα δεδομένα που υπάρχουν για την περίοδο Βγενόπουλου στη Λαϊκή. Αυτό θυμίζει και την άλλη φάση της εφημερίδας.

 • Ώστε τελικά ο κ. Λιοτατής τώρα λέει ότι «νοίκιαζε» διαμέρισμα στον κ. Μουσταφά. Οι μάρτυρες και οι συνεταίροι του κ. Χάσικου δίνουν τόσες αντιφατικές πληροφορίες που αντικατοπτρίζει και στους συνεταίρους που τους περιέφεραν στα ΜΜΕ ως «αποκαλύψεις». Τελικά περίμενε μίζες ο Λιοτατής και δεν πήρε, παραπλάνησε τον κ. Μουσταφά, ή τον πριμοδότησε η οικογένεια Κουλέρμου για να βγάλει κάτι και ο γαμπρός; Κωμωδία κ. Χάσικε. Και αν ο μαρτυράς είναι ύποπτος, ο συνεργάτης του, μπορεί να μην είναι;

 • Οπότε όταν ο Χάσικος λέει ότι κάτι δεν πάει καλά τί σημαίνει; Πρέπει να ρωτούμε τί συμφέρον έχει η οικογένεια Κουλέρμου. Αν λ.χ. άρχιζε τώρα να τον ενδιαφέρουν τα σκουπίδια, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι είτε ο πεθερός, είτε κάποιος άλλος συγγενής κλπ, θα θέλει να φάει από το δημόσιο. Τέτοια κατάντια κ. Χάσικε…Στο τέλος θα καταλήξεις κωμωδία – για να το πει αυτό, άρα θα έχει αυτό το συμφέρον..

 • Άμα δηλώσω ότι άκουσα ότι ο κ. Χάσικος έπαιρνε επίσης μίζες την περίοδο Τσοχατζόπουλου, μπορώ να διαλέξω και εγώ μια επιτροπή να τον διερευνήσουμε;..Τέτοια θεάματα πια..

 • Αλλά αν ξεκινήσουμε από τότε που θα σταματήσουμε;

 • Και τώρα που η ΚΙΣΑ κέρδισε ήδη μια δίκη για τους μετανάστες, αν προσφύγει και για το θέμα της μείωσης του δημόσιου βοηθήματος, τί θα κάνουν εμπλεκόμενοι; Θα μειώσουν και το επίδομα των κύπριων ληπτών βοηθημάτων, η θα τους δίνουν και εκείνους κουπόνια; Διότι υπάρχει και μια υποψία ότι μερικοί εκεί το πάνε…

 • Και για να έχουμε καλό ρώτημα – αν όντως μας φορτωθούν και πρόστιμα από τις ενέργειες υπουργών να καθυστερήσουν - κατά πάσα πιθανότητα για ρουσφετολογικούς λόγους - το σχέδιο για την διαχείριση σκουπιδιών, θα αναλάβουν την ευθύνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου